Torrent congela cap nova roda de contactes en espera que JxCat designi candidat
El grup es dona uns dies de coll per veure l’evolució judicial i evitar cap altra investidura fallida
ERC aposta per jugar la carta de Sànchez que avala l’ONU
No prendre més decisions en calent. Després de la investidura fallida de Jordi Turull, aquesta és la pauta que s’ha proposat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha refredat la idea d’iniciar ja una nova roda de contactes amb els partits per designar un altre candidat, i esperarà almenys a tornar de Setmana Santa. Torrent, a més, segueix aquests dies les reunions amb entitats per bastir un front social ampli contra la repressió.
JxCat, que al cap i a la fi és qui ha d’aclarir ara qui proposa, està d’acord a no precipitar-se i deixar-ho reposar uns dies per veure l’evolució judicial dels tres presidenciables designats abans, tots a la presó ara mateix. I és que el grup té clar que no activarà una quarta investidura si no té plenes garanties de reeixir, tant pel suport parlamentari com per la situació judicial. La prioritat segueix sent Carles Puigdemont, però fonts internes admeten que tampoc volen “complicar escenaris que ja són prou complexos”, en al·lusió al procés d’extradició a Alemanya.
Això sí, analitzada la resolució del comitè de drets humans de l’ONU que exigeix com a mesura cautelar que l’Estat espanyol preservi els drets polítics de Jordi Sànchez a ser investit, i després que ell mateix s’hi hagi tornat a mostrar disposat, ERC no amaga que hi veu un fibló amb possibilitats de triomf en l’embat contra l’Estat, tot i que no entri en el perfil de candidat “efectiu” que no ha parat de reclamar. Fonts dels republicans van deixar clar ahir que aposten per “estirar aquest fil” fins a les últimes conseqüències en els propers dies. “Anem escassos de victòries, i el que diu l’ONU ho és; no ho podem deixar en un triomf moral”, indicaven, i recordaven que les propostes de resolució que s’aprovaran en el ple d’avui ja van dirigides a avalar aquesta opció, que Torrent també veu amb bons ulls. El jutge Llarena, de fet, ja té sobre la taula des de dilluns la petició de la defensa de Sànchez, a la qual haurà de donar resposta, que esgrimeix la resolució de l’ONU perquè el deixi sortir a ser investit si es dona el cas, petició a què el Parlament s’afegiria si el tornés a proposar.
ERC, això sí, recorda que la tramitació, ahir, de les Nacions Unides d’una denúncia similar de Puigdemont podria obrir també la via per a ell, si bé en no haver-se dictat mesures cautelars, l’efecte no el veu prou immediat. En aquest sentit, la CUP suggeria ja que aquestes es poden demanar també per al cas del president. El diputat Vidal Aragonés, de fet, mantenia l’oferta d’entrar a la mesa per “assumir políticament i legalment les repercussions negatives” de permetre una investidura no presencial de Puigdemont, opció que de fet el Parlament mai ha descartat. Ahir mateix, Cs va demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma que impulsa la mesa de la llei de la presidència, en lectura única, per permetre la investidura telemàtica. Els d’Arrimadas consideren que aquest procediment no es pot fer servir perquè aquesta llei “forma part del bloc estatutari”.
En tot cas, si vol tornar-se a proposar ja sigui Puigdemont, Sànchez o Turull, caldria afanyar-se, perquè Llarena els podria inhabilitar o suspendre com a diputats, i per tant com a presidenciables, quan decreti que és ferma la presó preventiva arran del seu processament, fet que podria passar en qüestió de dies.
Empresariat gironí, a disposició del Parlament
G. PLes entitats que formen el Grup Impuls per Girona (GiG) es posen a disposició del Parlament per integrar un front comú en defensa de la democràcia i els drets fonamentals a Catalunya. L’anunci que van realitzar ahir és en resposta a la demanda que va fer el president de la institució, Roger Torrent, en el seu discurs de diumenge. El GiG està conformat per les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; les patronals FOEG i la Pimec Girona, i el Fòrum Carlemany. Consideren necessari que entitats de tota mena intentin contribuir per posar fi a la judicialització de la política i la crispació. En un comunicat, el GiG reclama, un cop més, que l’Estat espanyol dialogui, tot recordant que “la nostra societat sempre s’ha fonamentat en la cultura de la pau i el respecte, i així volem continuar”. El GiG s’ofereix “a participar en tot allò que pugui contribuir a millorar la situació actual, investint com més aviat millor un president de consens”.