Política

Setge al procés sobiranista

Junqueras, fitxatge als escacs

El Club d’Escacs de Valls ha registrat com a jugador el candidat d’ERC, aficionat a aquest esport, com a acció per reclamar-ne la llibertat

A cada torneig, l’entitat deixarà un taulell lliure al seu nom fins que surti de la presó

L’empresonament de membres del govern de la Generalitat i dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural ha provocat també que, a través de les seves cartes i les declaracions del seu entorn, molts ciutadans hagin pogut descobrir algunes de les aficions que els estan ajudant a passar el temps a la cel·la. En el cas de l’exvicepresident del govern i candidat d’ERC per Barcelona, Oriol Junqueras, una part del consol l’ha trobat jugant a escacs, una afició que el polític republicà ja havia fet pública anteriorment i que no ha passat desapercebuda al Club d’Escacs de Valls, a l’Alt Camp. Com a resposta, han posat en marxa una curiosa iniciativa amb què volen fer visible cada setmana la seva reivindicació de llibertat.

“La idea ens va sorgir gairebé de forma improvisada en veure notícies en què s’explicava que jugava a escacs a la presó”, explica Francesc Blasco, el director esportiu del club. Davant d’això, des de l’entitat van voler solidaritzar-se amb el taulell d’escacs com a eix. “Ens va sorgir la idea de fitxar-lo, és a dir, crear-li una fitxa federativa dins del nostre club, per així poder reclamar-ne la llibertat com a membre”, detalla Blasco. La idea va anar prenent forma i finalment es va sotmetre a votació de l’assemblea del club, que ho va aprovar per “una majoria no absoluta, sinó absolutament aclaparadora”, detalla Blasco. Al club vallenc actualment són cent jugadors federats, i una vuitantena de socis.

El primer problema, però, era que un club no pot crear una fitxa a un jugador d’escacs si aquest no dona el seu permís personal, així que des de l’entitat van buscar contactes a ERC. “Vam parlar amb Òscar Peris, que és el candidat d’ERC a Tarragona i també és regidor a Valls”, detalla el director esportiu. Tot seguit, doncs, tocava posar-se en contacte directe amb Junqueras: “Li vam escriure una carta per fer-li la proposta formal i ens va contestar que estava molt content per la proposta i ens va donar permís per poder tramitar-li la fitxa federativa”, relata Blasco.

Dit i fet, al Club d’Escacs de Valls ja tenen al seu poder la fitxa corresponent al president d’ERC, de manera que, si estigués en llibertat, podria participar en els campionats en què el club és present. El club vallenc està a primera divisió catalana (“l’equivalent de segona A per al futbol”, aclareix Blasco) i a partir del 14 de gener jugaran els nous tornejos setmanals de la lliga del 2018.

“A cada torneig, deixarem un taulell lliure i amb el seu nom”, avança el responsable de l’entitat. El gest anirà molt més enllà de l’esfera simbòlica, ja que al Club d’Escacs de Valls li suposarà un cost. “Cada diumenge perdrem automàticament un punt ja que en aquella taula no jugarà ningú, però guanyarem llibertat”, argumenta Blasco. “Desitgem que, abans que acabi la lliga, pugui venir algun dia a jugar amb nosaltres perquè significarà que està en llibertat”, diu.

El gest és inèdit en el món dels escacs (de fet, cap altre club el podrà federar ja que ja està vinculat al de Valls), però des de l’entitat subratllen que la decisió no s’ha pres per cap filiació política directa. “No som un club polític, ho fem perquè creiem que les circumstàncies per les quals estan empresonats són totalment injustes”, conclou Blasco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.