Garzón es veu obligat a anar al Senat per interrogar una testimoni del «cas Pretòria»

L'exalcaldessa de Badalona Maite Arqué s'acull al dret a declarar al seu despatx emparant-se en la condició d'aforada

Una vintena llarga de periodistes van estar esperant en va davant de la porta de l'Audiencia Nacional l'arribada de l'exalcaldessa de Badalona i la cara més coneguda de tots els testimonis citats ahir per Garzón. L'exalcaldessa i actual senadora socialista estava citada a les onze en punt, però no va arribar mai. Ja havia declarat el dia anterior, estalviant-se les càmeres i les preguntes dels informadors i, sobretot, estalviant-se el mal tràngol d'haver de creuar la porta dels jutjats centrals de Madrid. Maite Arqué va pagar Baltasar Garzón amb la mateixa moneda: ell la implica en el cas Pretòria citant-la com a testimoni, i ella obliga el jutge a sortir del seu cau i a prendre-li declaració al seu despatx al Senat, acollint-se a un dels drets que té com a aforada. I així es va fer, sense que transcendís fins ahir passades les onze, quan un portaveu de l'Audiencia Nacional va revelar la incògnita: la senyora Maite Arqué no hi és ni se l'espera. Del contingut de la seva declaració, que com la majoria va ser breu, no n'ha transcendit res, com tampoc cap dels altres nou testimonis citats ahir no va voler revelar res de la seva trobada amb el jutge, adduint que les actuacions continuen sota secret de sumari.

Els nou testimonis restants sí que van declarar ahir, i la majoria van fer el que se'n diu una visita de metge. Viatge a Madrid, dues o tres preguntes i cap a casa. El primer a declarar va ser el director general de l'empresa Proinosa, Ramon Peñaranda, que en sortir del jutjat va declarar a aquest diari que l'únic que el preocupa de tot aquest procés és que el prestigi de l'empresa en surti més ressentit del que ja ho està. Garzón implica l'empresa Proinosa en la suposada xarxa de corrupció urbanística des del principi de l'operació, i de fet una de les persones que va fer detenir i que està en llibertat sota fiança de 500.000 euros és el seu president, Josep Singla. Poca estona després de Peñaranda, declarava el director financer de la companyia, Antonio Bellostes. Tots dos es van ratificar davant del jutge en la seva declaració feta prèviament davant de la Guàrdia Civil. Els responsables de Proinosa han negat sempre que formessin part d'aquesta trama de corrupció i que haguessin comès cap irregularitat urbanística. El tercer a declarar va ser l'exdirector general de Seguretat Ciutadana en l'època de CiU, Lluís Renau, que no va voler contestar a les preguntes dels periodistes i que Garzón implica en la trama perquè forma part d'algunes empreses que van intervenir en les operacions urbanístiques de Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres. A més, es dóna el cas que Renau ja havia tingut relacions empresarials amb l'exdiputat socialista Luis García Sáez, Luigi, considerat el cap de la trama i actualment l'únic imputat que el jutge manté a la presó. Un altre empresari, Jeff Schoroeder, també va declarar ahir davant de Garzón i va negar que hagués participat en cap activitat irregular tot i admetre que havia tingut relació puntual amb alguns dels implicats, entre ells Luigi. Schoroeder va matisar que l'empresa que ell representa, Studios Mind Parck, no ha tingut mai cap relació amb els ajuntaments investigats per aquest cas.

Ferran Julián també

El tercer polític català que ahir es va haver de desplaçar a Madrid per declarar davant de Garzón va ser l'exregidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona Ferran Julián, i que actualment ocupa un lloc de responsabilitat al capdavant del Consell Comarcal del Barcelonès. Abans d'entrar, Julián va assegurar que estava sorprès pel fet que el jutge l'hagués citat i, a la sortida, com la majoria, no va voler fer més declaracions. El jutge Garzón també va prendre declaració ahir, i de manera molt breu, a dos alts funcionaris de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Albert Gadea Carrera i Maite Carol Sanjurjo, a més de Maria Isabel de la Fuente Garcia. Amb qui Garzón es va estar més estona –una hora llarga– va ser amb Wenceslao Manzanares Puig, cunyat de l'exdiputat Luis García i un dels seus homes de màxima confiança que l'han acompanyat en totes les seves aventures empresarials, que no han estat poques. Wenceslao Manzanares figura amb càrrecs de responsabilitat en moltes de les empreses creades per Luigi, ja sigui per fer operacions urbanístiques, que era la seva principal activitat, o d'altra mena, com ara la compravenda d'obres d'art.

Amb els nou testimonis que van declarar ahir, més el de l'exalcaldessa de Badalona, recollit dilluns, ja són trenta les persones que Garzón implica en el cas Pretòria. D'aquestes, vint estan formalment imputades pel jutge i quatre, en llibertat sota fiança, entre elles l'exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz; l'exconseller d'Economia Macià Alavedra, l'exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta i l'exgerent de l'Incasol Emili Mas, a més dels empresaris Josep Singla, de Proinosa, i Lluís Casamitjana, president del grup Espais.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.