Política

Trump no es mulla amb la qüestió catalana

El president dels Estats Units repeteix el que ja va dir el seu antecessor, Barack Obama, que preferia una Espanya “unida”

Rajoy afirma que seria un “disbarat” que el Parlament declarés la independència de manera unilateral, però reconeix implícitament que podria fer-ho

El president dels Estats Units, ha evitat aquest dimarts posicionar-se de manera rotunda sobre la qüestió catalana.

La diplomàcia espanyola només ha aconseguit que després de la reunió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el nord-americà, Donald Trump, la Casa Blanca mantingués la posició que ja va defensar el seu antecessor, Barack Obama, a favor d’una espanya “unida”.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Trump ha respost a una pregunta sobre la situació a Catalunya limitant-se a dir que “Espanya és un gran, gran país i que hauria de continuar unit”. Segons ell, els catalans no voldran marxar perquè “

El president nord-americà ha dit que no sap si la els catalans finalment votaran diumenge. Això sí, ha augurat que el govern espanyol ho prohibirà i “la gent s’oposarà” a aquesta prohibició.

De la seva banda, el president espanyol ha tingut una relliscada quan en ser preguntat per una eventual declaració unilateral d’independència de Catalunya no ha rebutjat de pla aquesta possibilitat. Rajoy ha reconegut que aquesta “és una decisió que no em correspon a mi”: “És una decisió que haurà de prendre o no el parlament català”. “Però jo crec sincerament que seria un disbarat, ha afegit ràpidament.

“En aquest moment tothom ja sap que el referèndum no es podrà celebrar perquè no hi ha junta electoral, no hi ha un equip a la Generalitat organitzant el referèndum”, ha assegurat. “Quan no hi ha paperetes, persones a les meses i locals que conegui la gent, és un disbarat. Podrà haver-hi enrenou, soroll, però no un referèndum democràtic amb totes les garanties”, ha sentenciat.

“Crec que el més raonable és tornar al sentit comú, l’únic que fa [el referèndum] és generar divisió, tensions, no aporta res de bo al conjunt dels ciutadans i, per tant, el que espero que es produeixi, abans del dia 1 [d’octubre] o si cal després, és el pas a una nova etapa on prevalgui la llei i la democràcia, el diàleg i el sentit comú”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia