Política

Setge al procés sobiranista

Sánchez: “Apostar per la democràcia i per un referèndum il·legal és incompatible”

El secretari general del PSOE recrimina a Mariano Rajoy que intentés arribar a la Moncloa “confrontant territoris”

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit aquest diumenge al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que a Catalunya “hi ha una sortida per abans i després de l’1 d’octubre, sense necessitat de trencar res” però aquesta sortida política exigeix “diàleg, reforma de la Constitució i més autogovern”. I és que, al seu entendre, “sense regles del jo no hi ha democràcia. Apostar per la democràcia i per un referèndum il·legal i sense garanties és incompatible”.

Així ho ha expressat el líder del PSOE en la tradicional Festa de la Rosa del PSC, a Gavà (Baix Llobregat), en una intervenció en la qual ha indicat a Rajoy que “si fa aquest pas” i construeix una solució política comptarà amb el suport “sincer i lleial del PSOE”.

Davant de centenars de militants i simpatitzants, Sánchez ha volgut deixar molt clar el seu reconeixement i suport explícit als alcaldes i regidors del PSC als quals ha demanat que “resisteixin” davant la campanya de “pressió i assetjament” que estan patint. “Sou el millor del partit. Resistiu en defensa de la legalitat als insults i coaccions”, ha afegit.

El líder del PSOE també s’ha dirigit als independentistes catalans, als quals ha assegurat que “dividir Catalunya no és estimar-la. Com defensar la unitat d’Espanya no és confrontar territoris per guanyar eleccions”.

I encara que el líder del PSOE ha assegurat que no és moment de retrets, sí ha recriminat a Rajoy que intentés arribar a la Moncloa “confrontant territoris”, a costa d’invalidar l’Estatut que va ser ratificat per les Corts i els ciutadans. “Va ser un error que estem pagant en termes de desafecció, no només a Catalunya, també en el conjunt d’Espanya”, ha sentenciat.

No obstant això, Sánchez ha aclarit que aquest “error” no pot justificar la deriva “dels qui intenten imposar una via unilateral al marge de la legalitat, i la pròpia democràcia”. I per això, el líder socialista ha assegurat que la democràcia és “molt més que posar urnes: Sense cens, amb les urnes amagades i imprimint paperetes a casa. Ho diuen democràcia i no ho és”.

La tradicional Festa de la Rosa que aquest any se celebra en ple pols entre el govern espanyol i la Generalitat per l’organització del referèndum, també ha comptat amb la intervenció del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha cridat a no participar en l’1-O perquè és un “muntatge” i un “simulacre” que, a més, divideix els catalans per la “meitat”.

“Només poden guanyar si enganyen molts. No s’ha d’anar així, amb nosaltres no”, ha clamat el primer secretari dels socialistes catalans i, en aquest context, ha dit als independentistes: “Ja n’hi ha prou de dividir, d’enfrontar i d’enganyar”.

Iceta, igual que Sánchez, ha apel·lat al diàleg per resoldre un problema que és “polític”, més enllà de l’aplicació només de la llei, “posant el comptador a zero” i “estant disposats a cedir”.

El primer secretari del PSC també ha abocat crítiques cap al govern del PP, que és “part del problema” de Catalunya i, ara, pretén que els jutges i els fiscals “li resolguin un problema” que s’ha d’abordar també des de la política.

Prèviament, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha denunciat que la situació política a Catalunya és “intolerable” i “inadmissible”, i ha reclamat “propostes, alternatives i sortides” com les que planteja segons el seu parer el PSOE i el PSC. “Que ens deixin tranquils als alcaldes”, ha subratllat l’alcaldessa de Gavà, en al·lusió a les pressions que denuncien els regidors socialistes per la seva negativa a col·laborar amb l’1-O.

En la jornada, els interventors també han tingut molt present els atemptats de Barcelona i Cambrils de fa pràcticament un mes i han fet un minut de silenci en homenatge i record a les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.