Política

El govern confia en els Mossos i mou fitxa per apartar Romero de Tejada

L’executiu es refia de Trapero i de la resta de comandaments

Presenta un recurs i un escrit al TSJC per denunciar l’“assumpció il·legítima” de la investigació

La Generalitat manté la confiança en els Mossos d’Esquadra tot i les ordres de la fiscalia perquè el cos impedeixi el referèndum. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va insistir que es refien del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i de la resta de comandaments, i va advertir que es confon la figura del representant del centre educatiu amb els representants de l’administració electoral que n’assumiran la responsabilitat durant la jornada de votació. Amb la insistència que el referèndum se celebrarà, l’executiu també demana que la fiscalia s’aparti de la investigació de l’1-O perquè correspondria dirigir-la al jutge, i va presentar un requeriment d’incompetència al govern espanyol contra la decisió que la coordinació policial l’exerceixi el director del gabinet de coordinació i d’estudis de la secretaria d’estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, Diego Pérez de los Cobos. El dispositiu organitzatiu de l’1-O, en paral·lel, continuava en marxa i sota la màxima discreció per evitar més actuacions que el torpedinin. Ahir mateix es procedia a l’enviament de les notificacions del sorteig dels membres de les meses.

Pel que fa a l’intent d’apartar José María Romero de Tejada, l’executiu català va presentar un escrit davant del TSJC en què denuncia l’“assumpció il·legítima” de la investigació pel fiscal superior de Catalunya, arran de la querella interposada per la mateixa fiscalia contra el president i els membres del Consell Executiu. D’acord amb la llei d’enjudiciament criminal, al·leguen, s’estaria vulnerant el dret a un procés amb totes les garanties. A més, hi presentaran un recurs contenciós administratiu perquè se suspengui la instrucció com a mesura “cautelaríssima” perquè sostenen que les actuacions “no s’ajusten a dret”. La Generalitat també va interposar davant del govern espanyol un requeriment d’incompetència contra la instrucció de divendres passat. La Generalitat rebutja frontalment la decisió de la fiscalia que la coordinació dels cossos policials per impedir el referèndum recaigui en el número tres d’Interior, germà de l’expresident del Tribunal Constitucional. “Es crea un òrgan de coordinació del cos de Mossos d’Esquadra contrari al previst a l’Estatut i es vulneren les competències de la Generalitat, que ha assumit en matèria de seguretat pública tot allò que preveu l’article 164 de l’Estatut”, va subratllar Turull.

Trucada al president kurd

Carles Puigdemont va trucar ahir per telèfon al president del Kurdistan iraquià, Massoud Barzani, per felicitar-lo pels resultats del referèndum d’independència que es va celebrar diumenge en aquest territori de l’Iraq, en contra de la voluntat del govern de Bagdad, que el va prohibir amb una votació al Parlament amb l’absència dels kurds. “Ens hem desitjat mútuament un gran èxit”, va detallar el president de la Generalitat en una piulada a Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.