Maria Àngels Olmedo viu a Figueres i des de fa set anys és portaveu del grup municipal del PP a l’Ajuntament d’aquesta ciutat. A més, és secretària de l’àrea de política social i família del PPC a les comarques gironines. Al braç dret porta un braçalet format per la rojigualda espanyola i la senyera catalana. El seu discurs és clar i sense complicacions i està convençuda que la gestió del seu partit ha tret l’Estat espanyol de la crisi que ha viscut des de l’inici d’aquesta dècada, i que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució ha estat un pas important per solucionar les dificultats polítiques, econòmiques i socials que la deriva dels secessionistes han generat a Catalunya.
Comencem pel lema del seu partit, Espanya és la solució?
No hi ha cap dubte que el president d’Espanya, Mariano Rajoy, és qui ha retornat Catalunya a la legalitat, qui, mitjançant l’aplicació de l’article 155, que és constitucional, ha pres les decisions necessàries per recuperar la normalitat i assegurar l’autogovern. Rajoy és qui ha fet cessar el govern de la Generalitat, que havia transgredit les lleis, i qui ha donat tranquil·litat amb la convocatòria de les eleccions del 21 de desembre, que són unes eleccions democràtiques, transparents, amb garanties i en les quals tothom podrà expressar les seves opinions.
Per què creu que s’ha arribat a aquest punt de trencament?
Crec que aquest és un conflicte que ve de lluny. Li he de dir que de les dues parts en conflicte n’hi havia una, el govern d’Espanya, que volia dialogar, però aquesta no era la intenció del govern de la Generalitat, que tenia altres plans i mai va intentar buscar sortides pactades. Per part del govern espanyol hi ha hagut una bona predisposició per no arribar on hem arribat, es van buscar acords i solucions, però això no ha estat possible perquè l’altra part només volia parlar d’un tema, el procés independentista.
En el cas que el Partit Popular aconseguís bons resultats, s’asseuria a dialogar amb els sobiranistes?
Sempre que ells s’ajustessin a la llei, no hi hauria problema. Ara, si s’allunyen del marc legal i es plantegen la via unilateral, mai ens podem posar d’acord.
La llei és la Constitució; es pot canviar o no?
La Constitució és modificable, ara s’ha creat una comissió que intentarà avançar en aquest camp, però modificar-la perquè validi la separació entre Espanya i Catalunya no tindria sentit. Catalunya ha d’estar dins d’Espanya i dins d’Europa.
Un dels problemes és que els barris amb rendes més altes –Centre, Eixample–, com a mínim a Girona, són secessionistes i els de rendes baixes –Vila-roja, Pont Major– són unionistes. Com ho arrangen tot això?
És evident que hi ha una fractura social i hem d’esforçar-nos a tancar-la. El 21 de desembre ens pot ajudar a suturar aquesta ferida oberta que des del PP creiem que es pot tancar afrontant els problemes reals de la gent.
Quins?
Que es consolidi la recuperació econòmica, que no es destrueixin més llocs de treball com passa ara després dels esdeveniments del setembre i l’octubre. Amb l’aplicació del 155 s’ha aturat la marxa d’empreses que buscaven una seguretat jurídica, s’ha protegit el teixit productiu. Es tracta de fer el contrari del que ha fet l’expresident Carles Puigdemont, que en comptes de treballar per tots els catalans, ho ha fet només per una part, i en comptes de buscar solucions als problemes quotidians de les persones, només s’ha dedicat a enfortir el procés i crear confrontació.
Què ha de ser l’escola catalana?
L’escola catalana ha de ser neutre, ha de deixar la política al marge i no ha de parlar de temes que no li pertoquen. Per exemple, si en un col·legi o en un institut es penja l’estelada es trenca la neutralitat, que és la condició sine qua non per a un ensenyament de qualitat.
No hem parlat del programa.
Treballarem per millorar les infraestructures, volem impulsar la construcció de noves escoles per poder posar fi als barracons, però sobretot treballarem per tornar a la normalitat, a la tranquil·litat. Volem restablir la convivència, apostant per l’estabilitat política, millorar la gestió pública, la seguretat jurídica, la qual cosa ens ajudarà a recuperar el teixit empresarial i posar fi a la tensió. I no deixem de banda que una de les prioritats és pactar un nou sistema de finançament autonòmic que pugui donar resposta a les demandes i necessitats que considerem.
Després de les eleccions s’aixecarà l’article 155?
Això és automàtic.
Com s’ho faran per aturar la pujada de Ciutadans?
Els electors han de saber que som el vot útil, que només amb un PP fort al Parlament de Catalunya serà possible un nou govern no independentista a Catalunya. Tenim experiència, sabem gestionar, som solvents i, quan cal, prenem decisions encara que siguin impopulars.