Política

El PSC de Llançà ajorna la decisió de sortir del govern

La militància del partit opta per donar-se un temps de reflexió per valorar quina és l’opinió dels veïns

Francesc Guisset comunicarà la decisió a Pere Vila després de Setmana Santa

“Ens donem un temps per copsar què pensa el poble i no provocar més inestabilitat de la que ja hi ha”, diu Francesc Guisset. El portaveu del PSC a Llançà resumia amb aquestes paraules la decisió de la militància llançanenca, que es va reunir ahir per valorar la situació política a l’Ajuntament. Després que l’alcalde, Pere Vila, i el PDeCAT anunciessin aquesta setmana que trencaven el pacte de govern, en el sentit que no se cedirà l’alcaldia a Guisset tal com s’havia acordat, els socialistes de Llançà tenien sobre la taula dues opcions: sortir del govern municipal que formen ara amb Pere Vila, o acceptar el que els transmet el PDeCAT: continuar al govern tot i renunciar a ocupar el càrrec d’alcalde que Vila hauria hagut de cedir a Guisset aquest final de març.

Tal com ja va avançar aquest diari dijous passat, però, el PSC ajorna la decisió fins després de Setmana Santa. Mentrestant Guisset confirma que tant ell com l’altra edil del PSC, Sílvia Barris, continuaran anant a l’Ajuntament per assumir les responsabilitats de les seves regidories.

“Volem evitar que s’encalli el funcionament de l’Ajuntament i que es generi més inestabilitat”, diu Guisset.

El portaveu del PSC també argumenta que el PSC ocupa actualment regidories importants (Urbanisme i Hisenda), i que hi ha projectes en curs de tramitació (residència de gent gran, comissaria de policia i biblioteca municipal) que podrien tornar a encallar-se, cosa que perjudicaria els veïns i la població. “Si marxem no podem garantir que aquests projectes es facin”, diu Guisset, en referència al fet que el PDeCAT quedaria en minoria, o hauria de recórrer al suport d’ERC (cosa que els republicans ja han dit que estaven disposats a assumir). Per tots aquests motius és probable que el PSC, tot i manifestar públicament el seu rebuig al trencament decidit pel PDeCAT, opti finalment per empassar-se l’orgull i continuar al govern.

Amb tot, els socialistes llançanencs hauran de conviure ara amb la contradicció de continuar governant amb el PDeCAT i Pere Vila, als quals acusen d’haver optat per un “trencament unilateral” i haver pres “una greu decisió” que ha malmès la confiança entre els dos partits.

Els efectes del 155

A l’inici d’aquest mandat, el PSC, ERC i APL van formar govern a Llançà, deixant el PDeCAT a l’oposició. Aquella coalició, però, es va trencar a final del 2016; el gener del 2017 el PSC i el PDeCAT van formar un nou govern (que ara deixava ERC a l’oposició), i van signar un pacte de 30 mesos per repartir-se l’alcaldia, de tal manera que, des del pròxim 29 de març fins al final del mandat, hauria correspost a Francesc Guisset. Després del referèndum de l’1 d’octubre i de l’entrada en vigor de l’article 155, el suport del PSC/PSOE a la política del PP en clau nacional –o, en el millor dels casos, l’absència de crítica explícita– va trencar una trentena de pactes municipals amb el PSC, i el de Llançà n’és l’últim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia