Política

ELECCIONS 21-D

PP i PSC insisteixen: “no” a la investidura de Puigdemont

El PSC demana a Puigdemont que faci pas al costat, com Mas, i diu que s’oposaran a una investidura “per Skype”

El PP avisa que farà el que calgui per impedir “una altra il·legalitat”

El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha instat avui Carles Puigdemont a fer “un pas al costat” com ha fet Artur Mas i ha advertit que els socialistes s’oposaran “per tots els mitjans” a una investidura telemàtica, perquè “Catalunya no mereix un president per Skype”.

Carles Puigdemont (JxCat) i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, van tancar ahir a la nit en un sopar a Brussel·les un acord per constituir la Mesa del Parlament i tractar d’investir-lo com a president de la Generalitat, per la qual cosa s’estudiarà la possibilitat de fer-ho de forma delegada o telemàtica.

En declaracions als mitjans a la seu del PSC, Illa ha qualificat de “molt negatiu” aquest acord, ja que “sembla implicar una investidura telemàtica que, segons el nostre parer, no és possible”.

“Ja n’hi ha prou d’enganys. Catalunya no mereix un president que s’investeixi telemàticament. Catalunya no mereix un president per Skype, sinó que mereix un president que resideixi a Catalunya i faci front a les seves responsabilitats des de la Generalitat. És un principi de sentit comú en tots els països. Tothom qui vulgui governar un país ha de residir al país que pretén governar”, ha afirmat.

El dirigent socialista ha advertit que amb l’actual reglament del Parlament “no és possible” una investidura a distància, per això els socialistes s’hi “oposaran” de “totes les maneres possibles i per tots els mitjans que sigui possible”.

Però Illa ha llançat un avís a Puigdemont, al·ludint a les paraules d’ahir de l’expresident català Artur Mas quan va anunciar la seva dimissió com a president del PDeCAT.

“El missatge de Mas quan va dimitir és clar. Diu que quan hi ha procediments judicials que afecten la teva actuació, el millor que pots fer és fer un pas al costat. És un missatge clar, a tothom, també a Puigdemont”, ha suggerit Illa.

D’una altra banda, malgrat desconèixer els termes concrets acordats per Puigdemont i Rovira, Illa ha reclamat que la Mesa del Parlament tingui “un rol institucional, que no sigui sectària, que representi a totes les sensibilitats, que actuï per garantir el bon funcionament del Parlament, que vetlli per respectar el pluralisme polític i que no trepitgi els drets dels diputats”.

Amb la confiança que el PSC podrà tenir representació a la Mesa, Illa ha advertit les forces independentistes que “no tenen majoria social, però sí tenen majoria parlamentària que els habilita per governar, però respectant el marc de la legalitat”.

I és que, ha opinat, “la via de la unilateralitat i la il·legalitat no té futur. Insistir per aquest camí és insistir en l’enfrontament entre catalans i un camí que no portarà res de bo a Catalunya, com hem vist”.

Illa ha estat preguntat també pel fet que la defensa de l’exvicepresident català d’Oriol Junqueras hagi demanat al Tribunal Suprem (TS) que el traslladi a una presó catalana i li permeti sortir de presó per assistir al ple de constitució del Parlament i al d’investidura.

Per a Illa, Junqueras “té dret a demanar-ho” i reclamar “poder exercir els drets com a parlamentari”, però ha deixat clar que “correspondrà al jutge prendre la decisió de si és possible o no”.

Finalment, sobre la dimissió ahir de Mas, el secretari d’Organització ha dit “respectar la seva decisió personal”, però ha titllat de “desastrós” el seu balanç polític: “Deixa un país dividit i enfrontat, un partit enfonsat que ha d’amagar el seu nom en les diferents conteses electorals i ha de fer front a nivell personal a les diferents decisions que va prendre i de les quals haurà de donar explicacions davant els diferents òrgans judicials.”

El PP, per la seva part, ha parlat per boca del coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo, ha advertit avui que els constitucionalistes prendran les decisions necessàries per impedir que els independentistes tornin a forçar el reglament del Parlament i les lleis si intenten fer-ho per investir Carles Puigdemont.

En declaracions al Congrés, Maíllo s’ha referit al pacte entre el candidat de JxCat i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, per constituir la Mesa del Parlament i intentar investir-lo, per això s’estudiarà la possibilitat de fer-ho de forma delegada o telemàtica.

“Qualsevol acord que suposi un govern independentista és una mala notícia”, sobretot si es pretén fer de forma “il·legal, burlant les pròpies lleis catalanes i recargolant el reglament del propi Parlament”, ha assenyalat.

Maíllo ha recalcat que en el parlamentarisme, “no només per llei sinó per esperit”, és “fonamental la presència del candidat”, perquè exposi davant el Parlament la seva proposta de govern i que aquesta pugui ser després votada.

I “tot el que no sigui això és una autèntica burla” i “un escàndol”, a més d’una “fugida cap endavant” per part de Puigdemont, que pretén seguir eludint a la justícia i assumir “les seves responsabilitats”, ha afegit el coordinador general del PP. Puigdemont, ha dit, ha de tornar a Espanya i “donar la cara”.

En qualsevol cas ha advertit que si els independentistes segueixen endavant amb la seva intenció d’aquesta investidura telemàtica els constitucionalistes prendran les decisions que calguin per impedir que es torni a cometre una il·legalitat “recargolant” les lleis i el reglament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia