Els bisbes, a favor de l’acostament dels presos
Demanen als polítics “un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú”
Els bisbes catalans “celebren” l’acostament dels presos independentistes a les presons catalanes i insten el govern a trobar solucions “justes i acceptables” per a tothom. Alhora demanen als cristians que siguin “constructors de pau” que reconciliïn la societat catalana.
La Conferència Episcopal Tarraconense (CET) –que és l’Església a Catalunya, els deu bisbats– va enviar ahir una nota amb les resolucions de la seva darrera reunió, feta aquesta setmana a Salardú i presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. En la nota els bisbes diuen que han “tingut notícia de l’apropament d’alguns antics membres del govern de la Generalitat i altres dirigents socials a centres penitenciaris situats en territori català”, una notícia que, diuen, “celebren”. L’acostament dels presos és, pels bisbes, “una mesura legal i humanitària que, sens dubte, afavorirà el contacte amb les famílies d’aquests detinguts en presó preventiva”.
Així mateix, els bisbes expressen el seu desig que tots els agents polítics i socials continuïn fent passos “per tal que, com ja han manifestat repetidament, es pugui trobar una solució a l’actual situació que sigui justa i acceptable per a tothom, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú”. Els bisbes catalans també “conviden” els cristians a pregar i ser constructors de pau “i apòstols de reconciliació enmig de la societat catalana”.
Els bisbes catalans ja havien expressat la seva preocupació per la situació de presó preventiva i demanaven “una reflexió serena” per propiciar “el clima de diàleg que tant necessitem” i mai, mai, han condemnat l’independentisme, al contrari, la consideren una “opció” tan respectable com qualsevol altra. Des de l’Església no han estat pocs els qui han donat suport al procés català i, tot i que la veu de la cúpula va ser feble després dels fets de l’1 d’octubre i la violència policial, se sap que ha estat al darrere per intentar fer mediació i trobar solucions. La setmana passada el cardenal Omella reconeixia a Catalunya Ràdio que havia intentat fer de mediador entre els expresidents Carles Puigdemont i Mariano Rajoy.
En la nota d’ahir de la CET i en un altre ordre de coses, els bisbes “ valoren positivament que les diverses administracions públiques i també Càritas i altres entitats socials de Catalunya i de la resta de l’Estat hagin donat acolliment humanitari a refugiats i emigrants rescatats a la Mediterrània”, així com també “el recent conveni que Andorra ha signat amb la Comunitat de Sant Egidi per establir un corredor humanitari per a refugiats”.