Política

El Parlament britànic rebutja continuar al mercat únic i a la unió duanera

May torna a fer concessions per frenar el motí dels seus diputats europeistes

Membres del govern laborista a l’ombra es rebel·len contra Corbyn

La Cambra dels Comuns va rebutjar ahir per 327 vots a 126 l’esmena que obligava el govern a continuar dins l’Espai Econòmic Europeu (EEE) després del Brexit, que permet tenir accés al mercat únic a canvi de la llibertat de moviment de persones i una contribució econòmica. També va votar contra l’esmena perquè el govern negociés la permanència a la unió duanera, per una diferència de 27 vots (325 a 298). Per tant, cap de les 15 esmenes introduïdes pels Lords (cambra alta) a la proposta de llei del Brexit ha estat admesa pels Comuns (cambra baixa).

La primera ministra, Theresa May, va aconseguir bloquejar les dues esmenes després de fer importants concessions als diputats europeistes del seu partit, que, liderats per l’ex-fiscal general Dominic Grieve, havien amenaçat de rebel·lar-se. Tot i que el debat sobre les 15 esmenes dels Lords a la llei del Brexit es va fer a la Cambra dels Comuns, davant de les càmeres de televisió, les negociacions per evitar el motí dels rebels del propi partit es van fer als passadissos del Parlament i al despatx de la primera ministra, en secret. No han transcendit quines concessions va fer el govern de May per frenar els rebels, però la seva promesa va ser suficientment important perquè aturessin el motí.

Grieve exigia que el govern preguntés al Parlament sobre el pacte final, donava a May fins al 30 de novembre per presentar una proposta en el cas que es trenquessin les converses amb Brussel·les i, si el 15 de febrer no hi havia acord, aleshores el Parlament agafava les regnes de les converses.

May va prometre als rebels que valoraria positivament les seves propostes. Va evitar la rebel·lió dimarts sobre l’esmena per donar veu al Parlament però ahir continuaven negociant. Els rebels tractaven d’arrencar acords concrets a May. El sector favorable al Brexit dels tories tem que May hagi cedit massa. El Partit Laborista també va tenir molts problemes per mantenir la disciplina de vot. Corbyn havia donat ordres d’abstenir-se en l’esmena per continuar dins l’EEE, com Noruega. Va dir que no era el que més convenia al país. La rebel·lió laborista va superar la conservadora. Noranta diputats van desobeir Corbyn: 75 van votar a favor de l’esmena i 15 en contra. Cinc van dimitir just abans de la votació, entre ells membres del gabinet a l’ombra de Corbyn.

L’SNP abandona la cambra en senyal de protesta

Daniel Postico

Els 35 diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) van abandonar ahir la Cambra dels Comuns després que el president de la cambra, John Bercow, expulsés el seu líder, Ian Blackford. Blackford es va queixar durant la sessió de control a la primera ministra pel poc temps que li havien donat el dia abans per debatre l’esmena que havia de determinar quines competències de les que fins ara eren en mans de Brussel·les, assumirà el govern britànic un cop s’hagi materialitzat el Brexit. L’esmena va ser rebutjada per 321 vots a 40. El Parlament havia repartit el debat i la votació de les quinze esmenes en dotze hores. Blackford va acusar ahir May de quedar-se uns poders que correspondrien a Escòcia. El president de la cambra va expulsar Blackford per negar-se a asseure’s. La resta de diputats de l’SNP van marxar de la cambra amb el seu líder. Blackford va qualificar la llei del Brexit d’ “ultratge democràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.