Política

ELS PROTAGONISTES

Un abans i un després de l’1 d’octubre

Els equilibris per governar en un ple amb vuit grups es van fer miques amb el procés

Ros, substitut de Lupiáñez, lidera un equip de govern amb quatre regidors

El POUM està a mitges, i la legalització dels càmpings és un malson

MIQUEL LUPIÁÑEZ
EXALCALDE (PSC)
Regidor d’Urbanisme del 2011 al 2015 amb Josep Marigó de batlle, Lupiáñez va encapçalar el PSC fa tres anys i va ser el candidat més votat (4 regidors). Va pactar amb CiU (4); al cap d’uns mesos, amb ERC (2), i, d’una manera peculiar, amb el PP (1). El paper del PSC en el procés independentista va fer que el batlle dimitís. S’integrarà a una llista sense ser-ne el cap.
JOAQUIM TORRECILLAS
EX-PRIMER TINENT D’ALCALDE (CIU)
Torrecillas posarà fi el 2019 a dotze anys en el ple. Diu que la recent etapa de col·laboració amb Lupiáñez ha estat “la millor experiència” en 12 anys de gestió municipal. Recorda que el PSC governa amb 4 regidors perquè vol i valora “la coherència política” de l’exbatlle. Ha renunciat a ser alcaldable.
ÀNGEL CANOSA
EX-SEGON TINENT D’ALCALDE (ERC)
Del gener del 2016 a l’octubre del 2017, ERC va ser soci de govern del PSC i de CiU. El portaveu republicà, Àngel Canosa, considerava que l’entrada a la gestió municipal era “un exercici de responsabilitat”. Els fets de l’1 d’octubre van capgirar la situació, i ERC i CiU van deixar sol el PSC. Canosa repetirà com a alcaldable republicà el 2019.
JOAN SALMERÓN
PORTAVEU D’ICV-EUiA
Salmerón, en el ple des del 1999, comença a fer les maletes. Va estar a punt d’accedir a l’alcaldia fa tres anys, però va quedar a 102 vots. Després de la renúncia de Lupiáñez, sostenia que l’havia de rellevar –va obtenir sis vots, dos més que Ros–, però el fet que el PSC hagués estat la llista més votada va decidir. Cedirà el lideratge a Dolors Rubio en una llista amb Batega.
SALVADOR TORDERA
PORTAVEU DEL PP I RESPONSABLE DE LA PONÈNCIA D’ACTIVITATS
Tordera, cap de llista el 2011 i el 2015, està disposat a ser-ho l’any que ve, sempre que el PP, ara fora del govern espanyol, ho consideri oportú. A finals del 2016, Lupiáñez li va oferir la responsabilitat de dur la ponència delegada de Mercats i Activitats a la Via Pública. “Abans del procés, s’anava trampejant bé. Ara és molt difícil.”
Del 1978 al 2015, el PSC i CiU s’havien repartit l’alcaldia; fa tres anys van iniciar una col·laboració que es va trencar amb l’1-O
Lupiáñez diu que coneix el poble, que té temps i que s’incorporarà a un projecte que li agradi, però sense liderar-lo

Quan falta un any per a les eleccions, toca posar fi “a la intervenció de Catalunya i que tinguem la llei que ens mereixem i que pertoca”. Això ho diu Lluís Pascual, el president de l’Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC). Parla de com veu la situació del país, que podria marcar el que triaran els blanencs el 26 de maig del 2019. En els últims tres anys, l’Ajuntament del portal de la Costa Brava ha tingut dos alcaldes: Miquel Lupiáñez i Mario Ros. I ara l’equip de govern, amb 4 regidors de 21, fa el que pot.

El mandat ha tingut dues etapes, amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 com a punt d’inflexió clar. L’alcalde, Miquel Lupiáñez, militant del PSC des de feia gairebé dues dècades, va defensar que la gent pogués votar i ell mateix va anar a fer-ho. Però el PSC-PSOE, partidari de l’aplicació de l’article 155, va perdre un militant més.

L’exsenadora Pepa Celaya, número 2 del PSC el 2015, estava cridada a rellevar Lupiáñez, però hi va renunciar per motius laborals. Celaya va preferir no deixar la feina en el món de l’ensenyament i continuar com a regidora d’Urbanisme. El regidor d’Hisenda i número 3, Nicolás Laguna, també hi va renunciar per raons de feina. I va ser el torn de Mario Ros, número 5 i que havia rellevat la dimissionària Susana Ramajo el gener del 2016.

Ros recorda que tots els militants socialistes el van mirar a ell quan Celaya i Laguna van dir que no. “Jo no vull ser alcalde, jo vull ser regidor, però com que soc prudent, m’ho vaig anar pensant”, explica evocant aquell moment. Els partits de l’oposició no van trobar un candidat que tingués prou vots per prendre l’alcaldia al PSC, i Ros va ser l’escollit el 30 de novembre del 2017. “Quan vaig assumir el càrrec, tenia clar que seria alcalde un any i mig. Fa mig any que ho soc, i la posició és la mateixa.”

Músic i professor de piano

Mario Ros i Vidal (Barcelona, 1963) ha viscut tota la vida a Blanes. És músic, format al Conservatori de Barcelona, i especialitzat en composició. El seu instrument és el piano, i el toca per relaxar-se, diu. Ha fet classes de piano, de llenguatge musical i de composició durant molts anys. Ara fa de batlle i de regidor de Cultura i Festes i Acció Social, entre altres àrees. “El primer mes em vaig dedicar a desencallar coses que havien esdevingut un problema, quan per a mi no ho eren”, recorda. Ros esmenta el canvi d’empresa en la gestió de les escoles bressol municipals. Però els problemes s’amunteguen. L’últim, el segon intent fallit per aprovar el pressupost (vegeu pàgina 30).

