Les mocions del PSC i la CUP graduen l’inici del mandat
Els anticapitalistes alerten que no renunciaran al 9-N ni a fer efectives les lleis suspeses pel TC
ERC respon que la realitat “no és la del 2015” i que ara calen “noves vies” i demana al PSC que s’obri a parlar de tot
Demà arriben al ple del Parlament les primeres mocions de la legislatura. Se n’hi debatran cinc, però seran dues, les presentades pel PSC i la CUP, les que permetran posar el termòmetre a l’independentisme i albirar cap a on s’enfilen les actuacions dels grups al llarg del que quedi de mandat.
Així, els anticapitalistes proposen rescatar l’esperit de la declaració del 9-N, aprovada el novembre del 2015, ratificada l’abril del 2016 i recollida en el programa electoral amb què la formació es va presentar el 21-D, per fer valer la sobirania del Parlament en detriment dels dictàmens del Tribunal Constitucional. A més a més, reclamen fer efectives les lleis aprovades a la cambra catalana que el TC va suspendre i alerten que no participaran en el relat que fia l’exercici del dret d’autodeterminació al diàleg. “Primer ens haurien de dir amb qui volen parlar, perquè de moment no hi ha ningú a l’altre costat”, assenyalava el diputat de la CUP Vidal Aragonés. D’aquesta manera, els anticapitalistes anunciaven ahir que no els agradaven les esmenes presentades per Junts per Catalunya i ERC, ja que pretenen, asseguren, “diluir els objectius polítics”. Amb tot, la formació sí que va valorar de manera positiva que la mesa hagi admès a tràmit el text de la moció, malgrat “la negativa, els obstacles i les amenaces del bloc del 155”. Amb les propostes de canvi presentades, els grups tenen ara fins demà al migdia per consensuar un text. La CUP sí que s’avé a votar els punts de la moció per separat, per la qual cosa hi ha possibilitats que finalment pugui tirar endavant una part del text amb el suport de JxCat i ERC.
Tanmateix, els republicans ja van replicar ahir mateix a la CUP que, si bé comparteixen “els mateixos objectius”, la realitat “no és la mateixa que el 2015”, van sentenciar. “Ara no es tracta d’obrir cap procés, sinó que estem immersos en una nova realitat, amb gent a la presó i amb la judicialització de la política”. Per això, els republicans són partidaris de “noves vies” per tal “d’assolir i culminar la independència”. “Hem entrat al 2018, han passat moltes coses i el plantejament, ara i aquí, és què cal fer per continuar avançant.”
JxCat també ha presentat esmenes al text de la CUP i, com ERC, aposta per eliminar les referències al 9-N. Ahir, però, el partit de Puigdemont i Torra no va fer declaracions sobre la seva posició respecte a la moció de la CUP. Fonts de la formació, però, encara veuen marge de maniobra per arribar a un consens.
La segona moció que també permet albirar cap a on es decantarà la legislatura porta la signatura del PSC. Els socialistes aposten per la creació d’una taula de diàleg amb els presidents de cada grup parlamentari que es reuniria cada mes per assolir el consens en temes “importants de país”. El president del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat partidari des del principi de refer els ponts entre les forces polítiques catalanes per ser més forts en les reivindicacions a Madrid. ERC, però, avançava ahir que el text socialista no els convenç, ja que, pels republicans, l’oferta de diàleg ha de ser més àmplia. Per aquest motiu, hi han presentat una esmena que reclama al PSC que permeti que en la taula de diàleg es pugui parlar de tot, també del dret d’autodeterminació, explicava la portaveu d’ERC, Anna Caula.
En espera de com vagin avui les negociacions entre els grups –també s’hi han afegit els comuns, apostant per la via del diàleg–, l’escenari es mantenia molt obert i cap formació aventurava un resultat de la votació. Ciutadans sí que és contrari a les dues mocions i reitera que sense acatar el marc legal no hi haurà diàleg.