ARNAU RAMÍREZ
PRIMER SECRETARI DE LA JOVENTUT SOCIALISTA DE CATALUNYA (JSC)
“El futur d’Espanya és la república federal”
“No volem per res una monarquia hereva del franquisme. A més, ningú no sap com s’arriba a una monarquia federal”
“El bloc del 155 són aquells que, tenint majoria parlamentària però no social, han obligat a activar-lo
“Un referèndum acordat no és bo ni possible en situació de crispació, quan el país està dividit en meitats”
POLITÒLEG I REGIDOR
Arnau Ramírez va néixer el 1989 a Sant Feliu de Codines, on és regidor des del 2008. Llicenciat en ciència política i gestió pública per la UAB, és fill de militants socialistes i polític per vocació. Va entrar a militar a la JSC amb quinze anys i va impulsar l’agrupació local del seu poble. També va ser primer secretari de la JSC del Vallès Oriental.
Al març, la JSC va escollir Arnau Ramírez (29 anys) com a nou primer secretari. Considera que el congrés que l’acaba d’escollir suposa un punt d’inflexió en què les joventuts socialistes han decidit posicionar-se en el debat públic: “Ja n’hi ha prou de callar davant la situació del país i després d’haver patit molts atacs verbals, fins i tot un de físic a un company de l’Hospitalet que repartia cartells, i que ja ha estat denunciat.”
El punt d’inflexió per a la JSC implicarà també desmarcar-se a vegades del PSC?
Sí. És cabdal que les joventuts vagin a l’avantguarda. Quan el PSC s’ha posicionat de manera insuficient ho hem dit. El 14 d’abril vam demanar que es treguessin del codi penal les injúries contra el Rei. No és el mateix que van votar ni PSC ni PSOE un mes abans al Congrés.
La complicitat del PSC amb el 155 va provocar la baixa o la dimissió del càrrec del partit d’alcaldes importants.
Ens preocupava molt que s’arribés a la intervenció de les institucions del país. Però cal preguntar-se què fa un estat quan una part del territori se salta les lleis i es proclama república. No m’imagino cap estat democràtic del món que no faci res. Els que ens costava veure el 155 també ens preguntàvem quina era l’alternativa. Per això insistim que nosaltres no som al bloc del 155. El bloc del 155 són aquells que, tenint majoria parlamentària però no social, han obligat a activar-lo. Són els tres partits que han gestionat una estratègia que va d’error en error i ha deixat el país fet un nyap.
No creu que avalar la suspensió de l’autogovern era una línia vermella per al PSC?
No és agradable per a ningú. Vam advertir durant mesos que no volíem el 155 ni la DUI. Però va haver-hi DUI. Precisament els catalanistes que respectin les institucions d’autogovern haurien de preservar-les.
Què ha fet malament el PSC aquests darrers anys?
Ha tingut moltes dificultats per fixar posicions clares. Ha costat moltíssim i hem patit anys molt durs. Ara molta gent agraeix, encara que sigui per criticar-ho, que tinguem una posició definida. Una altra cosa és que sigui fàcil d’explicar quan el missatge predominant és el dels extrems.
Però ha renunciat al dret d’autodeterminació que defensava.
Un partit no ha de defensar sempre allò que seria el millor sinó allò que és possible. Hi ha qui creu que un referèndum acordat en la situació de màxima crispació que tenim seria bo i possible. Nosaltres no ho creiem quan el país està dividit en dues meitats.
Els britànics i els escocesos no ho han vist com un problema de divisió. No el sorprèn?
La política comparada dona sorpreses, a vegades desagradables. Aquí teníem uns polítics a la Generalitat i a l’Estat situats d’esquena els uns dels altres. Electoralment els ha anat molt bé. No cal mirar a la Moncloa, a Ciutadans li ha anat molt bé. Així és molt difícil dialogar. Tampoc no tinc clar que s’hagi donat resposta a les inquietuds dels independentistes escocesos. Van fer un referèndum per la mínima i la situació ha quedat bloquejada.
Els incomoda visualitzar-se al costat del PP i Cs?
No ens sentim còmodes però qui parla de bloc són els independentistes. Proposem coses oposades en l’eix social i nacional. Mentre uns es volen carregar el sistema públic de pensions, nosaltres ens manifestem defensant-lo. No veig la relació entre defensar una Espanya més centralitzada i sortir al carrer a demanar presó per a no sé qui i defensar una reforma federal que respongui als anhels majoritaris dels catalans.
La JSC aposta per una república federal. Vostè hi veu el PSOE?
No. Els documents del PSOE recullen els valors republicans però no una proposta republicana en ferm. Però nosaltres i les joventuts del PSOE ho defensarem sempre. Ningú no sap ben bé com s’arriba a una monarquia federal. Sabem que la monarquia està molt arrelada a Espanya però nosaltres no volem per res una monarquia hereva del franquisme. El futur és la república federal.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.