Convulses protestes mostren una profunda divisió a l’Iran
Les contundents manifestacions de dies enrere contra el govern van resultar contrarestades ahir per concentracions progovernamentals
Els líders de la revolució anuncien “el final de la sedició”
Desenes de milers de persones es van manifestar ahir en nombroses ciutats de l’Iran per expressar el seu suport al règim de la República Islàmica de l’Iran i contrarestar les protestes als carrers contra les polítiques econòmiques del govern dels últims dies. “Mort als EUA, mort a Israel”, cridaven els manifestants, que demanaven el cessament de les manifestacions de protesta, segons les imatges mostrades pels mitjans locals. Entre les ciutats on els iranians van sortir ahir al carrer figuren Ahvaz, Kermanshah, Bushehr, Abadan, Gorgan i Qom.
El comandant en cap dels Guardians de la Revolució de l’Iran, general Mohammad Ali Yafari, va anunciar en aquest context “el final de la sedició”, en referència a les manifestacions de dies enrere. “Podem dir que avui [per ahir]és el final de la sedició del 1396” –actual any iranià–, va dir Yafari, que hi va afegir que “els enemics saben que de cap manera poden amenaçar la república islàmica”, segons l’agència local iraniana de notícies ISNA. Yafari assegura que molts dels que van participar en les protestes antigovernamentals, que van començar el 28 de desembre passat, “estaven formats per antirevolucionaris i monafeqin (en referència a l’opositora Organització Muyahedin Jalq)” i preveu actuar contra ells “amb fermesa”.
Els mitjans locals afirmaven que les manifestacions prorègim d’ahir es van dur a terme de manera espontània, per la qual cosa tampoc no es van demanar permisos i no estaven programades. Segons les imatges de televisió, molts carrers van quedar bloquejats. Un ciutadà que no va voler ser identificat es va queixar i va dir que “la marxa d’ahir, que es va dur a terme en horari de treball, va provocar molèsties a molta gent; per què les forces de seguretat no s’hi van enfrontar?”, es va preguntar. “Mentrestant, els que protesten han de tapar-se la cara, sortir a la nit per no ser identificats, rebre tantes amenaces i tolerar els enfrontaments amb les forces de seguretat”, va criticar. Les autoritats del país van amenaçar dimarts els manifestants que van protagonitzar les protestes antigovernamentals d’acusar-los de delictes i fins i tot castigar-los amb la pena de mort.
“Més llibertat social”
Un analista que tampoc no es va voler identificar va opinar que una àmplia part de la societat que buscava més llibertat social al país ha detectat en aquests últims temps “la corrupció” dels seus líders i responsables polítics i “els sous astronòmics” que cobren, mentre la capacitat adquisitiva del conjunt de la població ha anat empitjorant per l’encariment de la vida. L’analista va recordar la frase del revolucionari cubà Ernesto Che Guevara “Podran morir les persones, però mai les seves idees”, i va opinar que el règim, per mantenir-se, haurà de fer alguns passos, començant per atorgar algunes llibertats socials.
Trump planteja un relleu
Per la seva banda, el president dels EUA, Donald Trump, va afirmar ahir en una piulada que “en el moment adequat” proporcionarà suport al poble de l’Iran. Trump fa uns dies que publica missatges sobre la situació a l’Iran i dilluns passat va afirmar que “és hora d’un canvi” al país. La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, va afirmar, però, que el president nord-americà no es referia necessàriament a un canvi de règim, sinó al fet que el poble iranià pugui gaudir dels seus “drets humans bàsics” i que Teheran deixi de “patrocinar el terrorisme”. Sanders va advertir també que els EUA no descarten imposar sancions a l’Iran per la seva resposta a les protestes, i Washington vol convocar una sessió d’urgència al Consell de Seguretat de l’ONU sobre el tema.