Política

La plaça de la repressió de l’1-0 a Aiguaviva canvia de nom

El poble, símbol de la brutalitat de les càrregues policials, aprova batejar la plaça Constitucional com a plaça 1 d’Octubre

És el resultat d’un procés participatiu veïnal iniciat per l’Ajuntament

L’endemà de la repressió policial de l’1-O, a la plaça Constitucional d’Aiguaviva, una pintada a la paret la rebatejava com a plaça 1 d’Octubre. Els veïns expressaven així la seva condemna per la brutal càrrega de la Guàrdia Civil, que havia llançat gasos lacrimògens. El clam popular s’ha formalitzat ara amb la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) del canvi de nomenclàtor. A punt d’expirar el termini d’al·legacions, l’alcalde, Joaquim Mateu, explicava que en les pròximes setmanes es buscarà una data per realitzar un acte públic per formalitzar el canvi de nom.

Consens veïnal

El canvi de nom de la plaça era una idea que s’estava gestant al cap d’un mes dels fets de l’1-O. Es buscava, però, el consens veïnal, en especial dels residents de la plaça. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Aiguaviva va iniciar un procés participatiu mitjançant una enquesta popular. Es preguntava als 615 electors convocats, d’una població total de 763 veïns, si estaven d’acord a canviar el nom i, en cas afirmatiu, es donaven tres opcions: plaça 1 d’Octubre, plaça La Llibertat i plaça La República. Els 167 veïns que van votar (un 27% dels electors) van optar majoritàriament per la plaça 1 d’Octubre (134 vots), seguida per La Llibertat (7) i La República (4). En canvi, 22 veïns van votar per mantenir el nom de plaça Constitucional. En el ple del mes de febrer, el consistori va aprovar per unanimitat iniciar el canvi de nom. L’alcalde, Joaquim Mateu, va destacar que, si bé no era la primera població que dedicava una plaça a l’1 d’Octubre, posava èmfasi en el fet que: “Més que ningú, els veïns d’Aiguaviva hem de fer-ho pels fets lamentables que van succeir aquell dia.”

Violència i solidaritat

Aiguaviva simbolitza la brutalitat de l’1-O: els veïns defensaven la plaça on hi ha l’ajuntament, únic col·legi electoral, amb una fideuada popular. A l’hora de la sobretaula, una quarantena d’agents de la Guàrdia Civil van irrompre per tancar el local electoral però els veïns s’hi van resistir. A més dels cops de porra van llançar gas pebre. Com a conseqüència, deu persones han haver de ser ateses per irritacions. Entre els ferits hi havia l’exrector de la UdG Pep Nadal a qui van colpejar fortament. La solidaritat es va exemplificar massivament l’endemà quan unes 10.000 persones van omplir Aiguaviva. L’èxit de la convocatòria va col·lapsar la carretera de Santa Coloma de Farners.

LA XIFRA

134
electors
van votar a favor del nom de plaça 1 d’Octubre en una votació en què van participar 167 veïns.

LA DATA

28.01.18
es va fer
l’enquesta popular entre els veïns amb tres noms: plaça 1 d’Octubre, La Llibertat i La República.

LA FRASE

Nosaltres més que ningú hem de recordar els fets lamentables del dia del referèndum
Joaquim Mateu
alcalde aiguaviva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Guanyem Badalona denuncia la pancarta d’Albiol a la plaça de la Vila per incomplir l’Ordenança de Publicitat

Barcelona
estat francès

L’esquerra càrrega contra Macron per negar-los el govern

barcelona
política

L’IMV, l’ajut contra la pobresa extrema que cobren prop de 200.000 persones a Catalunya

barcelona
europa

Grècia celebra 50 anys des de la restauració de la democràcia al país

barcelona
estats units

L'equip de Trump denuncia Harris per usar els diners recaptats per Biden

barcelona
judicial

El Suprem porta l’amnistia al Constitucional

barcelona

El PSC alerta que el Nou Campus de Salut "no reuneix totes les garanties d’èxit"

girona
política

El Consell de Garanties avala la reforma del reglament del Parlament

barcelona
política

Els governs s’esforcen a desvincular la reunió de presidents de les negociacions per Illa

barcelona