Política

Procés sobiranista

1-O

Col·legis desbordats i fúria policial a la capital catalana

La policia espanyola irromp amb violència insospitada en punts de votació com ara l’escola Ramon Llull

El recinte de l’Escola Industrial aplega milers de persones i evita l’entrada dels antiavalots

En un dia plujós i gris, la celebració del referèndum va deixar ahir una doble imatge a Barcelona ciutat. Per una banda hi ha la de la policia espanyola entrant en diversos col·legis electorals per requisar urnes i paperetes i deixant, rere seu, un estol de ferits arran d’una actuació en què l’adjectiu contundent es queda curt. Malgrat això, els centres de votació que no van ser clausurats van registrar llargues cues de gent que, armats principalment de paciència, es van enfrontar amb més bon humor que resignació als múltiples problemes informàtics que es van encadenar al llarg de tota la jornada.

L’eixample va ser un dels indrets de la capital catalana on es van viure més episodis tensos. Va ser el cas, per exemple de l’institut Jaume Balmes, al carrer Pau Claris, 121, on els agents de la Policía Nacional van protagonitzar una duríssima intervenció per trencar el cordó de gent que protegia el local. No hi van faltar empentes, cops ni corredisses. A prop d’allà, a l’escola Ramon Llull –avinguda Diagonal, 275– es van viure uns dels moments més durs del dia. L’entrada dels agents, a cops de mall, va anar acompanyada de noves escenes d’angoixa que van tenir el seu clímax al carrer Sardenya, quan una part de l’operatiu policial –set furgonetes– va quedar atrapat en una protesta espontània, i pacífica, liderada per un grup de bombers estirats a terra. La resposta va ser una càrrega expeditiva, en què es van disparar salves i van volar pilotes de goma –disparades cap a terra– que van ferir greument un home. Les escoles Infant Jesús, Pau Romeva –aquí s’hi van presentar una vintena de furgonetes i, suposadament, s’haurien provat danys a les aules–, o la Mediterrània, van ser altres col·legis electorals on es van denunciar assalts policials. Capítol a banda mereix el cas, on es van registrar imatges d’antiavalots llançant manifestants, en actitud absolutament pacífica, per les escales, propinant-los coces o trepitjant-los. El testimoni d’una víctima narrant com els agents li havien trencat els dits de la mà es va convertir ahir en viral. El recompte de la Generalitat xifrava en 280 els ferits només a Barcelona. El recinte de l’Escola Industrial, el punt amb més meses de votació a Barcelona, va registrar una afluència massiva de gent, que en algun moment va arribar fins i tot a col·lapsar el pati de l’entrada del carrer Compte d’Urgell i va alentir molt la formació de cues per a les votacions. Precisament aquesta forta afluència de gent va facilitar també l’espant dels furgons de la Policía Nacional que a mig matí van rodejar el recinte per entrar-hi. No ho van poder fer. Un grup de nois les va frenar al mig del carrer i centenars de persones van tancar les reixes de l’entrada principal i van improvisar barricades a les del carrer París. Les votacions es van produir en comptagotes fins a última hora del matí, quan es va optar per fer-les manuals i es van agilitzar les cues.

Al barri de Sant Gervasi la policia va entrar també a diversos punts de votació, com l’escola concertada Projecte d’Avinguda Tibidabo, on van trencar portes i es van endur no només urnes sinó també ordinadors escolars.

Gràcia va viure la jornada amb tensió i una gran mobilització ciutadana, però no hi va haver càrregues policials. Els col·legis electorals van ser ocupats tot el cap de setmana i centenars de ciutadans van omplir el carrer a les seves portes des de les 5 del matí d’ahir, però no hi va haver violència policial i el tancament de col·legis es va viure amb molta alegria.

Ja al vespre, l’ambient festiu i les concentracions massives davant els punts de votació van agafar el protagonisme a la capital catalana. Milers de persones van seguir el recompte de vots a peu de carrer, i sense ganes encara de tornar cap a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona