Una seixantena de municipis escalfen motors per al 28-F

El Vendrell, Molins de Rei i la Bisbal encapçalen la segona onada de consultes

Queda poc més d'un mes per a la segona tongada de consultes d'autodeterminació i hi ha 57 municipis interessats a repetir l'experiència d'Arenys de Munt, que, sumats als de la primera onada, arribaran als 225. En aquesta ocasió, els municipis més poblats on s'obriran les urnes són el Vendrell, Molins de Rei, Palafrugell i Vilassar de Mar, entre els 29.000 i els 15.000 habitants. També és significativa la presència a la llista de la capital del Baix Empordà, la Bisbal, i la de la Conca de Barberà, Montblanc.

La comarca del Priorat s'estrenarà en les consultes amb la Torre de Fontaubella, igual com el Baix Ebre, amb Xerta, de manera que l'Alt Camp, la Segarra, el Barcelonès, l'Alt Urgell, els Pallars, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i la Val d'Aran continuaran sense cap municipi amb referèndum, en espera que se n'hi acabin afegint en la tercera onada, convocada per al 25 d'abril.

El Papiol ja no està sol

D'altra banda, el Papiol ja no serà l'únic municipi del Baix Llobregat on s'haurà dut a terme la iniciativa, ja que l'acompanyaran Molins de Rei, Begues i Torrelles. A Osona, malgrat que el 95% dels seus habitants ja van poder participar en la primera onada, en la repesca del 28-F ho podran fer també els de Rupit i Pruit.

En altres punts de la geografia catalana es continuen organitzant activitats relacionades amb les consultes, com ara la d'avui a Calella (25-A), on hi ha convidats el senador del PNB Iñaki Anasagasti i l'exalcalde de Mataró i diputat al Congrés pel PSC, Manuel Mas, per debatre al voltant del dret a decidir.

Martorell vol decidir el 25 d'abril

Martorell Decideix es presentarà demà per aplegar suports organitzatius i convocar la ciutadania a les urnes el dia 25 d'abril, coincidint amb la tercera onada de consultes. Amb un cens aproximat superior als 20.000 habitants, Martorell té també el repte d'aconseguir el màxim de participació en una comarca poc procliu a la independència, el Baix Llobregat. Segons el portaveu de l'associació, Roger Gili, es posarà l'accent en el fet que les consultes són un acte democràtic, no necessàriament lligat a l'independentisme, i remarcaran la possibilitat de dir «no». «Traient la bandera catalana no n'hi ha prou», adverteix Gili. Martorell Decideix neix amb l'apadrinament de l'historiador Jaume Sobrequés, amb carnet del PSC, i de l'alcalde de Sant Pere de Torelló i membre de Decidim.cat, Jordi Fàbrega (d'Entesa pel Progrés Municipal, vinculada a ICV). L'any passat, els grups municipals de CiU i ERC van aprovar una moció a favor de la consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa a Kursk

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos esperaran a la investigació del Nord Stream per reaccionar

barcelona
europa

Croàcia tindrà servei militar obligatori de dos mesos a partir de 2025

barcelona
guerra a europa

Ucraïna ataca de matinada un embarcador i un vaixell a Crimea

barcelona
guerra a gaza

Cinc morts en un bombardeig a la Franja enmig de les converses per un alto el foc

barcelona
política

Anuncien la presència de Puigdemont la setmana vinent a Prada

barcelona
amèrica llatina

El chavisme i l’oposició veneçolana rebutgen repetir les eleccions

barcelona
política

Puigdemont: “Vaig tornar per exercir el dret a resistir l’opressió”

barcelona