Pyongyang es replanteja la cimera entre Kim i Trump
Acusa Washington de voler imposar a Corea del Nord el mateix destí que els derruïts Líbia i l’Iraq
Cancel·la una reunió d’alt nivell amb Seül
Xi Jinping demana que no es desaprofitin els avenços
Corea del Nord va afirmar ahir que s’està replantejant si continua endavant amb la cimera entre el seu líder, Kim Jong-un, i el president nord-americà, Donald Trump, prevista pel 12 de juny a Singapur, a causa de les propostes plantejades des de Washington perquè desmantelli de cop el seu arsenal nuclear.
Una nota signada pel vicecanceller Kim Kye-gwan i publicada per l’agència estatal de notícies KCNA diu que la proposta dels EUA “no representa un intent de solucionar el problema mitjançant el diàleg”, i acusa Washington de “tractar d’imposar el mateix destí que els derruïts Líbia i l’Iraq” a Corea del Nord.
“Funcionaris de la Casa Blanca i la Secretaria d’Estat, que inclouen John Bolton, assessor nacional de Seguretat, deixen anar afirmacions sobre l’anomenat programa de desarmament a l’estil de Líbia”, explica la nota. Això fa referència a l’acord que Trípoli i Washington van signar el 2003 i pel qual el règim libi –derrocat gràcies a l’alçament d’opositors i als bombardejos aliats del 2011– suprimís el seu programa d’armes de destrucció massiva i lliurés el seu arsenal a canvi d’incentius econòmics. “Mai hem tingut cap expectativa de suport econòmic dels EUA i tampoc no acceptarem aquest acord en el futur”, diu també el text, que acaba qualificant Bolton de “repugnant”.
D’aquesta manera, Pyongyang adverteix Washington que si continua escoltant Bolton i altres “pseudopatriotes” que insisteixen en la solució líbia, “les perspectives sobre la imminent cimera entre Corea del Nord i els EUA, i sobre les relacions entre aquests dos països en general, quedaran ben clares”.
Maniobres reprovades
El missatge va arribar hores més tard que el règim nord-coreà cancel·lés una reunió d’alt nivell amb Seül i després que hagués condemnat unes maniobres aèries fetes per Corea del Sud i els EUA, les quals també posen en perill la cimera entre Kim Jong-un i Donald Trump, a criteri de Corea del Nord. Aquest país considera que les maniobres aèries anuals Max Thunder, iniciades aquest cap de setmana pels Estats Units i Corea del Sud, són un assaig per a una invasió de Corea del Nord i “una provocació intencionada”.
Els comunicats de Pyongyang d’ahir suposen una important galleda d’aigua freda després de mesos d’avenços per tal de millorar les relacions entre Pyongyang i la comunitat internacional, i intentar buscar una solució a la qüestió nuclear a la península.
En aquest context, la Casa Blanca s’ha declarat “encara esperançada” que la cimera entre Trump i Kim tindrà lloc, i també es va mostrar preparada per a “dures negociacions”, després de les amenaces de cancel·lació de Pyongyang. “Encara estem esperançats que la trobada tindrà lloc i seguirem aquest camí”, va afirmar Sarah Sanders, portaveu de la Casa Blanca.
El president Trump també s’hi va referir. Va dir que Corea del Nord no ha notificat formalment al seu govern la possibilitat que es cancel·li la cimera i que preveu insistir en la desnuclearització, si finalment es produeix la cita. “No hi ha cap decisió. No ens han notificat ben res. Ja ho veurem. No hem vist res, no hem sentit res. Veurem el que passa amb la cimera”, va reflexionar.
No és definitiu
No obstant això, els cancellers de Corea del Sud i dels EUA, Kang Kyung-wha i Mike Pompeo, respectivament, van establir que continuaran treballant perquè la cimera se celebri. Tots dos van “acordar mantenir l’estreta cooperació entre Corea del Sud i els EUA per aconseguir la completa desnuclearització i l’establiment de la pau a la península coreana”, mitjançant la cimera.
La cita entre Kim i Trump seria la primera entre els líders dels Estats Units i Corea del Nord després de gairebé 70 anys de confrontació iniciada amb la guerra de Corea (1950-1953) i més d’un quart de segle de fallides negociacions. De fet, suposaria un enorme gir en les relacions entre Washington i Pyongyang des de l’arribada de Trump a la Casa Blanca, el 2017, ja que durant el seu primer any com a president les tensions militars van escalar fins al punt que Trump va amenaçar de destruir Corea del Nord.
LA DATA
LA FRASE
Els laments i l’esperança de Guterres i Xi
El secretari general de l’ONU, António Guterres, va manifestar ahir la seva esperança que “prevalgui el sentit comú” i se celebri la cimera entre Corea del Nord i els EUA al juny, després que Pyongyang anunciés que es planteja cancel·lar la cita. “Espero que al final prevalgui el sentit comú i espero que la cimera tingui lloc i sigui reeixida”, va declarar Guterres en una roda de premsa després de reunir-se a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i la resta de comissaris.
En un sentit semblant, el president de la Xina, Xi Jinping, va reiterar el seu suport a la desnuclearització de la península de Corea i al diàleg entre Pyongyang i Washington, en una trobada mantinguda amb alts funcionaris nord-coreans a Pequín. El govern xinès va demanar als dos països implicats que siguin flexibles i no desaprofitin la distensió aconseguida. “Esperem que les parts continuïn l’esperit de diàleg, reconciliació i cooperació aconseguits en la Declaració de Panmunjom”, va dir.