Política

Macron colla els refugiats

El govern francès presenta una polèmica llei migratòria que endurirà les condicions de detenció dels estrangers

Com a contrapartida, el projecte accelerarà els tràmits per a les demandes d’asil

“No vull que a finals d’any hi hagi homes i dones que dormin als carrers i als boscos.” Pronunciades a finals de juliol a Orleans, el president francès, Emmanuel Macron, va prometre amb aquestes paraules la seva voluntat d’acollir dignament els refugiats a França.

Nou mesos després de l’arribada del jove dirigent a l’Elisi, la seva promesa humanitària sembla un miratge. El govern francès va presentar ahir una polèmica llei migratòria que facilitarà les expulsions i endurirà les condicions de detenció dels immigrants. Com a contrapartida, però, accelerarà la tramitació de les demandes d’asil.

El text és “totalment equilibrat” i “s’alinea en el dret europeu”, va defensar ahir el ministre de l’Interior, Gérard Collomb. Home de confiança del president, aquest antic alcalde socialista de Lió s’ha erigit en el símbol de la fermesa de l’executiu centrista envers la immigració clandestina. Collomb ha elaborat un projecte de llei que pretén millorar l’acollida i “al mateix temps” –expressió característica del macronisme– reforçar l’arsenal legislatiu que permeti expulsar els sensepapers.

Amb la nova legislació, que serà debatuda durant l’abril a l’Assemblée Nationale, el govern francès pretén ampliar dels 45 dies actuals fins als 135 el període de temps que un immigrant podrà ser empresonat en un centre de detenció administrativa, l’equivalent d’un CIE a França. L’executiu justifica aquesta mesura recordant que, a Alemanya, la detenció d’un estranger dura un màxim de 18 mesos –en el cas de l’Estat espanyol són 60 dies–.

La polèmica llei també allarga de 16 a 24 hores la durada de la detenció d’un refugiat perquè es verifiquin els seus documents. Redueix de 30 a 15 dies el termini de què disposa un immigrant per contestar la denegació de la seva demanda d’asil. A més, introdueix nous delictes amb relació a la circulació de les persones: es castigarà amb una pena de presó d’un any i 3.750 euros de multa l’haver entrat a França sense passar per un punt de pas fronterer, i amb cinc anys de presó i 75.000 euros el fet d’utilitzar un carnet d’identitat que no correspongui.

Com Sarkozy

Com a contrapartida d’aquestes mesures restrictives, el govern de Macron preveu reduir fins a sis mesos (en lloc dels tretze actuals) el temps en què es tarda a tramitar una demanda d’asil. Un dels principals obstacles amb què s’enfronten els refugiats a França és la lentitud de l’administració, que sol trigar almenys 30 dies per concedir als immigrants la seva primera cita a la prefectura (delegació del Govern). La nova llei migratòria també afavorirà la reunificació familiar. Aquesta permetrà als refugiats menors d’edat que també s’instal·lin a França els seus germans i germanes, a més dels seus pares, com ja succeeix actualment.

Dos dies abans de la presentació d’aquest polèmic text, el diputat de La República en Marxa (el partit de Macron) Aurélien Taché va presentar una setantena de proposicions per millorar la integració dels refugiats, com ara doblar el nombre d’hores de classes de francès per als immigrants, afavorir la seva inserció laboral amb contractes específics o orientar-los cap a la formació professional. Unes mesures que no han servit per calmar la indignació de les associacions, que s’han referit a la llei com “el pitjor text que s’ha vist des de fa molt de temps”.

A més de l’oposició de les organitzacions defensores dels drets dels estrangers, de l’esquerra francesa i de nombroses personalitats de la societat civil, la nova llei també ha comportat que iniciïn una vaga els funcionaris de l’Oficina Francesa de Protecció dels Refugiats i Apàtrides (Ofpra) i de la Cort Nacional del Dret d’Asil, els dos organismes encarregats de tramitar i avaluar les peticions d’asil. Fins i tot, ha servit perquè comparin Macron amb Nicolas Sarkozy. L’expresident conservador “va caracteritzar-se per un discurs molt dur amb la immigració, però va adoptar mesures més aviat suaus. Macron fa tot el contrari: manté un discurs humanitari, però després aplica mesures molt dures”, assegura el politòleg François Gemenne, expert en qüestions migratòries.

LES XIFRES

135
dies
podrà estar empresonat un immigrant en un centre de detenció administrativa, un CIE francès.
6
mesos
, en lloc dels tretze actuals, tardarà l’administració francesa a tramitar una demanda d’asil.

Divisions al partit presidencial

Enric Bonet

La polèmica llei migratòria amenaça la unitat de La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron, fundat a l’abril del 2016. Malgrat la seva heterogeneïtat –diputats procedents de la dreta, l’esquerra, el centre o la societat civil–, la majoria presidencial s’ha caracteritzat per votar de manera unànime els textos proposats per l’executiu. Aquest comportament, però, podria canviar amb el debat parlamentari de la nova legislació sobre els immigrants, que serà discutida el mes d’abril a l’Assemblée Nationale. “Tots els estrangers de França no són terroristes. Tots els estrangers de França no són defraudadors de les ajudes socials. Dir el contrari és jugar amb les pors”, va advertir la diputada de LREM Sonia Krimi. Fins i tot l’economista Jean Pisani-Ferry, responsable del programa electoral de Macron, va publicar un article al diari Le Monde condemnant la política migratòria que acaba d’aprovar l’executiu centrista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona
estats units

La família de Biden l’anima a continuar en la cursa presidencial

barcelona
judicial

El jutge del cas Volhov presumeix de tombar l’amnistia: “Al govern li queden dos telenotícies”

barcelona