ERC pregunta a la Comissió Europea si creu que les samarretes grogues poden “constituir un delicte”
Els republicans defensen que utilitzar el groc o xiular l’himne és una expressió “pacífica” de protesta contra l’actitud “repressiva i antidemocràtica” de l’Estat
L’eurodipuat Jordi Solé alerta que perseguir un determinat color demostra una actitud “paranoïca”
Els eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han preguntat a la Comissió Europea (CE) si considera que portar peces de color groc a la final de la Copa de futbol pot ser un “delicte”.
Els republicans han registrat aquest dimarts a la tarda un escrit on denuncien davant l’executiu comunitari la confiscació de roba de color groc que van fer agents de la policia espanyola i membres de la seguretat privada de l’Estadi Wanda Metropolitano a seguidors del Barça durant la final de la Copa del Rei de futbol celebrada dissabte passat. Fonts policials han justificat aquesta acció dient que aquest color “podia alterar l’ordre públic i augmentava el risc de violència a l’estadi”.
Per això els dos eurodiputats pregunten a la CE si considera que la confiscació d’aquests elements de color groc suposa una “violació” dels drets fonamentals i si el fet de vestir d’un determinar color “pot constituir un delicte o s’emmarca dins del dret a la llibertat d’expressió”.
Pels republicans, l’ús d’un determinat color “o fins i tot xiular l’himne espanyol” és una manera “pacífica, democràtica i legítima” de mostrar rebuig vers l’actitud “repressiva i antidemocràtica” de l’Estat.
Solé ha alertat que “perseguir” el color groc i creure que la roba i els símbols d’aquest color poden ser una amenaça a l’ordre públic són mostres d’una actitud “paranoica més pròpia de règims autoritaris que d’una democràcia europea”.
ERC lamenta la “poca professionalitat” del servei de premsa de l’Eurocambra arran d’una nota sobre Catalunya
L’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras s’ha queixat aquest dimarts de la “poca professionalitat” dels serveis de premsa en castellà del Parlament Europeu per com han informat d’una petició sobre “discriminació lingüística” a Catalunya que s’ha debatut al comitè de Peticions de la cambra.
En una carta a què ha tingut accés l’ACN dirigida al portaveu i director de comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch, Terricabras assegura que la cambra ha emès una nota de premsa amb un titular “erroni” i amb informació “esbiaixada”. El republicà lamenta que al comunicat “no es fa ni el més mínim esment” dels arguments en defensa de la política lingüística i el model d’escola catalana que ell i altres eurodiputats han plantejat i, en canvi, “es recullen amb detalls els arguments dels peticionaris contraris a la política del govern català”.
El comitè de Peticions ha debatut avui una petició de dos col·laboradors de Societat Civil Catalana que s’han queixat de la que consideren una situació de “discriminació lingüística” a Catalunya per les multes per la retolació de comerços i el model d’immersió a les escoles.
La nota informativa dels serveis de premsa de l’Eurocambra després del debat es titulava ’La comissió de Peticions recorda que Catalunya ha de garantir el 25% de classes en castellà’ i incloïa els arguments dels dos peticionaris i l’argumentació de la Comissió Europea, que ha dit que el cas no corresponia perquè la política lingüística és competència estatal. En canvi, i com es queixa Terricabras, no s’ha mencionat la seva intervenció en el debat, ni la dels altres eurodiputats contraris a la petició.
En l’enviament de la nota, el Parlament Europeu estipulava que es tractava d’un “missatge informal” dirigit als periodistes i no era “un comunicat de premsa oficial ni una acta literal dels procediments”. Aquest és un missatge habitual en els comunicats que s’envien del comitè de Peticions, tot i que no s’inclou en els missatges de premsa de les sessions plenàries.