Política

ALBERT BATET

DIPUTAT ELECTE DE JUNTS PER CATALUNYA PER TARRAGONA

“No ens deixem enganyar: les rivalitats les atia el bloc del 155”

Alcalde de Valls des de l’any 2008 i diputat al Parlament des del 2012, Albert Batet és un dels homes que treballa més braç a braç amb Carles Puigdemont

Va apostar per fer una llista de país en les eleccions del 21-D. Continua pensant que era la millor opció?
Aquestes no eren unes eleccions normals. Eren per rectificar els atacs a la democràcia, per reparar els nostres drets individuals i col·lectius i per restituir les nostres institucions i fer possible el retorn del govern legítim i del president Puigdemont. Sempre he entès que units som més forts. Per això vam confeccionar una candidatura àmplia i transversal per donar resposta al que demanava una gran majoria de catalans. Els resultats deixen ben clar aquest sentiment majoritari per restituir el govern legítim.
Puigdemont podrà ser president de la Generalitat?
Jo el que preguntaria al govern espanyol, a tot l’aparell de l’Estat i al bloc del 155 és si accepten els resultats de les urnes. Els accepten o no els accepten? El 21-D, els resultats van ser ben clars, fins i tot en un escenari de repressió i amb tot el desplegament judicial, mediàtic i polític dels del 155 en contra i, no ho oblidem, amb el poc temps que vam tenir a l’hora de preparar la llista de Junts per Catalunya. Tot i aquests obstacles vam votar majoritàriament per la restitució de les nostres institucions, per recuperar la sobirania del Parlament, el nostre govern. De president ja en tenim i aquest és Carles Puigdemont. No ens plantegem cap altre escenari en què no sigui Puigdemont president.
Si no pot tornar al país, quin pla alternatiu preveuen?
Ho reitero: això va de democràcia, que vol dir acceptar els resultats a les urnes. Ells volen que comencem a especular amb plans alternatius, però només ho fan per dividir i per fugir de la pregunta autènticament important: accepten o no accepten el resultat de les eleccions? Accepten o no accepten que Puigdemont és el nostre president?
Quin és el desllorigador per poder restituir el govern legítim de Catalunya?
Entenc que la situació actual obri preguntes i, fins i tot, que hi pugui haver un cert neguit. Però davant la nebulosa i la cerimònia de la confusió que intenten crear els del bloc del 155, demano confiança perquè no se’n sortiran, perquè tirarem endavant amb el mandat del 21-D. Ells intenten bloquejar-ho, però la ciutadania de Catalunya ha demostrat sempre unitat i una gran maduresa democràtica, de civisme i de conviccions en favor de les llibertats ciutadanes i de país. Sempre que hem posat urnes, el suport a la independència ha crescut.
Les converses entre Junts per Catalunya i ERC avancen bé o s’ensumen rivalitats?
Avancen amb la convicció sobre tot el que compartim, i en especial del que li deia abans de donar compliment al resultat de les urnes. Les rivalitats, no ens hem de deixar enganyar, són atiades des del bloc del 155 i de tot l’aparell que es mou al seu voltant, però és només un intent de dividir i de posar impediments. No se’n sortiran.
La legislatura actual serà més difícil que l’anterior?
El nostre plantejament per a aquesta legislatura és molt clar. En primer lloc, que acceptin els resultats, que posin fi a l’aplicació del 155 i a la intervenció econòmica de la Generalitat, que alliberin els presos polítics i no bloquegin més les institucions del país. Des del compliment d’aquestes premisses, a Catalunya apostem pel diàleg, com sempre hem fet.
Cap a on va ara el procés independentista?
El suport social i ciutadà és cada cop més ampli. Es va guanyar el 2012, el 2014 el 9-N, el 2015, l’1 d’octubre i el 21-D. Elecció rere elecció aquest suport ha crescut. I cal que continuï eixamplant-se; estic convençut que així serà.
Com valora el resultat a Tarragona, on Ciutadans per primer cop ha guanyat unes eleccions?
No perdi mai de vista que el bloc del 155 va assolir poc més de 190.000 vots i que les forces independentistes, més de 217.000 vots i la meitat dels diputats. Ho dic perquè a vegades s’oblida i alguns fan elucubracions que no tenen recorregut. Sí que Cs s’ha vist afavorit perquè ha concentrat el vot del bloc unionista, però Tarragona i les Terres de l’Ebre s’han expressat de manera clara a les urnes, de manera majoritària donant suport als partits que defensem la independència del nostre país.
Ha fet molts viatges a Brussel·les els darrers dies. Com veu Puigdemont?
Amb la mateixa convicció i actitud de sempre. O fins i tot li diria que encara amb més força. És d’admirar perquè tot i l’exili, tot i els entrebancs i inconvenients, tot i el sacrifici personal i familiar, que ningú tingui cap dubte de la fortalesa del president Puigdemont. I una altra cosa: ell està també molt agraït per tot l’escalf i les mostres de suport que ha rebut a Brussel·les, que són moltes. I també molt agraït pel resultat del 21-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.