JOAN VILASECA

PORTAVEU ALELLA DECIDEIX

«Al PP, també hi ha qui vol la independència»

–Molta gent pensava que Alella faria la consulta el 13 de desembre. De fet va ser una de les primeres plataformes constituïdes al Maresme.
–«Ens havíem de conèixer. Ens ha costat aclarir un criteri bàsic: que la plataforma és estrictament ciutadana i que cap càrrec de responsabilitat podia recaure sobre polítics, però sí que tothom qui volgués a títol personal podia aportar la seva experiència. Va haver-hi moltes pressions perquè hi anéssim el 13 de desembre però teníem molt clar que ens calia temps per organitzar-nos bé.»
–Arriben a demà en aquest nivell òptim d'organització?
–«Ens hem marcat un full de ruta i ara només falta fer la consulta. Creiem que hem arribat a tot arreu, hem sensibilitzat totes les associacions, totes les veus han tingut lloc aquestes setmanes i, per tant, la pregunta ja està llançada. Ara és el moment que la gent respongui.»
–Hi ha sensibilitat a Alella amb la consulta?
–«Alella és un municipi essencialment nacionalista, cosa que ha d'afavorir la participació. En general, hem tingut un ambient favorable en la nostra tasca. Només ens han fallat el pla econòmic i el meteorològic.»
–Al bloc de la plataforma, un article sosté que la independència de Catalunya és el millor que li pot passar a Espanya.
–«Els catalans sempre estem reivindicant. I ho fem perquè tenim un potencial que constantment es desinfla. I el desinfla Espanya perquè necessita, de manera endèmica, els recursos de Catalunya. Segurament la independència de Catalunya faria que ells s'espavilessin i tallessin aquest mal endèmic.»
–La consulta ha d'ajudar a perdre la por a la independència?
–«A Catalunya hi ha un discurs independentista tàcit molt manifest en ERC i Reagrupament, menys manifestat en CiU i en sectors del PSC, implícit en ICV i segurament també present en algun sector del PP. El fet de fer aquesta consulta ha de permetre que aquesta gent que, des del punt de vista emocional, creu que Catalunya necessita un estat propi faci evident aquest sentiment.»
–Però amb una manifestació de sentiment n'hi ha prou?
–«Ha de ser un missatge cap als polítics. Si la classe política veu que la gent passa de tot, els polítics continuaran essent tan avorrits com són ara.»
–Ha vist ja moviment polític després de les primeres consultes.
–«Hi ha molts partits que encara esperen a veure què passa. No sé si es deu directament a les consultes, però CiU comença a tenir un discurs més sobiranista, i l'incident de l'Ernest Maragall, al si del PSC, és molt interessant.»
–Una de les peculiaritats és que el sistema de vot a Alella serà electrònic. Com funcionarà?
–«Tindrem quatre urnes situades a Can Lleonart. Quan la gent arribi, s'identificaran amb el DNI i se'ls donarà un codi i una contrasenya. Amb aquestes dades hauran de passar per un ordinador on introduiran el seu resultat. També hi haurà una urna mòbil per a persones discapacitades.»
–Per què han acceptat aquest mètode de vot?
–«Perquè ens agrada ser innovadors. Estem parlant de futur i ens agrada que Catalunya sigui un país de futur.»
–Quina xifra de participació auguren?
–«Això de les xifres és perillós. Cal tenir en compte que Montilla governa amb un 15% dels vots sobre el cens. Nosaltres estaríem molt contents amb el 32%, però a partir d'un 25% ens sentiríem satisfets.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona
estat espanyol

El jutge cita Sánchez com a testimoni en la investigació de la seva esposa

barcelona
Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

Barcelona
política

Amnistiats els encausats pel tall a les vies de l’AVE el primer aniversari de l’1-O

girona