Política

Les entitats diuen que compliran només les ordres oficials

Analitzen una intervenció que els ha situat al mig de l’escenari polític i admeten que la situació és complicada

Ben bé al mig de l’ull de l’huracà. Així es com se senten les entitats financeres que treballen amb la Generalitat. La compareixença d’ahir del vicepresident econòmic del govern, Oriol Junqueras, donant per suspesa la intervenció de les seves finances i traslladant la pilota als bancs ha posat el focus sobre aquests. Junqueras va dir que el govern s’adreçarà a les entitats financeres “per via administrativa i notarial”.

De moment, però, la notificació no ha arribat; si més no, no ho havia fet ahir a mitja tarda. I mentre la tensió política puja de to a marxes forçades les entitats miren de no prendre mal, tot i admetre que la situació que s’ha generat és “complicada”.

Triar entre quina ordre preval és una decisió que no els pertoca, indiquen des del sector, i la directriu dominant entre els bancs és la de complir els requeriments oficials, “actuarem amb normalitat i procedirem igual que amb qualsevol altra petició que rebem de les autoritats”, indiquen des d’una de les entitats que treballa amb la Generalitat.

Feina afegida

Des d’una altra entitat un portaveu es va referir ahir també a la quantitat de feina interna que està provocant aquesta decisió i va explicar que l’entitat es va reunir ahir a Madrid per estudiar de quina manera l’ordre publicada al BOE dissabte sobre el control financer del govern català afectarà l’activitat diària. Entre les conclusions de la reunió, l’entitat destaca que no preveu incomplir la llei i que complirà aquelles ordres que li arribin pels “canals oficials”.

Els bancs van rebre dilluns directrius del Ministeri d’Hisenda per controlar també les despeses que els alts càrrecs de la Generalitat facin a través de les seves targetes de crèdit. El govern va insistir ahir en el missatge que la normativa bancària deriva de la normativa comunitària i que el ministeri no té capacitat per bloquejar els comptes de la Generalitat.

En tot cas, el govern tenia previst enviar ahir la notificació oficial anunciada per Junqueras a les entitats financeres i aquestes, de moment, es mantenen a l’expectativa de rebre-la mentre es queixen en privat d’haver quedat al mig de la lluita política.

LA DATA

16.09.17
es publica al BOE
l’ordre per la qual l’Estat substitueix la Generalitat en el pagament dels serveis públics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.