Màxima atenció mediàtica al món
Els principals mitjans de comunicació fan un ampli seguiment de la jornada
Destaquen la victòria independentista
La premsa internacional va seguir molt de prop les eleccions al Parlament d’ahir. Hores abans que tanquessin els col·legis electorals, la jornada a Catalunya ja ocupava llocs destacats als webs dels principals mitjans de comunicació. Amb l’arribada dels primers resultats, el tema es va apoderar, ja del tot, de l’espai de privilegi del web. A l’hora de tancar aquesta edició, els webs dels mitjans destacaven la victòria del bloc independentista, malgrat la repressió dels últims mesos pel que fa a la batalla entre els blocs republicà i unionista, i la de Ciutadans d’Inés Arrimadas, com a partit.
Els mitjans no es van limitar, però, a informar dels resultats, sinó, que van incloure altes dosis d’anàlisi política i d’informació de context per a l’audiència, que durant aquests anys de procés polític i, especialment, els darrers mesos, ha descobert, que hi ha un racó a Europa, anomenat Catalunya, on bona part dels ciutadans es volen independitzar d’Espanya.
El grau de coneixement i de detall amb què alguns mitjans informaven del conflicte català era, en alguns casos, sorprenent. Així, per exemple, la cadena nord-americana CNN explicaven la batalla soterrada entre els caps de llista d’ERC i JxCat, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, que, a parer de la CNN, demostren que el moviment independentista està “veritablement fracturat”. La cadena també es feia ressò de les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que es vantava del fet que el PP hagués “decapitat” els partits independentistes.
La major part dels mitjans internacionals destacaven el fet que, en qualsevol cas, la qüestió catalana estava lluny de resoldre’s. Tant si les forces independentistes assolien la majoria absoluta, com si no, el bloc republicà superava clarament l’unionista i, difícilment, els comuns facilitarien la investidura dels partits del 155. Alguns mitjans assenyalaven, fins i tot, que, en cas d’una victòria global unionista, hi havia molt poques probabilitats que el govern de Mariano Rajoy mostrés cap gest de bona voluntat cap als presos polítics.
El diari francès Le Monde parlava d’una “Catalunya fatigada per tres mesos de tensions i per les profundes divisions de la societat catalana” i recordava que, tot i això, està “molt mobilitzada”. El diari de referència de França, que també destacava les polèmiques paraules de Sáenz de Santamaría, feia una anàlisi molt crítica de l’estratègia del líder del Partit Popular, a qui retreia que no havia sabut capitalitzar els rèdits polítics que preveia obtenir en intervenir l’autogovern de Catalunya. “Ha estat el seu gran rival, Ciutadans, que des de l’inici de la crisi havia demanat l’aplicació de l’article 155, el que ha reeixit a presentar-se com el garant de la unitat d’Espanya”. Le Monde exemplificava l’intent del PP de capitalitzar l’autoria de l’aplicació de l’article 155 amb les referències a la “decapitació” de la vicepresidenta del govern espanyol.
A l’altra banda de l’Atlàntic, el diari The New York Times assenyalava que, veient el Parlament tan fragmentat que ha sortit dels comicis, podria passar que es repetissin les eleccions d’aquí a uns mesos. El rotatiu nord-americà recordava que, fa dos anys, el resultat tan atomitzat de les eleccions al Congrés dels Diputats, va fer que es repetissin els comicis.
Entre els mitjans amb més simpaties per l’independentisme català es recordava que la jugada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d’aplicar l’article 155 i convocar eleccions gairebé immediates se li podia girar en contra. D’una banda, per la possible revalidació de la majoria de les forces republicanes i, de l’altra, per la forta patacada del PP català en benefici dels seus aliats a l’Estat, Ciutadans, tal com assenyalava el diari escocès The Scotsman.
Les eleccions al Parlament de Catalunya han despertat interès més enllà dels països europeus, als Estats Units i Llatinoamèrica. La cadena de televisió àrab Al-Jazeera va tenir, durant gairebé tot el dia, el rebuig al reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel per part dels Estats Units com a informació més destacada; però, a mesura que avançava el dia la qüestió catalana anava agafant més protagonisme. Les eleccions del 21-D també van atreure l’atenció a l’Extrem Orient, tal com ho demostra el fet que la cadena de televisió japonesa NHK hi dediqués un espai.
Bona part de l’interès que han despertat les eleccions al Parlament de Catalunya ha estat com a conseqüència del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. Els mitjans van explicar tots els fets que han dut a les eleccions d’ahir. Alguns, fins i tot, es remuntaven a la retallada de l’Estatut i tots recordaven la jornada de l’1-O. Alguns mitjans, com ara la CNN, il·lustraven la notícia amb un vídeo de la violència policial d’aquell dia.