Política

Millo acusa Colomines i Borrell d’haver intentat “trencar els ciments de la convivència”

El delegat de l’Estat justifica la pèrdua de confiança en la directora d’Exteriors per la presència de Puig en un acte a la delegació de Brussel·les

El popular retreu al director de l’Escola d’Administració Pública “haver faltat al respecte” a ministres i institucions espanyoles

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha justificat aquest divendres la decisió de l’executiu de Mariano Rajoy de cessar en els seus càrrecs la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell i Falcó, i el director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), Agustí Colomines.

En la seva roda de premsa d’aquest divendres, Millo ha apuntat que els dos càrrecs destituïts han comés “actuacions destinades a trencar els ciments de la convivència”. I això, segons ell, comporta “la pèrdua de la confiança i el seu cessament”. El delegat ha recordat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució “tenia l’objectiu que la Generalitat complís les seves obligacions constitucionals i el cessament d’actuacions greument contraries a l’interès general i situades al marge de la llei”.

Millo ha confirmat que el relleu de la directora d’Exteriors té a veure amb “la presència de l’exconseller Lluís Puig” en un acte a la seu de la Generalitat a Brussel·les malgrat que “tenia la instrucció de no permetre l’accés a la Delegació a les persones fugides de la justícia espanyola”.

Pel que fa a Colomines, ha afirmat que el seu “comportament” ha estat “des d’un bon principi, de falta de respecte, insultant ministres, institucions espanyoles i persones, molt lluny del que s’espera d’un representant i d’un alt càrrec de la Generalitat”. “Això ha provocat una pèrdua de confiança i se l’ha cessat”, ha sentenciat.

Pel popular, aquesta “manca de respecte” de Colomines ha anat “creixent” fins al punt “de qualificar la situació a Catalunya de guerra”. “És evident que no és una manera idònia d’expressar-se per part d’un representant de la Generalitat”, ha conclòs.

“Canvi de criteri”

Enric Millo ha desvinculat l’executiu espanyol de l’adhesió de la Generalitat a la demanda contra l’expresident Artur Mas i els exconsellers Irene Rigau, Francesc Homs i Joana Ortega per l’organització del 9-N, que s’ha pres en absència de govern i enmig de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Segons Millo, tot parteix d’un “acord que prenen els serveis jurídics de la Generalitat” arran d’un “canvi de criteri” que fan autònomament i sense directrius del govern espanyol. “En el seu moment tenien un criteri diferent i ara hi ha hagut un canvi de criteri, atesa també la constatació dels fets i la informació que han obtingut”, ha justificat.

El delegat ha puntualitzat que el govern espanyol “està d’acord” amb la decisió dels serveis jurídics. Segons ell, la Moncloa ho ha vist “amb bons ulls” i per això ha “celebrat aquest canvi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.