La fragilitat de l’equip de govern, ara més en minoria que mai, ha fet més difícil la legalització de les ampliacions d’alguns càmpings, al barri dels Pins. El nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) va ser aprovat el 29 de juny del 2017, sense la legalització del Bella Terra i el Blanc d’Eivissa. En el ple del 27 d’abril del 2017, el més tens del mandat, l’equip de govern volia canviar els usos del sòl on hi ha les ampliacions il·legals dels dos establiments, però no va ser possible.

En un article per a la revista Celobert, titulat “De camps i càmpings”, l’exregidor d’ICV-EUiA i arquitecte Víctor Catalan recorda els antecedents per legalitzar les ampliacions i els nombrosos expedients per incompliment de la legalitat per haver ampliat les instal·lacions “sobre terreny agrícola protegit”. Catalan explica que el 1999 CiU ja havia advertit els amos del Bella Terra que enderroquessin les construccions fetes en “sòl no urbanitzable i agrícola d’especial protecció”. Hi va haver –recorda l’arquitecte– una proposta de conveni de CiU el 2010, que tampoc va arribar a bon port. Ara el consistori ha instat els amos, un cop més, a tancar les ampliacions il·legals, per les quals van rebre multes de més d’un milió.

El POUM va quedar a mitges aquell 29 de juny del 2017. Era un dels objectius del pla de govern 2015-2019, signat a principis de mandat. “Revisar i aprovar el POUM amb un pla de participació ciutadana per definir el model de poble que volem”, s’hi pot llegir en el capítol Un territori ordenat, sostenible i amb bons serveis. De moment, no ha estat possible. La regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya (PSC), avança que l’Ajuntament vol proposar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que les ampliacions puguin ser legalitzades. Dependrà “de la voluntat política” de la majoria de regidors, diu. El president de l’Associació d’Hostaleria, Enric Portas, explica que dona suport a tots els seus associats. L’entitat en té una vuitantena, incloent-hi hotels, càmpings, bars i restaurants.

Abans del referèndum, i entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017, CiU, el PSC i ERC havien format l’equip de govern. El juliol del 2016, Celaya deia que feien una gestió “gairebé revolucionària”. Es referia al fet que CiU i el PSC treballessin plegats, quan entre el 1978 i el 2015 s’havien alternat en l’alcaldia. ERC els donava suport des de dins i el PP (Salvador Tordera), des de fora. Tordera va ser nomenat responsable de la ponència delegada de Mercats i Activitats a la Via Pública per Lupiáñez, cosa que garantia la majoria d’11 vots (de 21) en el ple.

Els moviments amb vista al maig del 2019 han començat. En principi, Àngel Canosa (ERC) i Dolors Rubio seran caps de llista. Rubio encapçalarà la llista d’ICV-EUiA, que integrarà Batega, que fa tres anys es va presentar en solitari. Lupiáñez té poc contacte amb els excompanys de grup i amb l’actual alcalde, Mario Ros (PSC), però veu que hi ha assumptes pendents. “Els meus companys no m’ho han preguntat. Suposo que el secretari o l’interventor, que són els funcionaris fixos, els n’han informat.”

Més d’un grup polític ha contactat amb l’exalcalde Miquel Lupiáñez amb vista a les municipals. “Quedar-me quiet seria ser egoista, i per això em puc incloure en algun projecte que m’agradi per fer poble i treballar per al poble”, afirma. Lupiáñez comenta que té temps lliure i que coneix part dels problemes de Blanes (38.800 habitants). Formarà part d’una llista, però sense liderar-la. “L’època de ser cap de llista ja ha passat.”

“Una gran empresa”

Lluís Pascual, president de l’Associació de Botiguers del Centre de Blanes, que té uns 150 associats, demana una cosa als futurs regidors: “Haurien de ser gent que conegui el poble, que hagi participat en el teixit associatiu i que tingui capacitat no de preparar, sinó de treballar. Un ajuntament és una gran empresa multiservei”, afirma. El president de l’associació cultural La Focal, Valentí Hinarejos, hi afegeix: “L’aritmètica va per una banda i la capacitat de transformar, per una altra. No hi ha hagut projecte, tot ha quedat relegat al dia a dia, i aquests darrers anys han estat una gimcana.” Des del juny del 2015, han plegat l’alcalde i cinc regidors més: l’esmentat Catalan (ICV-EUiA), Meritxell Salarich (CiU), Susana Ramajo (PSC), Jaume Pujadas i Clara Castrillo (CUP).

Les frases

Quan vaig assumir el càrrec, tenia clar que seria alcalde un any i mig. Mig any després, penso el mateix
El primer mes vaig haver de desencallar coses que s’havien convertit en un problema
Falta neteja i millora dels carrers a la zona turística. L’excusa que tenen és que no hi ha diners. A més, el centre de la platja de s’Abanell està quedant sense sorra
Cal cultivar la capacitat de diàleg, de reconèixer que t’has equivocat si és en benefici del poble
No hem notat canvis en les gestions amb l’Ajuntament. Treballem amb ganes per al barri [uns 3.500 veïns] i voldríem tenir una plaça allà on hi havia hagut l’escola
És cert que l’Ajuntament no té prou recursos, però ha prevalgut l’aritmètica i no s’ha vist que hi hagués projecte en la gestió

Mario Ros

ALCALDE DE BLANES (PSC)

Enric Portas

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ D’HOSTALERIA DE BLANES

Lluís Pascual

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE BOTIGUERS DE BLANES CENTRE (ABBC)

Miguel Gallego

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE MAS ENLAIRE

Valentí Hinarejos

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ

CULTURAL LA FOCAL



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.