Macron impulsa una nova etapa en les relacions entre la UE i l’Àfrica
El president francès obre una gira al continent negre amb una condemna dels crims del colonialisme
Defensa iniciatives contra el tràfic de persones a Líbia
La macronmania intenta implantar-se al continent africà. Malgrat les crítiques que emergeixen a França, el president francès, Emmanuel Macron, disposa d’una bona imatge internacional. El jove dirigent francès, de 39 anys, va iniciar ahir a Burkina Faso la seva operació per seduir les noves generacions africanes.
Davant de vuit-cents estudiants de la Universitat d’Ouagadougou, Macron va proposar l’inici d’una relació renovada entre Europa i l’Àfrica. El reconeixement dels crims del colonialisme i un increment significatiu de l’ajuda al desenvolupament van ser les principals promeses del primer discurs que el president francès ha pronunciat sobre la política africana.
Amb aquesta intervenció, Macron pretén millorar la imatge deteriorada de França en un continent on perdura l’estigma de ser una potència neocolonial a causa, sobretot, de l’ampli desplegament de les tropes franceses a la zona del Sahel.
“Els crims de la colonització són incontestables. És un passat que hem de deixar enrere”, va assegurar Macron. No és la primera vegada que el president francès denuncia els crims del colonialisme. Durant un desplaçament a Algèria al febrer, en plena campanya de les presidencials, va qualificar la colonització francesa de “crim contra la humanitat”. Per il·lustrar la seva voluntat de trencar amb aquest passat, el dirigent centrista va anunciar ahir que seran desclassificats els documents sobre l’assassinat de Thomas Sankara, expresident de Burkina Faso, abatut el 1987. Vint-i-cinc anys després de la mort del Che Guevara africà, encara plana el dubte sobre la influència del govern francès de François Mitterrand en el magnicidi.
“La nostra responsabilitat no és obsessionar-nos pel passat, sinó viure plenament l’aventura de la nova generació”, va afirmar Macron durant un discurs que es va allargar més de dues hores i que va ser rebut amb aplaudiments pels estudiants presents en l’acte. Aquesta resposta càlida va contrastar amb la manifestació universitària organitzada al matí contra la delegació francesa, que va ser rebuda amb el llançament de pedres. Un vehicle de l’exèrcit francès ja havia estat atacat amb una granada abans-d’ahir a la nit al nord d’Ouagadougou, poques hores abans de l’arribada de Macron.
Cimera euroafricana
Per intentar seduir les noves generacions africanes, el dirigent francès va prometre un augment de l’ajuda al desenvolupament, que hauria d’assolir el 2022 el 0,55% del PIB francès; la posada en marxa de nous visats que facilitin la lliure circulació dels joves africans que hagin estudiat en universitats franceses, i l’impuls d’una iniciativa euroafricana per combatre les xarxes de traficants de persones a Líbia. Després de la visita d’ahir a la capital de Burkina Faso, Macron continuarà la seva gira per l’Àfrica subsahariana i es desplaçarà avui a Costa d’Ivori, on participarà en la cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana.
Després de la revelació de la CNN sobre l’existència de mercats d’esclaus a Líbia, la trobada quedarà marcada per la qüestió migratòria. El líder francès va qualificar ahir de “crim contra la humanitat” la venda d’immigrants com a esclaus. Unes declaracions que contrasten amb les crítiques d’Amnistia Internacional, que ha acusat els dirigents europeus de conèixer des de ja fa temps la situació infernal dels refugiats a Líbia.