Política

guerra de banderes

Vilassar de Dalt haurà de penjar la bandera espanyola

El TSJC emet una sentència definitiva que obliga l’Ajuntament a col·locar el símbol a l’edifici consistorial i tancar un procés que s’ha allargat cinc anys

L’alcalde manté que executarà l’ordre, però que abans s’estudiarà com fer-ho

L’Ajuntament de Vilassar de Dalt penjarà finalment la bandera espanyola a l’edifici de l’ajuntament acatant la sentència definitiva emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i de la qual s’informarà en el ple de dijous vinent. Es tancarà així un llarg procés de cinc anys d’enfrontament entre el consistori, en l’actualitat governat per Ara Vilassar, i la delegació del govern espanyol a Catalunya, després que el PP local denunciés la negativa a penjar la rojigualda. L’alcalde, Xavier Godàs (Ara Vilassar), va confirmar ahir els termes de la sentència i va assegurar que el govern l’executarà, però sense especificar quan ho farà. “Fa 25 anys que no oneja la bandera a l’ajuntament i ara no vindrà d’uns dies”, comenta, i hi afegeix que abans caldrà resoldre un seguit d’entrebancs. El principal, que al capdamunt de l’edifici consistorial, on ara hi ha la senyera i la bandera de Vilassar de Dalt, només hi ha posats dos pals. “Caldrà seguir tots els passos per instal·lar-ne un de nou i també està prevista una actuació per arreglar la façana de l’edifici, una situació que afecta de ple la col·locació de la bandera”, exposa l’alcalde.

Godàs admet que feia temps que s’esperava la resolució, malgrat que Vilassar de Dalt va ser un dels pocs ajuntaments que van “esquivar” l’obligació de posar la bandera espanyola.

Un defecte a favor

La croada perquè els símbols espanyols apareguessin a tots els ajuntaments catalans iniciada per l’ex-delegada del govern a Catalunya María de los Llanos de Luna va tenir una ensopegada amb el consistori maresmenc. L’any 2014, quan feia dos anys que el cas voltava pels jutjats, el jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona va emetre una sentència per la qual no admetia el recurs interposat per la delegació del govern per un defecte de forma i, a més, li va fer pagar les costes del judici, que pujaven a 1.000 euros. En concret, la delegació del govern no va complir els terminis previstos per la llei a l’hora de tirar endavant tant el requeriment al consistori perquè pengés la bandera com el recurs posterior quan aquest no ho va fer. En tot cas, es donava l’oportunitat a l’Estat d’interposar un recurs d’apel·lació al TSJC, cosa que va fer immediatament.

Per imposició legal

Per l’alcalde, el debat de les banderes es reobre en un moment de gran transcendència per al país i, sense voler defugir la sentència, defensa que aquesta “s’estudiarà i s’analitzarà amb profunditat” abans d’aplicar-la. “Tot i això, també des del govern escollirem quina és la millor solució per mostrar públicament que la bandera ens ha estat imposada a l’Ajuntament, on fa 25 anys que no oneja”, precisa Xavier Godàs.

L’alcalde assenyala que el consistori encara té pendents de resoldre dues denúncies més presentades també per la delegació del govern espanyol a Catalunya, com és l’aprovació en el ple de la hisenda catalana i l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.