Política

parlament

investidura

La justícia complica el ple de dilluns

El Suprem fa cas omís de la petició urgent de Sànchez i dona cinc dies a les parts perquè es pronunciïn

El TC avançava ahir el seu no a l’excarceració del candidat

La defensa de Sànchez apressa el Suprem perquè resolgui el permís

La justícia ha complicat força la celebració del ple de dilluns al Parlament. Si més no, a hores d’ara no hi ha cap garantia que el candidat a ser investit president de la Generalitat, Jordi Sànchez, pugui ser-hi present, entre altres raons perquè és molt possible que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, a l’hora de la cita parlamentària, no s’hagi pronunciat sobre la seva posada en llibertat. El magistrat, fent cas omís a la urgència a la convocatòria del dia 12, va donar cinc dies de termini a les parts perquè es pronunciïn sobre la petició d’excarceració que li havia plantejat Sànchez, però també les defenses de Joaquim Forn i de Jordi Cuixart,. D’aquesta manera el jutge deixa constància que no veu cap mena d’urgència a la reclamació que el dia anterior li havia fet arribar l’advocat de l’expresident de l’ANC i actual diputat de JxCat sol·licitant un permís explícit per poder acudir dilluns al Parlament a defensar la seva candidatura, col·locant, de retruc, en una situació compromesa el president de la cambra, Roger Torrent, i els grups que donen suport a Sànchez.

Els antecedents establerts pel magistrat Llarena per mantenir la presó atorguen poques o nul·les garanties que en aquesta ocasió s’acceptin els arguments de Sànchez per poder sortir ara en llibertat. El jutge ja va denegar-li la possibilitat de fer campanya electoral pel 21-D, i tampoc no li va permetre acudir a anteriors plens del Parlament. A banda que, la setmana passada, fonts de l’executiu espanyol, citades per alguns mitjans de comunicació, ja donaven per fet que Llarena no atorgaria el permís concret per participar en la investidura.

La providència dictada ahir pel magistrat del Suprem, a més, coincidia amb un acte que va fer públic el Tribunal Constitucional negant-se a deixar en llibertat Sànchez. El ple de la institució judicial no va acceptar els arguments de la sol·licitud que el dia anterior els havia fet arribar Sànchez, vinculada a la seva presència en la investidura prevista per dilluns –adduint que no ser-hi implicaria un perjudici als seus drets com a diputat i als seus electors– i, en canvi, responia a la petició d’excarceració que l’ara diputat de JxCat havia fet al TC dins el recurs d’empara que el novembre de l’any passat va presentar a aquest òrgan arran de l’ordre d’ingrés a presó dictada el 16 d’octubre per la jutgessa de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela pels delictes de rebel·lió i sedició.

El febrer passat, el tribunal va admetre a tràmit el recurs de Sànchez i, a l’espera de resoldre el fons, va obrir una peça separada per decidir sobre la seva excarceració. La resposta d’ahir del tribunal va ser denegar la petició i, de fet, adduïen en la seva resolució que la situació “sobrevinguda” d’haver estat designat candidat a ser investit és una decisió que correspon al jutge Llarena, que és que el que el manté en situació de presó provisional. I, en tot cas, subratllaven que aquesta decisió del Suprem no forma part del recurs d’empara que mesos enrere va presentar Sànchez.

No anticipar la decisió

El TC justificava ahir el seu no a la petició de llibertat assenyalant que suspendre ara la mesura de presó provisional seria “igual que atorgar de forma anticipada l’empara al recurrent” i davant d’això concloïen que el recurs –que s’analitzarà més a fons en pròxims plens del tribunal– “quedaria buit de contingut”. Finalment, recordaven que és doctrina d’aquest òrgan no suspendre mesures de presó provisional “encara que aquestes afectin de forma directa el dret fonamental de llibertat personal”.

