Les poblacions gironines més habitades afronten amb optimisme la consulta del 25-A

Entre els dinou municipis on es farà la consulta independentista hi ha Girona, Salt, Figueres, Olot i Sant Feliu de Guíxols

La plataforma Girona Decideix es mostra optimista amb vista al referèndum del 25 d'abril, i confia obtenir una bona participació gràcies a la campanya que s'ha previst fer en sectors diversos, com ara instituts, residències per a gent gran i col·lectius d'immigrants, entre d'altres. La junta executiva de Girona Decideix veu clau fer una bona campanya de recollida de vot anticipat. De fet, avui mateix començaran a l'institut Santiago Sobrequés la recollida de vot entre els alumnes de secundària d'aquest centre. La plataforma ha acreditat fins ara uns 150 apoderats que poden recollir aquests vots anticipats, molt important en un cens de més de 78.000 electors que el 25 d'abril podran votar en el referèndum sobre la independència.

Es treballa perquè Girona disposi d'una vintena de punts per anar a votar el dia de la consulta, però també es preveu posar una urna permanent de vot anticipat en algun punt cèntric de la capital. En el proper mes i mig es planificaran diversos actes públics per donar publicitat a la consulta, ja que s'és conscient que a Girona es convertirà en un veritable referèndum, ja que es tracta de la primera capital de demarcació on es durà a terme la consulta sobre la independència, que també es farà a Salt i Sarrià. En els debats s'ha previst també que hi puguin participar partits que clarament defensen el no a la consulta, per tal de promoure el vot tant dels partidaris com dels detractors a la sobirania catalana, amb l'objectiu de garantir una alta participació.

La coordinadora de Guíxols Decideix, Teresa Massegosa, va explicar ahir que «es van posar les piles» el mateix 28 de febrer. Explica que troba a faltar «que representants municipals s'impliquin més», no de manera política, sinó en l'aspecte logístic per facilitar que «el dret a decidir» arribi a tothom, proporcionant urnes o locals.

També afegeix que amb vista al 25 d'abril hi ha l'avantatge que es tracta de pobles grans i, en l'aspecte mediàtic, assegura: «Si Girona ho fa el mateix dia, pot beneficiar-nos.» Pel 25 d'abril hi ha confirmades set poblacions, entre aquestes la capital, Figueres, i Castelló d'Empúries, que és la quarta més gran de la comarca. També es farà a Llançà, Fortià, Peralada, Vilanant, Vila-sacra i, probablement, a Vilafant. A Figueres hi ha molt d'optimisme amb vista a aconseguir una bona participació tenint en compte l'èxit de l'acte de presentació que es va fer dijous i que va reunir més de 200 persones.

L'acte central de la campanya d'Olot Decideix es durà a terme el dia 17 d'abril. L'entitat mourà més de 400 voluntaris i té un centenar d'entitats adherides i 1.150 particulars.

Satisfacció als pobles que ja l'han fet

R. ESTÉBAN

La plataforma La Garrotxa Decideix s'ha mostrat satisfeta pels resultats obtinguts diumenge a la Vall d'en Bas, la Vall de Bianya, Sant Feliu de Pallerols, Sales de Llierca i Sant Joan les Fonts. En primer lloc, perquè l'índex de participació va ser molt alt: el 35,3%, que sumat a l'índex de la consulta del desembre dóna una mitjana del 37,6%. Amb aquestes xifres, la Garrotxa ha estat la primera de la demarcació de Girona en proporció de participants. En segon lloc perquè el percentatge del sí ha estat ben contundent: el 91%. I per acabar, perquè tots els municipis hauran fet la consulta, comptant que l'únic que queda, Olot, la celebrarà el dia 25 d'abril.

«Els resultats d'aquest diumenge encoratgen la plataforma a treballar per la consulta d'Olot», van dir ahir els promotors. Xavier Cortadellas, qui va participar activament amb la Bisbal Decideix, considera la consulta «un èxit» ja només pel fet «d'haver mogut el 20% de la gent en una consulta sabent que no és vinculant».

Mireia Martí, portaveu de la plataforma Palamós i Sant Joan per l'Autodeterminació, i Josep Piferrer, de Palafrugell i Llibertat, també van valorar molt positivament la participació als dos pobles. Tots dos recorden que si no es tingués en compte els immigrants i els més joves, el percentatge seria més alt, confirmant que havia fracassat l'intent perquè aquests dos col·lectius que podien votar per primer cop ho fessin. «L'imam de Sant Joan va venir a votar en nom de tots», va recordar Martí. «El nostre objectiu era que la gent de Palafrugell pogués votar. És un pas més», va reafirmar Piferrer, que va recordar que Palafrugell és un feu socialista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.