Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

El 155 dinamita els pactes de Manlleu i el Consell del Bages

“És tan greu el que ha passat que és impossible no associar temes municipals amb temes nacionals”, diu l’alcalde, d’ERC, sobre el PSC

ERC del Bages expulsa el PSC del govern per la seva “complicitat amb el PP, el PSOE i Ciutadans”

Era qüestió de dies que el trencament del pacte entre ERC i el PSC a l’Ajuntament de Manlleu, signat ara fa just un any (el 2 de novembre del 2016), s’acabés consumant. La complicitat que els socialistes han tingut amb la posada en marxa de l’article 155 i l’atac que representa a les institucions catalanes n’ha sigut la raó principal. La ruptura dels republicans amb el PSC –grup municipal que tenia tres regidors a l’equip de govern– es va començar a gestar fa una setmana i aquest diumenge al vespre l’alcalde, Àlex Garrido, la va comunicar oficialment per telèfon a la portaveu del PSC, Marta Moreta.

Tot i que ERC i el PSC sempre van defensar que deixaven al marge els temes nacionals, Garrido va explicar ahir a aquest mitjà: “Ha arribat un punt que és tan greu el que ha passat que és impossible no associar temes municipals amb temes nacionals.” I hi va afegir, pensant en el futur més immediat: “Es presenta un escenari molt incert en el qual els ajuntaments potser haurem de prendre partit en moltes coses i davant d’això llavors sí que no podríem estar junts. La situació s’ha precipitat i no hi havia alternativa.” A partir d’ara ERC governarà a Manlleu en minoria i, segons l’alcalde, no és cap prioritat formar un altre pacte amb el PDeCAT, per exemple, grup que darrerament s’ha ofert a donar suport al govern, si feia falta des de fora. “Ja es veurà què passa, però tampoc som gent d’anar ballant ara amb l’un, ara amb l’altre”, va comentar Garrido, que ahir tenia una reunió per redistribuir el cartipàs.

Moreta, que va deixar clar que va ser ERC qui va anar a buscar el PSC i qui ara ha trencat el pacte, va fer una valoració “realment nefasta” de la ruptura, perquè “Manlleu hi perd estrepitosament”. Segons ella, i pel que fa al 155, el PSC “no té res a veure amb la ideologia o els principis ni del PP ni de C’s”.

La reacció de l’oposició

“Celebrem i felicitem que l’Àlex Garrido hagi trencat el pacte amb el PSC”, va dir ahir el regidor Benjamí Nieto (PDeCAT), el qual va comentar que des del 12 de setembre el seu grup ha allargar la mà a ERC, “tant des de dins com des de fora”, en cas de ruptura. Segons Nieto, ara és decisió de l’alcalde decidir “si creu que podem arribar a un acord o vol fer pactes puntuals”.

El portaveu de la CUP, Albert Generó, va dir que de bon començament ja van ser molt crítics amb el pacte: “Buscaven estabilitat a canvi de quotes de poder.” Pels anticapitalistes, “era urgent que el PSC deixés de formar part de l’equip de govern, perquè ha tingut un paper molt actiu a l’hora de demanar i aplicar el 155”. “Ens posem a disposició de l’equip de govern per defensar la República i desobeir tot allò imposat pel 155”, va dir.

Dolors Collell, regidora del grup municipal MES, que va sortir de l’equip de govern el mes passat precisament per discrepàncies amb la posició del PSC en el procés, va reconèixer que, en un moment tan canviant, “no es podran reeditar pactes que funcionarien en un context de normalitat”, perquè “les respostes hauran de ser d’àmbit nacional”. Miquel Sánchez (ICV) va opinar: “Com a equip de govern no estaven fent mala feina.”

ERC del Bages trenca amb el PSC en el Consell Comarcal

El pacte de govern que també va esclatar ahir va ser el d’ERC i el PSC al Consell Comarcal del Bages, que governaven amb ICV. Els republicans es van referir en un comunicat a l’acord signat el juny del 2015 entre les tres formacions que establia que haurien de “defensar el dret de decidir i respectar la voluntat majoritària del poble català”, trencat ara, segons ERC, per la “complicitat del PSC amb el PP, el PSOE i Ciutadans en l’aplicació de l’article 155”, un article que ERC defineix com “l’atemptat més greu contra les institucions de Catalunya des del franquisme”. En aquests sentit, ERC va comunicar que “no es pot continuar treballant amb un partit que defensa mesures repressives tan greus per al país”.

Així, els consellers d’ERC continuaran treballant al govern del Consell en minoria amb ICV en el darrer tram de la legislatura, i la seva intenció és buscar acords puntuals amb la resta de formacions polítiques, segons afirmen en el comunicat. Governaran amb un total de 12 consellers comarcals –11 d’ERC i 1 d’ICV– i l’oposició en tindrà 21 (PSC 5, CiU 11, CUP 3 i Grup Mixt Demòcrates 2). Les tres carteres que tenia el PSC seran assumides per membres d’ERC.

Per la seva banda, el partit socialista va enviar un comunicat al cap de poc de conèixer la dissolució de l’acord en què criticava durament els republicans per haver-lo “expulsat” del govern. Els consellers del PSC van manifestar la seva “decepció i rebuig d’aquesta decisió unilateral, que no té cap mena de respecte ni valora la bona feina conjunta feta durant aquests anys”. El PSC va dir d’ERC: “Ha trencat el país, ara trenquen la comarca i també trenquen els municipis”. Els socialistes també van reiterar en el comunicat que es tracta d’una “expulsió perquè no pensen igual que ERC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.