Política

La fiscalia ordena que s’interrogui els directors dels centres on es vota

Ordena als Mossos que, sota l’advertència de col·laborar en delictes, els demanin tota la informació de claus, urnes, ordinadors i ordres rebudes

La fiscalia superior de Catalunya ha ordenat als Mossos d’Esquadra que interroguin tots els responsables dels centres educatius o administratius on s’ha de votar l’1-O perquè els donin tota la informació sobre claus, urnes, paperetes, llistes de votants, ordinadors i ordres rebudes del govern català.

En primer lloc, els demanen si han rebut cap comunicació d’Ensenyament o d’altres departaments. En segon lloc, que entreguin tota la documentació al respecte: la comunicació per mitjà de la qual van ser designats com a punts de votació, instruccions rebudes, persones de contacte per incidències, petició d’entrega de claus, etc. Si només han rebut una informació oral, se’ls demana que identifiquin les persones. En cas d’haver rebut paperetes, urnes, llistes de votants i ordinadors, els Mossos els han d’intervenir el material.

Col·laboració en delictes

Els Mossos hauran d’advertir-los que l’entrega de claus o codis de seguretat dels locals a persones privades o públiques incloses les del govern català podria ser considerat un acte de col·laboració amb els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics amb responsabilitat penal i civil.

Si les claus estiguessin ja entregades o el govern català en tingués un duplicat, se’ls impedeix que permetin l’obertura del local i se’ls obliga a denunciar la presència al seu centre de persones “alienes”.

Se’ls assegurarà que és “rotundament fals i sense fonament legal” que estiguin exempts de responsabilitat pels delictes del referèndum si això és el que els han assegurat des de la Generalitat.

En darrer terme, se’ls adverteix que han d’informar a la fiscalia o als Mossos de qualsevol amenaça, coacció o pressió que rebin de responsables o funcionaris de la Generalitat o de particulars.

La instrucció als Mossos d’Esquadra adjunta la llista de col·legis on es podrà votar, arran de la seva publicació al Twitter de Carles Puigdemont, i constata que molts són instituts o centres escolars. En aquest sentit, la fiscalia indica que, segons “diverses fonts de l’àmbit de l’educació, entre les quals hi ha CCOO”, Ensenyament ha contactat amb la direcció dels centres per demanar-los que posin en un sobre les claus i la contrasenya de l’alarma de seguretat i el dipositin divendres a les oficines dels seus respectius serveis territorials.

Evitar la “consumació”

La fiscalia catalana justifica la instrucció als Mossos en l’ofici rebut el 13 de setembre del fiscal general de l’Estat, en què ordenava als funcionaris policials que practiquessin “de manera immediata” les diligències necessàries per evitar la “consumació” del referèndum, incloent-hi la persecució dels responsables i del material necessari per fer-lo, també el promocional.

En aquest sentit, recorda que tothom que col·labori d’alguna manera en el referèndum està exposat als delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona