Política

Setge al procés sobiranista

Iceta critica que el govern vulgui aprofitar el 155 per canviar la immersió lingüística: “No és la forma ni el moment”

Pedro Sánchez acusa l’executiu de Rajoy de ser “un llast” per a Espanya i exigeix que s’obri la negociació per pactar un nou finançament autonòmic

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat aquest dissabte que el govern espanyol vulgui aprofitar l’aplicació del 155 a Catalunya per canviar la política d’immersió lingüística a les escoles catalanes. “No entenem com el govern espanyol ha aixecat aquesta polèmica. I més quan afirma que no té ni idea de com aplicar la que en teoria és la seva posició”, ha assenyalat Iceta a l’entrada del comitè federal del PSOE a Aranjuez (Madrid).

“En fi, al PSOE hi ha total acord que no és la forma ni el moment de plantejar aquest tema”, ha puntualitzat el primer secretari del PSC, que ha reiterat que tampoc és partidari d’una repetició de les eleccions a Catalunya. “Seria la demostració que l’independentisme ha perdut definitivament el rumb”, ha puntualitzat Iceta.

Per la seva part, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha carregat durant el seu discurs contra el govern de Rajoy a qui ha acusat de ser “un llast” per a Espanya i li ha exigit que presenti uns pressupostos i obri la negociació per pactar un nou finançament autonòmic.

“Recuperar la igualtat és renovar el finançament autonòmic, oblidat per aquest govern incapaç de fer res”, ha afirmat Sànchez. “Des d’aquí, estenem la mà al govern d’Espanya per negociar i acordar un nou sistema de finançament autonòmic i només estem a l’espera -i ja van unes quantes setmanes- de conèixer la proposta de l’executiu de Rajoy”, ha comentat el secretari general del PSOE, que no ha estalviat retrets al líder del PP i ha apuntat directament contra la possibilitat que torni a prorrogar els pressupostos generals de l’Estat.

“Un govern sense pressupostos és com un cotxe sense gasolina”, ha comparat Sánchez. “Aprovar uns comptes és la primera i principal prioritat de qualsevol govern. Sense pressupostos no hi ha res a governar”, ha recordat el secretari general del PSOE, que també ha reclamat uns pressupostos “per donar confiança als actors econòmics, seguretat a la ciutadania i credibilitat i estabilitat a la vida política”.

“Aquest govern és un llast per a l’avanç del nostre país i un projecte esgotat, buit d’idees i que no dóna senyals de vida. Espanya està paralitzada”, ha reflexionat en veu alta Sánchez, que en paral·lel ha ficat cullerada a la “guerra freda” entre PP i Cs.

“Estem enmig d’una pugna de poder neoconservadora. Una lluita que només serveix per al repartiment d’escons, però no en la ideologia”, ha disparat el secretari general del PSOE, que davant d’aquest combat ha assegurat que els socialistes estan “en marxa” per llençar un projecte “modernitzador, progressista i europeista” de cara a les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 2019.

De fet, Sánchez ha avançat que ja hi ha designats els coordinadors dels programes electorals: la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, i el responsable d’Estudis i Programes, José Félix Tezanos.

Finalment, el PSOE ha aprofitat el comitè federal d’Aranjuez per aprovar el nou reglament intern del partit amb més poder per al secretari general i la militància en detriment dels ’barons’. “Un PSOE proper als seus militants és un PSOE proper als seus votants”, ha remarcat Pedro Sánchez, que ha afirmat que la nova normativa converteix el PSOE “en el partit més democràtic, participatiu i paritari del país”. “Es tracta d’un pas de gegant en favor de la regeneració democràtica”, ha conclòs el secretari general.

El nou text atorga a les bases socialistes capacitat de decisió sobre els pactes de govern del PSOE, els vots d’investidura a altres partits o el cessament de secretaris generals. A banda, també s’afegeixen canvis per presentar-se a les primàries com la reducció del nombre d’avals, la renúncia a càrrecs interns i l’obligació de debats electorals.

Iceta: “La investidura és l’oportunitat per tornar a la legalitat”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reconegut des de Madrid que l’independentisme ha guanyat les eleccions del 21-D i que ara tenen “el dret i l’obligació” de formar govern. “Des del nostre punt de vista és la seva gran oportunitat per tornar a la legalitat i el sentit comú”, ha reflexionat en veu alta Iceta, que també ha reclamat la investidura d’un president de la Generalitat “que pugui exercir les seves funcions amb plenitud”.

“O sigui, que es trobi a Catalunya i sense processos judicials en curs”, ha puntualitzat el primer secretari del PSC. “Crec que l’independentisme té candidats més que de sobre per complir aquests requisits i espero que això succeeixi al més aviat millor”, ha reblat Iceta. En la seva intervenció dins el comitè federal del PSOE, el líder del PSC ha mostrat el seu suport a la reforma del reglament intern per així convertir-se “en el partit més democràtic i més participatiu d’Espanya”.

Paral·lelament, Iceta ha agraït la creació del premi Carme Chacón per iniciativa de l’agrupació madrilenya Entrevías-El Pozo i ha explicat que la nova seu del PSC s’inaugura demà diumenge, oferint-la per acollir un comitè federal del PSOE en un futur pròxim. El primer secretari del PSC ha corroborat el convenciment que la seva proposta és l’única vàlida per superar el conflicte a Catalunya: “Respecte per totes les idees i totes les persones, reconciliació per abandonar la política de blocs enfrontats i reformes a través d’un nou pacte polític entre els catalans i amb el conjunt dels espanyols que impliqui més autogovern millor finançament i l’Espanya federal”, ha enumerat Iceta davant el comitè del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia