Delta 0 va haver d'evacuar operaris i veïns quan anava a avaluar la revifada del foc

Volia supervisar els fronts en helicòpter però no va rebre resposta i ho va intentar per terra fins que es va trobar els civils

Carles Font ha fet al Parlament un repàs minuciós de tot el que va fer durant el dia 21 de juliol, en què a l'incendi d'Horta van morir atrapats cinc bombers. Ho ha fet per defensar-se ell, i també als companys dels bombers, de les acusacions de descoordinació i relaxament que se'ls han fet els darrers mesos. Però, a més, durant les preguntes dels grups parlamentaris, ha demostrat que recorda on estava en tot moment i quin era el seu coneixement de la situació general.

Però és cert que, quan l'incendi va revifar a primera hora de la tarda, tres entrebancs li van obstaculitzar l'avaluació de la nova situació. A dos quarts de quatre, els tres fronts de l'incendi van revifar i van desbordar els bombers de primera línia. Un dels grups va informar-lo que eren en zona segura, l'altre, que el foc els havia sobrepassat i per tant s'allunyava d'ells i el darrer, que s'acostava al poble d'Horta. Va sol·licitar més mitjans al centre de control regional i el cap dels mitjans aeris que hi havia a Horta li va confirmar que estaven volant. Però quan li va demanar que el recollissin per supervisar l'incendi per aire, ja no li van respondre –els helicòpters havien corregut a la crida de rescat del grup de bombers aragonesos de les BRIF–. En no poder fer la supervisió del «nou foc» per l'aire, a tres quarts de quatre va decidir anar-hi per terra en vehicle utilitzant la carretera de Prat de Comte, paral·lela a la base dels fronts.

En aquest camí es va trobar amb dos imprevistos més. Primer, cap a les quatre, es va trobar uns treballadors que feien obres a la carretera de Prat de Comte i els va ordenar l'evacuació perquè un front s'acostava cap al nucli d'Horta. Els va ordenar que deixessin la maquinària al túnel i que evacuessin cap a Prat del Comte. A la tornada, es va quedar aïllat pel foc a la carretera, que ja havia saltat al costat del poble d'Horta i travessava cap a un quart de cinc un tram de 500 metres de carretera entre flames. Poc després, es va trobar uns veïns al mig de la carretera. El van avisar que al mas Navarret hi havia gent gran que hi anava cada dia. Era la línia de foc que avançava cap a Horta i va decidir anar al rescat amb un veí que el va portar fins al mas. Després d'evacuar dues persones i donar instruccions d'autoprotecció al jove que s'havia quedat per protegir els animals, Delta 0 va tornar a la carretera. Eren dos quarts i mig de cinc i va veure els mitjans aeris sobrevolant el front de foc. Va sentir per l'emissora que hi havia un GRAF ferit i que s'activaven els mitjans aeris sanitaris. Més tard Delta 0 sabria que, mentre ell feia aquesta ruta de supervisió per la carretera rescatant civils que no preveia, el foc havia mort quatre GRAF i n'havia ferit greument dos més.

LES FRASES

DELTA 0
CAP DE GUÀRDIA dels bombers al foc d'horta
«M'he sentit jutjat amb falses afirmacions, mitges veritats i frases fora de context per interès propi d'algú»
«No he deixat de pensar què vam fer diferent a Horta i no he trobat resposta»
«Amb els comandaments del dia 21 tornaria on sigui. No només estem coordinats, sinó que tenim una complicitat que va més enllà»
«Quan tot s'ha acabat, tot és qüestionable i opinable»

Suport de propietaris, tècnics forestals i pagesos

Suport explícit de propietaris, enginyers forestals i pagesos als bombers en aquests moments en què se'ls posa al punt de mira. L'han fet públic l'Associació de Professionals Forestals, l'Associació de Propietaris Forestals Gavarresa-Moianès, el Centre d'Estudis de Risc Tecnològic de la UPC, el CREAF, el Centre Tecnològic Forestal, el Col·legi d'Enginyers de Forests, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Forestals, el Consorci Forestal, la federació d'ADF del Bages, el Grup de Recerca Ambiental Mediterrània, JARC i la Unió de Pagesos. Deixen clar que el model de gestió de risc d'incendis forestals de Catalunya és un referent internacional i avisen als mitjans que el debat no avança amb la «cortina de fum» d'anècdotes fora de context, imprecisions, opinions no expertes i judicis paral·lels. El repte, segons diuen, és un altre: recursos al territori per disminuir la vulnerabilitat del paisatge.

Suport emotiu dels bombers a Delta 0

n.p

L'inspector dels bombers Carles Font, que va ocupar el màxim comandament (Delta 0) el dia que hi va haver l'atrapament mortal en l'incendi d'Horta, va rebre ahir el suport dels companys en la seva compareixença al Parlament, després que s'hagi posat en dubte la seva tasca en l'incendi d'Horta la tarda del dia 21 de juliol. Al matí una cinquantena de bombers van arribar a la sala de grups del Parlament, on se celebra la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta, per assistir en directe a les compareixences dels seus companys. Com que la capacitat de la sala no és prou gran, el personal del Parlament va haver d'habilitar a corre-cuita una sala annexa amb una pantalla perquè els bombers poguessin seguir les compareixences en directe. Entre els bombers que van voler donar suport a Carles Font, hi havia caps de guàrdia –que com ell ocupen el càrrec de Delta 0–, comandaments dels bombers, com ara el cap de la divisió operativa dels bombers quan es va produir l'incendi d'Horta, Antoni Rifà, així com altres companys i representants sindicals del cos dels bombers. Quan va ser el torn de la compareixença de Carles Font, a primera hora de la tarda, els bombers el van acompanyar fins a l'entrada de la sala de grups i, en acabar la seva intervenció davant dels grups parlamentaris, Carles Font va ser rebut a fora la sala entre aplaudiments i abraçades dels companys.

L'actual cap dels bombers, Joan Rovira, que també va comparèixer ahir en la comissió d'investigació del Parlament, va insistir que el dispositiu de coordinació de l'incendi va ser «el correcte i l'adequat» i va defensar la feina feta pels comandaments en l'incendi mortal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.