Política

Maniobres militars polèmiques

Els militars maniobraran a l’Alt Empordà l’endemà de la celebració de la Diada

Els municipis de Biure, Pont de Molins, Llers, Cistella, Boadella i Terrades seran terreny d’exercicis militars els dies 12 i 13 de setembre

Sis municipis de la zona de la Garriga d’Empordà seran terreny d’exercici dels militars l’endemà de la Diada. L’exèrcit va notificar ahir als ajuntaments de Biure, Pont de Molins, Llers, Cistella, Boadella i Terrades que uns 90 efectius (dos autobusos) de militars s’entrenaran pels seus termes els dies 12 i 13 de setembre. No és el primer cop que l’exèrcit ve a fer exercicis a la zona, exercicis que habitualment es limiten a marxes d’entrenament aprofitant l’extensió de territori amb poca activitat humana que hi ha en àrea. “Algun cop els hem vist en un tram de carretera, però habitualment ni ens n’assabentem”, diu Isidre Felip, l’alcalde de Terrades. A Biure, algunes fonts consultades expliquen que potser fa més de 10 o 15 anys que no havien tingut exercicis militars a la zona.

Tot i el caràcter habitual d’aquestes maniobres el que sí que ha sorprès és la data escollida, just l’endemà de la celebració de l’11-S, i precisament enguany, quan la Diada té un caràcter inequívoc de mobilització de cara al referèndum de l’1 d’octubre. L’alcalde de Llers, Carles Fortiana, s’ha fet ressò d’aquesta coincidència de dates penjant el comunicat que ha rebut del Ministeri de Defensa a les xarxes socials, i ironitzant amb el fet que els exercicis siguin l’endemà de la Diada. Fortiana, en to de broma, es pregunta si això vol dir que “comença la invasió”. Amb tot, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, l’alcalde assegura que és bastant habitual que l’exèrcit faci maniobres a la població però que generalment no creua el nucli urbà, sinó que va a zona boscosa. “De totes maneres, ells no demanen permís, es limiten a comunicar-te que vindran”, hi afegeix Fortiana.

Abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, l’exèrcit ha programat un altre acte d’exhibició a l’Alt Empordà: serà a Figueres el 23 de setembre amb una jura de bandera per a civils, al castell de Sant Ferran.

LA DATA

12-13.09.17
L’exèrcit
ha programat maniobres militars per a l’endemà de la Diada als termes de sis pobles de l’Alt Empordà

El patrimoni de les barraques de pedra seca

Tot i que actualment la Garriga d’Empordà és un territori amb zones boscoses i poques activitats econòmiques tret de les del camp, és un espai que pels seus hàbitats de fauna protegida està declarat Xarxa Natura 2000. L’altra característica de la Garriga d’Empordà és que té una gran concentració d’arquitectura tradicional de pedra seca, reconeguda com a bé cultural d’interès local (BCIL) pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.