Per tot plegat, doncs, el TC sembla haver assenyalat el camí a un magistrat del Suprem que ahir va deixar clar que no l’afecta el calendari polític català a l’hora de resoldre la situació de Sànchez. El termini de cinc dies perquè es pronunciïn les parts –fiscal i acusació popular– farà que difícilment hi pugui haver una resolució del jutge abans de l’inici del ple, fixat per a les 10 del matí. Si més no, algunes fonts assenyalaven que és molt probable que ni l’acusació pública ni Vox li facin arribar els seus escrits entre avui i demà per permetre un pronunciament de Llarena abans de l’hora de la cita parlamentària.

Evitar la investidura

Els representants legals del partit ultradretà, en tot cas, anticipaven que en cap cas “facilitaran la investidura d’un colpista”, per dues raons: perquè consideren que no han variat les circumstàncies que van motivar el seu empresonament –entre elles el de risc de reiteració delictiva– i pel fet que consideren que la seva “gens probable” investidura com a president suposaria “un dany greu per a les institucions catalanes”. En tot cas, Vox afegia que, ara per ara, no han decidit en quin moment formalitzaran aquestes al·legacions, suggerint que gairebé segur que esgotaran els terminis.

Davant la decisió de Llarena d’alentir la decisió, l’advocat de Sànchez, Jordi Pina, va presentar ahir mateix un escrit al Suprem reclamant que es prioritzi la resolució de la petició explícita del permís extraordinari perquè el candidat pugui acudir al ple d’investidura. Per la defensa del diputat de JxCat, més enllà de la reclamació de fons per obtenir la llibertat, és necessari que hi hagi un pronunciament sobre la seva presència al Parlament com a màxim demà, divendres. Pina, si més no, avançava: “Si se’ns denega, demanarem empara al Tribunal Europeu de Drets Humans”, informa Mayte Piulachs.

Reunió al Parlament

L’advocat, prèviament a la presentació del recurs, s’havia reunit amb el president de la cambra per tractar la situació de qui hauria de ser investit. La intenció de Torrent ahir a la tarda era mantenir el calendari establert per dilluns de la setmana que ve i, per tant, va tractar amb Pina quins podien ser els mecanismes perquè Llarena resolgui tan aviatcom sigui possible la petició de Sànchez. En tot cas a Torrent li va semblar bé l’opció plantejada per la defensa de recórrer al TEDH en el supòsit que no s’atengués la sol·licitud d’accelerar la resposta. Simultàniament, el president del Parlament està a l’espera d’un informe dels lletrats per conèixer si la cambra, com a institució, pot adreçar-se al Suprem per demanar que Sànchez assisteixi al ple convocat.

Tot plegat, però, va provocar un daltabaix polític. Mentre des del PP Xavier García Albiol exigia ahir al president del Parlament que suspengui la cita de dilluns, des de JxCat el portaveu, Eduard Pujol, considerava “absolutament prematura” qualsevol decisió, i remarcava que encara confien que Sànchez pugui ser al ple.

LES FRASES

Es dona trasllat al fiscal i a les acusacions personades perquè en un termini de cinc dies informin del que al seu dret convingui respecte a la sol·licitud de llibertat formulada
providència dictada pel jutge pablo llarena
Sànchez segueix sent el candidat per part de JxCat, i no entendríem que el Suprem no s’apressés a resoldre favorablement la petició de llibertat
Eduard Pujol
portaveu de JxCat
Demanem al president del Parlament, Roger Torrent, que desconvoqui el ple de dilluns de manera immediata i que no esperi fins al darrer minut per fer-ho
Xavier García Albiol
president del ppc
Hauria de deixar que es presentés, però sabem que, segons els precedents i les actituds recents, el Suprem s’ha dedicat a limitar els drets de representació política
Xavier Domènech
president del grup d’en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona
iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver alliberat altres dues localitats a la regió de Kursk

barcelona
economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

barcelona
guerra a gaza

Una vintena de morts a la Franja mentre Israel desplega una brigada

barcelona
guerra a europa

Ucraïna abat 53 dels 56 drons Shahed llançats per Rússia contra el seu territori

barcelona