Política

Sáenz de Santamaría rebutja fer cap “gest” en “positiu” a Catalunya

La vicepresidenta del govern espanyol reitera que a Espanya no existeix “el dret a l’autodeterminació” i que només dialogaran en el marc “de la llei i la constitució”

Nega que les meses electorals estiguin “notificades oficialment”

El govern espanyol ha hagut de sortir al pas aquest dimarts de diverses interpel·lacions sobre la situació de Catalunya a la sessió de control al Senat.

El ple ha començat amb una exhibició de pancartes a favor del referèndum i la democràcia per part dels senadors d’ERC i PDeCAT.

A continuació el senador del PNB Jokin Bildarratz ha demanat a la vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que faci “un gest però en positiu” davant la crisi política oberta a Catalunya perquè, segons ell, “ni la via judicial ni la penal són la solució”.

La número 2 de Mariano Rajoy s’ha limitat a respondre amb l’argumentari de costum: “Voluntat de diàleg tota, però dins la llei i la Constitució”. A més, ha volgut deixar clar que “a Espanya no existeix el dret d’autodeterminació”.

La vicepresidenta espanyola ha respost a una pregunta en la mateixa línia del senador de Podem Ramón Espinar acusant la seva formació de “donar veu” a l’independentisme. A més, li ha retret que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’hagi posat al servei d’un “referèndum il·legal”. Segons ella, Podem “aprofita” la qüestió catalana en el seu afany de carregar contra el PP. “Iglesias perd terreny i no li importa acostar-se als que estan fora del sistema”, ha afirmat.

En declaracions als passadissos del Senat, Sáenz de Santamaría ha desmentit l’anunci de la Generalitat sobre l’inici de les notificacions de les meses electorals de l’1-O.

En aquest sentit, ha subratllat que ja és dimarts i el referèndum “no té cap garantia”. “Ni llei de cobertura, ni meses notificades oficialment, ni sindicatura electoral, ni paperetes, ni cens, ni protecció de dades, amb observadors internacionals que paga la pròpia Generalitat, sense neutralitat, sense independència i amb imposició”, ha sentenciat.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, també ha estat interpel·lat per ERC sobre les seves afirmacions sobre l’impacte econòmic que la independència tindria sobre Catalunya. El ministre ha reafirmat que la secessió, a banda d’“il·legal”, seria “un suïcidi econòmic”.

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, també s’ha mostrat molt bel·ligerant amb els independentistes, als qui ha acusat de “tancar el Parlament”. “Fora de la democràcia i la llei només hi ha l’anarquia i el caos. Puigdemont, Junqueras i Forcadell ens han portat fins aquí”, ha etzibat. Per tot plegat, ha garantit que “el govern espanyol no dimitirà de la defensa de la democràcia i la llei”.

“Tornem al seny i abandonem la rauxa. Faig una crida a Puigdemont i Junqueras perquè tornin al marc de la legalitat”, ha demanat

De la seva banda, el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha defensat la intervenció de les finances de la Generalitat perquè l’obligació del seu govern és “fer complir la llei” i evitar que la Generalitat destini diners a “despeses il·legals”, en al·lusió al referèndum.

D’altra banda, el ministre de Justícia, Rafael Català, ha assegura al Senat que a l’Estat es garanteixen tots els drets i llibertats bàsiques. Segons ell, el govern “no persegueix ningú” i són els jutges els que decideixen les actuacions policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona