montse venturós
NÚMERO 72 DE LA CUP PER BARCELONA I PRIMERA ALCALDESSA DE LA HISTÒRIA DE BERGA
“Fa anys que patim la repressió de l’Estat, mentre la resta s’ho mira”
Detinguda per ser portada a declarar, Montse Venturós ha viscut de primera mà la persecució judicial del procés català. El seu debut en una llista parlamentària és en una posició simbòlica
Són les eleccions que venen menys de gust?
Personalment les eleccions no em venen mai de gust. En temps electoral és quan sorgeix la brutícia més immunda que existeix entre polítics. Però, vaja, la CUP hi anem perquè és la pugna definitiva amb l’Estat.
Per què és a la llista?
És una posició simbòlica per donar suport als companys que fan front a unes eleccions imposades i il·legítimes. Jo des del primer moment vaig dir al partit que no volia marxar de Berga. El meu compromís a la ciutat és de quatre anys i no vull marxar per res al Parlament.
Sorprèn que Berga, un dels grans ajuntaments de la CUP, només aporti dues persones a les llistes i que, a més, estiguin en llocs simbòlics.
No és qüestió de ser al capdavant de les llistes o no. La nostra implicació amb el partit és la mateixa. A l’hora de ser al capdavant hi intervenen altres aspectes, com ara la disponibilitat.
Ha canviat la seva implicació en el partit?
En absolut. Tant si som al davant com si no, al partit seguim treballant en el territori per recollir tot el que passa arreu i, si cal, portar-ho al Parlament. Allà no hi anem a buscar més coses per a la comarca, sinó per al conjunt del país.
La CUP en l’àmbit nacional pot aprendre alguna cosa del que fa el partit a Berga?
Són àmbits diferents, però sí que crec que es pot prendre nota del que estem a punt d’aconseguir amb l’hospital. Si tanquem el canvi de gestió, evitarem qualsevol tipus de privatització d’un servei bàsic. Això hauria de ser una realitat arreu i entenem que, a Berga, anem pel bon camí.
Hi ha qui no pensa igual. López Noguera, líder del PP al Berguedà, en una entrevista a aquest diari va dir: “L’alcaldessa s’ha dedicat a ser la vedet de l’independentisme, preocupant-se de ser als mitjans i deixant de banda la ciutat.” Què en pensa?
El que comenti aquest personatge no m’importa en absolut. Jo sé les hores que he passat en aquest ajuntament i el que hem treballat aquí dins. Vedet de l’independentisme? Sí, i tant, mentre la xusma mentidera del PP –com ell– ens reprimia, nosaltres ens havíem de defensar com podíem.
L’ha sorprès l’Estat en els últims mesos?
Gens. Fa molts anys que treballem directament contra l’Estat espanyol i sabem quines eines té i quina és la repressió que utilitza. Ho sabem perquè l’han utilitzat contra nosaltres milers de vegades, mentre la resta de gent s’ho mirava sense dir res.
I els mitjans entenc que també.
I tant. Abans l’independentisme no era notícia. L’únic diari que tenia una secció de “Països Catalans” era precisament El Punt. No es parlava d’independentistes i, si se’n parlava, era perquè hi havia judicis.
I, doncs, què ha passat des d’aleshores? La CUP va a més?
A nivell institucional, ho veurem el dia 21. Però les tesis i el llenguatge de la CUP, sí. Sembla que en el terreny electoral podria ser que també, però aquesta no és la nostra fita. Nosaltres volem que la gent tingui la capacitat d’autoorganitzar-se, i ens és igual si és sota la sigla de la CUP o qualsevol altra formació.
Estàvem preparats per a la República?
Com a país, sí. El que passa és que en l’àmbit polític teníem un govern que, respectablement, confiava i apostava per una independència pactada. L’Estat no és un actor en igualtat de condicions; és antidemocràtic i vulnera drets.
Catalunya s’està radicalitzant?
Radicalitzar-se no és dolent. És anar a l’arrel dels assumptes. El que fem és anar al règim del 78: un Estat espanyol caduc, antidemocràtic i que viu de l’herència del franquisme.
Per tant, sí.
No ens agrada el que hi ha i ho posem en qüestió. Si això vol dir radicalitzar-se, sí, ho fem. I no passa res. Al contrari, és bo, perquè és una lluita per millorar. Cal conquerir drets que estan menystinguts a l’Estat.
Fa setmanes que hi ha consellers a la presó. S’hauria imaginat mai que tindríem càrrecs públics entre reixes?
Sí. Hi hem pensat molt i ens hem preparat molt per si això acabava passant.
Vostè hauria actuat diferent?
Crec que vaig fer-ne una piulada dient-los: “Consellers, no aneu a declarar. Se us quedaran.” Era evident. És l’Estat.
Vostè hi va anar. Bé, l’hi van portar... Però va tornar a casa el mateix dia.
Sí, però en el meu cas era un delicte de desobediència o electoral.
N’hi haurà més?
Pot ser. No ens sorprendrà res de l’Estat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.