Política

Rajoy avisa els que “d’una manera o altra” volen trencar la convivència

El president espanyol aprofita la declaració institucional sobre ETA per llançar un missatge als independentistes

Alerta contra un procés a la basca

Mariano Rajoy va aprofitar la declaració institucional amb motiu de la dissolució definitiva d’ETA per llançar un missatge que des d’alguns àmbits es va interpretar en clau catalana. Així, després d’assenyalar que ahir era un dia per destacar i mostrar-se satisfets per la fortalesa que s’havia tingut “com a país” a l’hora d’haver fet front al “terror”, hi afegia que ho era també per “sentir-nos membres actius d’una societat que sap fer front als que, d’una manera o altra, pretenen trencar la nostra convivència en pau”. Si bé de manera força indirecta, el president de l’executiu espanyol semblava al·ludir al procés i a les tensions viscudes en els darrers mesos, i ho feia després que el dia abans el líder de Cs, Albert Rivera, es dirigís als independentistes catalans per advertir-los que el fracàs d’ETA “és un missatge per als que volen trencar un país”.

Rivera semblava voler marcar el pas a Rajoy davant la decisió de l’organització basca de desaparèixer i no només establint vincles amb la qüestió catalana, sinó també amb l’escenari que s’obre a partir d’ara. “Ser terrorista no pot tenir cap benefici”, reblava el president del partit taronja, i des de la seva formació s’insistia a denunciar que el govern espanyol ja ha pactat amb el basc un apropament dels presos, una mesura a la qual Cs s’oposa radicalment. Altres formacions, com ara el PSOE, consideren que és una opció factible. Ahir, doncs, La Moncloa va tornar a desmentir taxativament que tinguin pensat afrontar cap mena de modificació de la política penitenciària. I en tot cas ho feien després que no només es vegin pressionats i condicionats pel discurs de Cs, sinó perquè des de Pamplona els seus socis d’UPN també els van avisar que s’oblidin d’ells si el govern del PP s’asseu a negociar amb els executius basc i navarrès les condicions d’una nova política.

“No hi haurà impunitat”

Ahir, Rajoy, en el seu discurs institucional, no en va fer cap esment, sinó que es va limitar a assegurar que, encara que ETA desaparegui, “els seus crims es continuaran investigant, els delictes es continuaran jutjant i les condemnes es continuaran complint”. “No hi haurà impunitat”, reblava, mentre emfasitzava que ahir no era dia de celebracions, sinó de recordar les víctimes “sense distincions ni categories”. En canvi, el portaveu del seu executiu, Íñigo Méndez de Vigo, sí que es va mostrar explícit a l’hora d’assenyalar que no preveu cap canvi en una política de dispersió que considera que ha format part dels instruments per “derrotar” l’organització armada.

Però no va ser l’únic missatge que va deixar caure Méndez de Vigo. Així, davant la possibilitat que l’adeu d’ETA deixi pas a l’inici d’un procés a la basca, el portaveu va sentenciar que l’executiu espanyol “ja ha demostrat amb fermesa que no tolera vulneracions de l’ordre constitucional”. I, en aquest punt, va recordar que la reacció al procés català ha acabat amb l’aplicació de l’article 155.

Prèviament, Rajoy havia volgut tenir molt present en el seu discurs totes les víctimes de les cinc dècades d’activitat d’ETA, un missatge que també van voler destacar tant el lehendakari, Íñigo Urkullu, com la presidenta navarresa, Uxue Barkos. Tots dos van comparèixer de manera conjunta per comprometre’s a impulsar polítiques “de reconeixement i reparació de totes les víctimes del terrorisme”, mentre es conjuraven per obrir un nou temps de convivència en el qual s’eviti caure “en la injustícia de l’oblit o la desmemòria”.

LES FRASES

La dissolució posa fi a un període històric obscur. ETA mai no hauria d’haver existit
Uxue Barkos
presidenta de navarra
Avui no és un dia de celebració, és un dia d’homenatge i record als que no estan entre nosaltres
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
ETA no ha estat capaç d’expressar una paraula de rectificació dirigida a totes les víctimes
Íñigo Urkullu
lehenkadari basc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia