Apoteosi a Tarragona per afrontar el tram final
Unes deu mil persones van fer petita la Tàrraco Arena Plaça per iniciar la campanya del sí
Puigdemont diu que Catalunya no s’aturarà, i Junqueras insta a mobilitzar el no
Apoteosi, ahir, a Tarragona per donar el tret de sortida a la campanya del sí, i amb ella al tram decisiu fins al referèndum. Flota a l’ambient la sensació de dia gran, de dies molt grans per al futur del país, i la gent vol estar a l’alçada. Ho va demostrar dilluns en una nova mobilització històrica per la Diada, i ahir hi va tornar, amb unes nou mil persones que van omplir a vessar la Tàrraco Arena Plaça (TAP), més un miler més que es van quedar a les portes i van aguantar les gairebé dues hores de l’acte fins i tot la pluja. Tot plegat, un veritable bany de multituds per als principals dirigents cívics i polítics del procés –especialment tancada va ser l’ovació a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, present a primera fila–, que es van aplegar en una potent imatge d’unitat davant d’un públic entregat i que no va parar d’ovacionar els discursos a crits de “Votarem!” i “Independència!”, i el càntic popularitzat a Valls: “On són les paperetes, les paperetes on són.”
Tot això, malgrat l’intent a última hora del grup del PP a la Diputació de Tarragona –la propietària del recinte– de torpedinar l’acte en reclamar per escrit que es requerís a l’adjudicatari del contracte de gestió que procedís a la seva “immediata suspensió”, mentre exigia un informe jurídic urgent per conèixer les possibles conseqüències de la celebració allà de l’acte. Finalment, però, no hi va haver cap requeriment del fiscal ni ordre judicial, i la Guàrdia Civil no va treure el cap, mentre el públic, per cert, ovacionava en la prèvia el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que apareixia en un vídeo promocional de l’ANC. Un de previ, per cert, a l’espot oficial de campanya que també va presentar ahir amb l’“Hola, país nou”, com a leit-motiv, i que es pot trobar a webdelsi.cat.
Juncker i els EUA
Les declaracions la vigília de la portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units, Heather Nauert, i ahir mateix del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, totes dues en la línia que reconeixeran els resultats del referèndum de l’1-O, van planar en els parlaments, especialment en els finals del president i el vicepresident, que ho van posar molt en valor tot atribuint-ho a la “fortalesa” del procés. “I això que no ens havia d’escoltar ningú”, s’enorgullia Puigdemont, que precisament venia de visitar la redacció del setmanari El Vallenc, escorcollada la setmana passada per la Guàrdia Civil a la recerca de paperetes i material de propaganda de l’1-O. El president repetia per enèsima vegada que Catalunya votarà, perquè després dels anys de recorregut i les dificultats superades per arribar a aquest punt, “a 15 dies del referèndum, algú creu que no votarem?” “Però quina mena de gent es pensen que som els catalans?”, es preguntava. Després que el govern espanyol suggereixi ara que tallarà la llum als col·legis electorals el dia 1, el president reclamava votar sí per crear un país nou del tot diferent, “que no faci el mateix que l’anterior, on es visqui i es deixi viure”, i ho tenia fàcil per fer una crida al vot dels indecisos. “Que agafin una papereta i que decideixin posar llum a una foscor que ja fa massa anys que dura”, sentenciava.
Mobilitzar el no
Junqueras, que feia èmfasi també en aquesta trajectòria històrica de l’independentisme, feia una crida que ell mateix admetia que era “original i estranya”, vista la incompareixença de la campanya del no. “Com que el sí està molt mobilitzat, és molt important que contribuïm a mobilitzar el no en el referèndum, perquè allò que uneix el sí i el no és importantíssim i és la democràcia”, sentenciava entre aplaudiments. “Tot el que queda per fer depèn de nosaltres, sortim a votar massivament l’1-O”, proclamava, després d’actualitzar a l’alça dues xifres destacades de la mobilització per l’1-O: ja són més de 750 els alcaldes que han donat suport al referèndum, i més de 47.000 els ciutadans que s’han inscrit en la borsa de col·laboradors (se’n necessiten tot just uns 5.000) que va obrir el govern fa uns dies a través d’internet.
Tant Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, com Jordi Sànchez, de l’ANC, insistien també en la necessitat de no caure en provocacions, i de convèncer votants de totes les opcions a acudir a les urnes. Lloveras, a qui Puigdemont va donar la benvinguda al “club dels querellats” junt amb el president de l’ACM, Miquel Buch, lamentava que havia quedat “molt curta” quan per la Diada va dir que semblava que l’Estat retrocedís cap al franquisme. La també alcaldessa de Vilanova insistia que treballaran al màxim perquè hi hagi referèndum –ahir també hi va haver molts crits de “Ballesteros dimissió!”, en al·lusió a l’alcalde socialista de Tarragona, que torpedinarà la votació– i lamentava que la Constitució ha esdevingut una espasa de Dàmocles per als catalans. “I les lleis mai s’han de convertir en amenaces“, subratllava. “Volem tribunals que defensin el poble, els tribunals són per defensar el poble i no per atacar-lo”, incidia, en la mateixa línia, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Per ell, en tot cas, “el món ja comença a adonar-se” que la lluita és “contra un estat totalitari i demofòbic”, per la qual cosa el referèndum, i el que se’n derivi, “ja no ho atura ningú”.
L’acte, en què van intervenir també breument representants de tot el territori, s’havia iniciat amb els parlaments dels màxims responsables, alguns amb un clavell a la mà i que fins i tot van fer cantar el públic, dels cinc partits representats al Parlament que donen suport a la independència: Moviment d’Esquerres, Demòcrates, CUP, ERC i PDeCAT, que van fer gala de la transversalitat de la reivindicació. “Hem d’aguantar unes poques setmanes més aquesta pugna, aquesta vegada farem caure tot el tancat”, resumia Quim Arrufat, del secretariat nacional de la CUP, després de sentir-se cantar L’Estaca. Catalunya està del tot preparada per resistir el torcebraç.
LA XIFRA
Escorcolls de la Guàrdia Civil a impremtes de Sant Feliu
R.M.B. / J.NLa Guàrdia Civil va escorcollar ahir a la tarda els vehicles que sortien d’un recinte de Sant Feliu de Llobregat on s’apleguen tres impremtes a la recerca, presumiblement, de material per al referèndum. Les alarmes van saltar cap a les sis de la tarda, quan un treballador d’una empresa propera, al carrer Agricultura, va alertar de la presència de dos patrulles de la Guàrdia Civil amb agents uniformats que escorcollaven els vehicles que sortien del recinte on es troben Artyplan, Ipargraf i Tiro y Retiro, aquesta última especialitzada en impressions de gran format. Els agents hi van actuar un parell d’hores, mentre que alguns policies de paisà s’hi van estar fins passades les nou del vespre. A aquella hora ja s’havia aplegat al polígon del Pla un centenar de persones amb estelades, entre els quals membres d’ERC i de la CUP de Sant Feliu, Sant Joan Despí i Molins de Rei el regidor d’ERC de Sant Feliu Oriol Bossa. L’edil va explicar que, aparentment, els agents no es van endur cap material i que no van entrar a les impremtes. Els agents van ser acomiadats al ritme del “passi-ho bé”. El delegat de l’Estat a Catalunya, Enric Millo, va amenaçar ahir que les empreses que col·laborin amb la campanya seran perseguides de la mateixa manera que els organitzadors.