Política

Procés sobiranista

1-O

Mentre l’espereu, us dribla i vota!

“Ja ha votat, ja ha votat, ja ha votat!” Enmig d’un enèrgic aplaudiment, centenars de veïns i veïnes de Sant Julià de Ramis que estaven sent víctimes d’una deplorable càrrega policial van començar a exclamar ahir ben alt aquestes paraules. Feien referència a Carles Puigdemont. Va ser un clam d’emoció just en saber-se que malgrat que la vergonyosa actuació de la Guàrdia Civil havia impedit que el president votés tal com estava previst al pavelló municipal d’esports de Sant Julià, no van evitar que ho fes a Cornellà del Terri. I és que, mentre el col·legi electoral del Pla de l’Estany –on finalment es va dirigir amb la seva dona– funcionava amb normalitat, la situació que en aquell mateix moment va protagonitzar el cos estatal a Sant Julià no tenia nom. Poc abans de les nou del matí, un centenar d’agents van entrar en fila, i de manera contundent, a la plaça que hi ha a l’exterior del pavelló. Davant la porta principal del recinte hi havia centenars de ciutadans aplegats de forma totalment pacífica i agafant-se entre uns i altres dels braços per mirar de contrarestar la policia i que no accedís dins del pavelló i requisés les urnes. A més del cordó humà, en Josep Maria, un pagès del municipi, havia situat a mitjanit un tractor a davant l’entrada per defensar el dret a exercir el vot de tota la població i fer més difícil la irrupció a l’interior dels agents. Una mobilització ciutadana que va ser exemplar, i que va estar organitzada sobretot pel jovent.

Els guàrdies civils, amb uniforme d’antiavalots, però, no van dubtar a fer ús de la força per arribar fins a les portes del pavelló i van dispersar la gent de molt males maneres. Diverses persones van rebre empentes i cops, algunes van ser arrossegades i d’altres van acabar amb la roba estripada. Els últims de resistir van aixecar els braços enlaire i van requerir que els traguessin pacíficament, després d’originar-se escenes de gent gran plorant, tremolant, alguns dels afectats pel terra i nens i nenes a qui una jove va demanar que tanquessin els ulls, si us plau, per no haver de veure com la policia estava tractant els seus pares.

Aquestes aberrants imatges van quedar enregistrades per la multitud de mitjans de comunicació que havien anat a Sant Julià, que ahir era un dels epicentres a nivell mundial per la previsió de la votació de Puigdemont a dos quarts de deu del matí. Els helicòpters de la Guàrdia Civil sobrevolaven la zona i un d’ells seguia des de l’aire l’automòbil del president. La jugada va ser mestre. Quan el vehicle en què viatjava Puigdemont passava per sota d’un pont, ell va aprofitar per canviar de cotxe, de tal manera que, mentre es pensaven que anava en direcció a Sant Julià, va tirar cap a Cornellà.

A Sant Julià, el fort enrenou del carrer va ser escoltat pels veïns que estaven a l’interior del pavelló acabant de constituir les meses. Ràpidament, van agafar les urnes i el material electoral i ho van amagar. En el moment, però, que els agents van aconseguir arribar a les portes: més i més brutalitat. Van destrossar el vidre d’una porta amb un martell i van fer servir unes cisalles per obrir-ne una altra. A dins, van entrar-hi entre 20 i 30 efectius a realitzar l’escorcoll mentre, a fora, una seixantena llarga de guàrdies van fer un mur infranquejable. Al voltant d’aquesta paret policial del carrer s’hi van reunir veïns de Sant Julià i gent d’altres pobles que hi va acudir per fer pinya, com ara Sarrià, Medinyà, Celrà i Cervià. Les persones congregades a l’exterior no van defallir per la desproporcionada càrrega mostrant clavells, entonant càntics i amb l’imparable enllaç de crits “d’independència”, “democràcia”, “fora les forces d’ocupació”, “els carrers seran sempre nostres” o “visca Catalunya lliure”.

A dins del pavelló els agents van rebentar totes les portes a la recerca de les urnes, les paperetes i els portàtils, mentre els membres de les meses es van concentrar al mig de la pista i van corejar L’Estaca i Els Segadors. Finalment, a les deu del matí els guàrdies van localitzar el que buscaven. Ho van posar tot dins de bosses d’escombraries i van marxar per una porta lateral, on van situar una furgoneta per introduir-hi el material comissat. El cordó policial, llavors, va recular, empès per la gentada. Amb crits de “passi-ho bé” i que es dediquessin a “buscar corruptes”, els guàrdies van recórrer a peu del pavelló en direcció a l’AP-7, on tenien aparcades les furgonetes per fugir.

A quarts de dotze del migdia Puigdemont va anar a Sant Julià. Acompanyat per l’alcalde, Marc Puigtió, va ser rebut amb elogis i clavells. Va visitar el pavelló, on va assenyalar que la “brutalitat policial” avergonyirà “per sempre” els qui l’estan justificant. A aquella hora, el president ja havia votat a Cornellà. Els veïns van seguir aquests passos i ho van fer en altres col·legis: en les maneres, havien guanyat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Nova jornada de protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona