Un 155 a perpetuïtat
Rajoy pacta amb Sánchez i Rivera mantenir l’aplicació fins que Torra renunciï als consellers presos i a l’exili
La no publicació del decret impedeix que es pugui posar en marxa el nou govern
Un 155 vigent sine die. Si més no durarà tants dies com Quim Torra persisteixi a voler reincorporar al seu govern els quatre consellers destituïts a través de l’aplicació d’aquest article de la Constitució i que han acceptat l’encàrrec del president de la Generalitat: Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig. No s’albira, doncs, data de caducitat perquè l’executiu espanyol abandoni el control de l’autogovern i, de fet, ha fet valer aquesta potestat per impedir que es faci efectiu el nomenament a través de la publicació del decret al DOGC. Mariano Rajoy així ho va comunicar en les últimes hores al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i al líder de Ciutadans, Albert Rivera, els quals van donar el vistiplau a la dràstica mesura de l’executiu espanyol. Aquesta era una de les exigències que el dirigent taronja havia posat sobre la taula de La Moncloa, si bé la seva proposta era la d’allargar el 155 –i fer-lo extensible als mitjans públics– fins i tot en el cas que Torra hagués escollit consellers que no estiguessin immersos en processos judicials. Sánchez, en tot cas, oferia un suport sense matisos defensant que cal estar al costat del govern espanyol per trobar la “resposta necessària” a aquest “afront a la democràcia”.
Després que el dia abans Rajoy avancés que es paralitzava la publicació del decret dels nomenaments mentre “s’analitza la viabilitat” del nou executiu, ahir des de La Moncloa s’explicitava que s’havia comunicat al secretari de govern de la Generalitat, Víctor Cullell, que s’autoritza a publicar al DOGC el decret 1/2018 de creació, denominació i àmbit competencial dels departaments, mentre que se li anunciava que el decret 2/2018, que conté els noms dels consellers, quedava congelat. I se li feia saber que sense l’autorització estatal, la publicació no tindria cap validesa.
Moure fitxa
Malgrat que des d’alguns àmbits jurídics s’hagi indicat que la mesura pot implicar incórrer en responsabilitats disciplinàries i penals, fonts properes a La Moncloa expressaven la convicció que la congelació del decret és legal, alhora que insistien que es mantindrà el temps que es consideri necessari. A partir d’ara, esperen que Torra mogui fitxa rectificant els nomenaments o bé portant l’Estat davant la justícia, un fet que aniria allargant el 155 perquè la intervenció no decau fins que no hi hagi un govern en plena efectivitat. Entremig, l’executiu espanyol va guanyant temps en espera que sigui el mateix Tribunal Suprem el que resolgui el litigi impulsant la inhabilitació dels quatre consellers tan bon punt la sala d’apel·lacions converteixi en ferm el processament.
La decisió de mantenir el 155 i l’amenaça constant de renovar-lo si cal quan el govern comenci a exercir –el PSOE ja parlava ahir de “reformulació”– obre, però, un escenari complex per a Rajoy en el supòsit que el PNB ratifiqui avui el seu compromís de no avalar els comptes de l’Estat per al 2018 mentre duri la intervenció. El pressupost s’aprova demà passat i la posició dels bascos és cabdal perquè superi el tràmit definitiu del Congrés.
Rivera: “Cap espanyol no tornarà a demanar perdó”
“Aixecar una altra vegada Espanya” davant un adversari que ara ja no és “ni blau ni vermell” és, simplement, independentista. Aquesta és l’arenga que ahir va llançar Albert Rivera en la presentació de la plataforma España Ciudadana, amb la qual pretén emular l’En Marche d’Emanuel Macron i la triomfant fita del francès amb vista als pròxims combats electorals. La diferència, però, és que l’entitat amb què el líder de Cs pretén catapultar-se a La Moncloa només té un objectiu: exalçar un nacionalisme espanyol de símbols per fer front a l’independentisme. I és que el mateix Rivera admetia que del procés en va sortir alguna cosa positiva, l’activació d’un fort sentiment espanyolista en la societat. Mutant el A por ellos pel A por ello, Rivera apel·lava a una Espanya unida, moderna “i sense complexos” en la qual “ningú no hagi de tornar a demanar perdó pel fet d’usar la bandera, la llengua i sentir-se partícip d’un projecte comú”. En aquest punt va confessar tenir certa enveja que els EUA els ciutadans comparteixin els seus símbols amb “l’orgull” i “l’amor al país”, raó per la qual animava a fer-ho als “herois anònims” que formaran part de la plataforma. La figura convidada va ser Marta Sánchez i la seva lletra a l’himne d’Espanya. L’artista va plorar davant la gran ovació amb què se la va rebre i va acabar cantant a cappella una estrofa del que Rivera qualificava com a “poema”. L’acte es va cloure amb crits de “president” per al líder de Cs, que dona per fet que la plataforma és l’empenta que necessita per fer el salt.