La Guàrdia Civil va allargar l’escorcoll a la seu d’Economia
Jové va renunciar a anar al seu despatx professional, segons una secretària judicial, i els agents podien haver acabat abans
Un testimoni clau pot fer trontollar les acusacions de rebel·lió i de sedició contra els polítics catalans i la cúpula dels Mossos. Una secretària judicial de Granollers, que donava fe de l’escorcoll a casa del llavors secretari general d’Economia, Josep Maria Jové, a les Franqueses del Vallès, el 20 de setembre passat, ha confirmat ara al Tribunal Suprem que a les 12 hores el detingut va anunciar que renunciava a presenciar l’escorcoll del seu despatx professional, a la seu d’Economia. Aquesta afirmació evidencia que la Guàrdia Civil va allargar de manera innecessària, per descoordinació o per provocació, la cerca judicial a Economia, on es van concentrar fins a 60.000 ciutadans per protestar. Els jutges situen en el 20-S la primera acció “violenta” contra l’ordre públic (sedició, segons l’Audiencia Nacional) o contra la Constitució (rebel·lió, segons el Suprem).
És a dir, a les 12 del migdia, la comitiva judicial podia haver començat a escorcollar el despatx de Jové, i enllestir-ho en un parell d’hores, i no esperar-lo com van fer fins a les 20.40 hores, moment en què la lletrada de l’administració de justícia del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona anota el final de l’escorcoll a Economia (on van entrar a les 9.15 h), i d’on no va sortir fins les 23.45 hores pel balcó del teatre del costat, en no refiar-se de la protecció dels Mossos ni del cordó de voluntaris de l’ANC. A més, Jové va ser detingut a la ronda del Litoral i, en lloc de portar-lo primer a Economia, la Guàrdia Civil va dur-lo a casa seva.
L’advocat de Jové, Oriol Junqueras i Raül Romeva, el penalista Andreu van den Eynde, va sol·licitar que els agents de la Guàrdia Civil i la lletrada de l’administració de Justícia de Granollers presents al domicili de Jové responguessin si ho havien sentit, prova acceptada pel jutge Pablo Llarena. La resposta és del 19 de juny passat.
En un informe, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena nega que els agents sentissin l’afirmació de Jové perquè no li van dir que després anirien a Economia, ja que el “cas era secret”. Baena sosté que “la jurisprudència marca que el detingut no pot renunciar a ser present en els escorcolls, excepte per causa major, per evitar la seva nul·litat”. Per contra, la secretària judicial assegura que va sentir com Jové hi renunciava i davant del seu advocat, però que no ho va recollir a l’acta perquè no li tocava fer-ho. L’ex-número dos d’Economia va ser traslladat al quarter de travessera de Gràcia a les 16 hores, i dues hores després va reiterar la renúncia al jutjat quan el seu advocat va demanar un habeas corpus per alliberar-lo, sense aconseguir-ho.