Política

Eleccions 21-D

Iglesias culpa Puigdemont d’haver despertat el feixisme

Domènech censura la presència d’exmembres d’Unió tant en la llista del PSC com en la d’ERC

Els comuns celebren amb ironia que Iceta ara també reivindiqui una hisenda pròpia i l’acusen de plagi

No hi ha campanya electoral en què vingui Pablo Iglesias i les seves afirmacions no generin controvèrsia. Després que el 27-S convidés els descendents d’extremenys i andalusos a “ensenyar les dents” per fer fora Artur Mas de la Generalitat, fet que va ser interpretat com a etnicista, el secretari general de Podem va visitar ahir al matí Sant Adrià de Besòs i va responsabilitzar l’independentisme d’haver contribuït a despertar el fantasma del feixisme. Amb una prèvia: “Potser sense voler, o potser buscant-ho.” Amb mig govern a la presó i l’altre mig a Brussel·les per la persecució judicial del PP, i en un moment en què proliferen les manifestacions d’extrema dreta i les agressions d’ultres impunement arreu dels Països Catalans, Iglesias va entonar el jo ja ho deia: “Els ho vam dir en públic i en privat, que això podia tenir conseqüències desastroses.”

La referència al feixisme no va ser una mera relliscada, sinó una estratègia per contrarestar les crítiques que acusen Podem, en l’entorn mediàtic espanyol, d’abraçar el secessionisme. N’és una prova el fet que, a mitja tarda, el compte de Twitter de Podem Catalunya reproduïa unes declaracions de Juan Carlos Monedero –que havia estat present a Sant Adrià–: “Cal dir-ho amb claredat, no som una força independentista. Gràcies als independentistes s’ha despertat la força del feixisme a tot Espanya.”

Iglesias va acusar el govern del president Carles Puigdemont d’haver mentit conscientment milions de catalans i d’haver-se embolicat amb la bandera. En el marc d’una assemblea dels comuns per aprovar el programa electoral, va defensar el vot “de la reconciliació” per sobre del “de la venjança”. El dirigent del partit dels cercles, que tornava a Catalunya per primer cop des de la sortida d’Albano-Dante Fachin de la direcció de la franquícia morada catalana, va assenyalar també com a “fracàs” que la dreta espanyola hagi renunciat a construir cap projecte atractiu per als catalans i que tota la seva política a Catalunya estigui “pensada només per buscar vots en altres territoris”. Així mateix, va carregar contra els que s’arrengleren darrere del rei Felip VI per bastir una idea de pàtria. “Construir un país darrere d’un monarca, una figura votada per ningú, és haver fracassat”, va arrodonir.

El cap de cartell, Xavier Domènech, es va concentrar a atacar la llista del PSC per la presència de l’exdirigent d’Unió Ramon Espadaler, “garantia que es continuïn pagant les escoles de l’Opus Dei”, i la candidatura d’ERC per la presència d’Antoni Castellà, també provinent del partit de Josep Antoni Duran i Lleida, “garantia que es continuïn pagant les taxes universitàries més cares de tot l’Estat”.

Domènech va retreure als socialistes haver “copiat” el programa electoral dels comuns quan reivindiquen una hisenda pròpia. “Ara sembla que s’ho hagin inventat ells”, va ironitzar. “Som més garantia nosaltres que no vam fer president Mariano Rajoy, ja que, quan diem les coses, les fem”, va subratllar. Segons el candidat, la pitjor notícia per al PP el 21-D seria una victòria dels comuns: “El pròleg per fer-lo fora a Espanya.”

LA FRASE

Potser sense voler o potser buscant-ho, heu contribuït a despertar el fantasma del feixisme
Pablo Iglesias
Secretari general de Podem

El referèndum pactat, en el programa

Catalunya en Comú Podem va aprovar ahir el programa electoral per al 21-D –per 517 vots a favor, 11 nos i 10 vots en blanc–, en què recullen la reivindicació d’un referèndum sobre la independència acordat amb l’Estat en el marc d’una “agenda social i constituent de majories àmplies” i d’un estat plurinacional de tall confederal. Sobre el procés constituent, els comuns proposen crear una xarxa d’assemblees ciutadanes de debat a escala local per parlar del model de país, que serveixin de base perquè el Parlament elabori un “text constituent que superi el marc estatutari” i defineixi el nou marc de “relació bilateral” entre Catalunya i Espanya. En paral·lel, volen impulsar un “canvi constitucional de caràcter plurinacional” a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona