Procés sobiranista
1-O
Defensors de drets qualifiquen d’intolerable l’acció policial
Els Mossos reben prop de 50 denúncies de lesions provocades per agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil
El Consell de l’Advocacia Catalana i els col·legis de metges condemnen l’atac
Sabien que podia passar i precisament per això s’havia constituït una xarxa d’advocats i observadors distribuïda pel conjunt del territori per garantir i registrar la vulneració de drets fonamentals dels ciutadans en la jornada del referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional. La realitat va superar els mals presagis i col·lectius com el Consell de l’Advocacia Catalana i els col·legis de metges catalans van denunciar els “atacs policials contra drets fonamentals”. La policia catalana va rebre 48 denúncies de ciutadans contra agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil per haver-los provocat lesions en les seves violentes accions per entrar en escoles i prendre urnes i paperetes.
S’espera que el nombre d’aquestes denúncies s’ampliï en els pròxims dies, ja que una de les recomanacions del dispositiu de #SomDefensores és que les víctimes d’agressions policials demanin un complet informe mèdic, fotos de lesions i vídeos, abans de presentar-los al jutjat. Ahir només es va presentar una denúncia contra la policia espanyola per lesions a Barcelona, mentre que la policia catalana va ser denunciada en sis jutjats per no complir l’ordre del TSJC i no tancar escoles i punts de votació. D’altra banda, la policia espanyola i la Guàrdia Civil van detenir sis persones, una d’elles menor, per resistència i atemptat a l’autoritat. Els detinguts són de Lleida, Girona, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires.
A Barcelona, es van registrar 60 persones ferides només fins al migdia, segons la xarxa d’observadores de drets formada per més de 70 persones, que es van moure pels col·legis electorals repartits pels districtes de Barcelona. Els penalistes Andrés García Berrio i Anaïs Franquesa van qualificar d’“intolerable” les càrregues policials, fetes “només per generar por i perquè les persones no anessin a votar”. El tinent d’alcalde Jaume Asens va avançar que el consistori de Barcelona “estudia querellar-se contra els responsables d’haver vulnerat els drets humans”. I el síndic de greuges, Rafael Ribó, va exigir al govern del PP que “aturi les accions violentes dels cossos de seguretat”. El Col·legi d’Advocats de Manresa va atendre 36 persones amb lesions al Bages i al Moianès.
En la jornada d’ahir, els lletrats portaven un model de denúncia, on s’enumeren diferents drets fonamentals vulnerats, com el de participació ciutadana i el de llibertat d’expressió.
LA XIFRA
“No és normal que et demanin si poden amagar urnes”
Al pavelló municipal de Matadepera no hi van arribar agents de la Guàrdia Civil ni de la Policía Nacional. Els Bombers custodiaven l’entrada al recinte i els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana patrullaven constantment. Si no hagués estat per les imatges de televisió, els missatges de Watsapp, les interrupcions constants del sistema informàtic i les cues desorbitades hauria semblat una jornada de votació quasi normal. Quasi perquè es palpava en l’ambient un sentiment ambivalent d’emoció i por. “El que no és normal és que la gent et demani si poden amagar les urnes”, explicava Carme Martínez, una de les dues advocades que van estar tot el dia assessorant i fent tasques d’observació al poliesportiu. “Per mi això que passa avui vulnera molts drets fonamentals, no només el de llibertat d’expressió, sinó també el de participació ciutadana perquè molta gent no ha pogut votar”, afegeix la segona lletrada, Anna Piñol.
Les dues lletrades van intercedir perquè agents de la policia catalana no identifiquessin ningú a primera hora del matí i van resoldre dubtes, entre els quals si es podia votar amb DNI caducat, amb carnet de conduir o amb una foto del DNI al mòbil.