Política

Felip VI apel·la a “una Catalunya de tots i per a tots”

El rei evita referències al procés o als fets d’octubre en el seu discurs al lliurament dels premis FPdGi però introdueix referències al castellà o la Constitució

El monarca referma la “vocació de permanència” de la Fundació a Girona

El rei Felip VI ha esquivat aquest dijous qualsevol referència directa al procés sobiranista o als fets d’octubre en el seu discurs amb motiu del lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). No obstant això, ha apostat per “una Catalunya de tots i per a tots” i ha destacat la contribució dels catalans a la Constitució.

El monarca ha reafirmat el seu compromís “amb les senyes i valors que han engrandit Catalunya, que han estat la base del seu progrés i, per tant, del progrés d’Espanya”. “I així ho fem avui, una vegada més, perquè són les senyes i els valors que formen part de l’ànima mateixa d’aquesta Fundació: el seu compromís amb una Catalunya de tots i i per a tots”.

A continuació ha desenvolupat la seva idea del país que, segons ell, “estima una llengua, el català, que, en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà, és un element sense el qual no és possible entendre la cultura d’aquesta terra que tant estima les seves tradicions”. “Una catalunya amb les seves institucions històriques d’autogovern i orgullosa de la seva personalitat”, ha afegit.

També ha volgut destacar que és “una terra d’acollida, inclusiva i integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural, que ha estat sempre a l’avantguarda de la cultura i l’economia”.

“Una terra des de la qual tant es va contribuir al nostre gran acord de convivència democràtica i cívica en llibertat, que va culminar amb la nostra Constitució i que ha permès el desenvolupament polític i el progrés social i econòmic d’Espanya en el seu conjunt com mai abans en la història”, ha reblat.

Felip també ha passat per alt la controvèrsia generada per la seva presència a terres gironines i al fet que cap representant de la Generalitat i l’Ajuntament de Girona han assistit a l’acte. De fet, al principi del seu discurs ha agraït als germans Roca “la generositat i companyia que han demostrat” i “per brindar-nos l’oportunitat de celebrar aquest acte en un lloc tan emblemàtic de Girona”. I és que enguany per primera vegada els premis de la FPdGi no s’han celebrat a l’Auditori de Girona, sinó al Mas Marroch de Vilablareix.

A més, ha expressat “la vocació de permanència” de la Fundació Princesa de Girona “en aquesta terra” i, al final de l’acte, s’ha acomiadat “fins als premis FPdGi 2019”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia