Política

Política

ALCALDES I UNIVERSITAT

Més gestor que alcalde

Dionís Guiteras afirma que l’Ajuntament de Moià “ha sortit del forat” després de la fallida del 2011, però que preferiria no haver de ser el “castigador” de les finances

Ho diu en un cicle de la UPF i Alcaldes.eu per acostar la política a la universitat

L’Ajuntament de Moià es va declarar en fallida el juliol del 2011, només un mes després que l’actual alcalde, el republicà Dionís Guiteras, prengués possessió del càrrec i que es trobés que el deute arribava al 395% del pressupost. Ahir va participar en el cicle Alcaldes i Universitat, que organitzen la UPF i Alcaldes.edu amb la col·laboració d’El Punt Avui, i va explicar el rebombori que va suposar al poble, de com “s’ha sortit del forat” i de com més que de polític, durant aquests anys ha hagut d’exercir de gestor financer.

Guiteras va parlar molt clar i va assegurar que a Moià es va generar una “tempesta perfecta, amb un alcalde que actuava com si fos cal sogre i tècnics que passaven de tot” que van acabar portant el consistori a ser el més endeutat del país. Va criticar: “És una vergonya com les administracions i també les entitats financeres han mirat cap a un altre cantó en comptes d’afrontar responsabilitats.” Però també va posar-hi un punt d’optimisme afirmant que “la crisi ha fet reaccionar administracions i societat”.

L’alcalde va exemplificar com va gestionar les finances municipals amb una anècdota. “Quan feia dos mesos que era en el càrrec vam fer una assemblea al poble. Durant quaranta-cinc minuts els vaig estar donant només males notícies. I quan vam acabar hi va haver quinze minuts d’aplaudiments. Els polítics tenim la impressió que la gent és ximple i no se li pot explicar les coses, però no és així.” Guiteras va confessar que va ser Joan Puigcercós, a qui va definir com el seu mestre polític, qui li va aconsellar que “digués sempre la veritat”.

L’alcalde de Moià va explicar que li hauria agradat tenir un altre paper, però que li havia tocat ser el “castigador”, el “terminator” de les finances de l’Ajuntament de Moià per mirar de solucionar els greus problemes econòmics de l’Ajuntament. Va deixar entreveure que Amb vistes a les eleccions municipals de 2019, va deixar entreveure el seu futur: “No sé si val la pena que repeteixi, un cop assolit l’objectiu” de sanejar l’Ajuntament. Guiteras preveu que l’endeutament s’haurà reduït fins al 100% l’any vinent.

Guiteras, que també és vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, va parlar sobre l’aposta d’ERC perquè sigui una eina “impulsora” i “tractora”. “No ho estem aconseguint”, va admetre. Tot i això, va defensar que és “imprescindible per a la supervivència dels ajuntaments” i, citant l’exalcalde de Manlleu Pere Prat, va assegurar: “La Diputació s’ha de dissoldre però hi haurem de posar un ens que la substitueixi.” En aquest sentit, va defensar una República amb unes vegueries com a delegacions del govern i uns consells comarcals com a ens tècnics en qui deleguen els alcaldes. També va defensar l’aposta del Moianès per mancomunar serveis i la sobirania dels ajuntaments. I va acabar amb un consell per als alumnes de ciències polítiques, i per tant futurs funcionaris o polítics: “Els tècnics fan de tècnics i els polítics, de polítics; tothom juga el seu paper.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia