Política

sindicats

referèndum

Més de 40 entitats, contra qualsevol acció repressiva

CCOO, Confavc, Fapac, UGT o UdP s’uneixen en una taula per respondre a “qualsevol acció que conculqui drets fonamentals”

Insten la societat a fer-ho de manera pacífica, ferma i continuada

Quaranta-dues entitats encapçalades pels sindicats CCOO, UGT i Unió de Pagesos; la confederació de veïns Confavc; la Federació d’assemblees de Pares i Mares (Fapac), Pimec, l’ANC o Òmnium han creat d’urgència una Taula per la Democràcia en què es comprometen, a quatre dies de l’1-O, a respondre junts i de manera continuada a “qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals”, fan una crida a adherir-se a totes les entitats de Catalunya que ho vulguin i demanen a la ciutadania que respongui de manera pacífica, ferma i continuada “en defensa de les institucions i dels drets”.

El coordinador nacional d’UdP, Joan Caball, explicava ahir en la presentació de la Taula que l’escalada judicial i policial posterior a l’11 de setembre va ser el primer avís que es podien conculcar drets fonamentals i que calia preparar una plataforma, però que l’actuació desfermada del 20 de setembre ha accelerat la constitució de l’òrgan. Caball considera important que “entitats molt transversals” hagin acordat una estratègia d’acció per respondre immediatament, “d’avui fins diumenge i a partir de diumenge”, a la intervenció policial de la votació de l’1-O, a la conculcació de drets fonamentals com ara el de llibertat d’expressió o reunió, o, més endavant, a la persecució judicial de persones pel seu suport a l’1-O, inclosos els càrrecs públics de la Generalitat.

Per Caball, la prioritat és que la mobilització i les respostes siguin “àmplies, unitàries i de país”. El líder d’UdP afirma que totes les entitats tenen equips humans per convocar-se d’urgència i tirar endavant una resposta ràpida.

Crida al món

En el manifest de la Taula presentat ahir es demana una “resposta unitària” per defensar les institucions catalanes, els drets fonamentals i el “dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia”. També s’expressa preocupació per la vulneració de drets fonamentals i llibertats democràtiques “que s’estan produint aquests dies a càrrec del govern espanyol i els organismes de l’Estat”. A més de demanar una resposta pacífica, ferma i continuada de la societat en defensa de la Generalitat, el Parlament i els drets fonamentals, afirma que els “problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva” i demanen a les institucions europees i internacionals que vetllin perquè així sigui.

LA FRASE

Són necessàries respostes àmplies, unitàries i de país d’aquí fins diumenge i a partir d’aleshores
Joan Caball
coordinador nacional d’unió de pagesos

L’Ateneu, Pimec, Cecot o LaFede

A més dels tres principals sindicats obrers i pagès, la Taula per la Democràcia també la integra la Intersindical de Catalunya (CSC). Entre les entitats professionals hi ha l’associació d’actors i directors (AADPC), l’associació d’escriptors en llengua catalana (AELC), l’Associació Teatre Dona, l’Associació Promotora de la Fundació Autoria (Barnasants) o el Sindicat de Periodistes; les patronals empresarials Cecot i Pimec; les entitats socials Casa Nostra Casa Vostra, LaFede.cat, l’Observatori DESC o SOS Racisme; les esportives Unió de Federacions UFEC, la Plataforma pro Seleccions, el Comitè Olímpic, o les juvenils Consell de la Joventut de Barcelona, Consell de l’Estudiantat de les Universitats i Consell Nacional de la Joventut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona