Política

LLUÍS GUINÓ

“No descarto tornar-me a presentar, malgrat tot”

Està sent processat per presumpta desobediència, com a vicepresident de la cambra

Remarca les inversions del pla de barris

Fa 23 anys que és l’alcalde de Besalú, un càrrec que va ocupar per primer cop amb només 25 anys. Des d’aleshores, aquest militant de CDC i el PDeCAT ha guanyat totes les eleccions municipals per majoria absoluta. En quatre ocasions –com el 2015– la llista de CiU encapçalada per Guinó ha estat l’única que s’ha presentat. Ha estat diputat provincial i ara ho és del Parlament.

L’actual mandat a Besalú ha estat marcat pel fet que el seu alcalde, Lluís Guinó, està sent processat per un presumpte delicte de desobediència en relació amb el seu càrrec de vicepresident primer de la mesa del Parlament.

Ateses les complicacions derivades del seu processament, m’imagino que aquest mandat municipal li deu haver resultat complex. És així?
Vaig assumir la vicepresidència primera del Parlament a finals de juliol de l’any passat, després que Turull fos nomenat conseller de la Presidència del govern de Puigdemont. Entre els mesos de setembre i octubre hi va haver feina extraordinària a la mesa, certament, entre altres motius per la durada i la conflictivitat dels plens i per les reconsideracions constants dels grups de l’oposició als acords de la mesa. Va ser una etapa difícil, sense cap mena de dubte. Les dificultats greus es van plantejar quan la Fiscalia General de l’Estat va interposar la querella criminal ja coneguda contra els membres del govern i la mesa del Parlament després de l’aprovació del Senat de l’article 155, que va suposar la dissolució del Parlament i la destitució del govern, qüestions jurídicament discutibles i sobre les quals el TC s’haurà de pronunciar properament. He procurat mantenir les tasques municipals gràcies a la resta de regidors de l’Ajuntament, a qui haig d’agrair la seva dedicació i el seu suport.
Tenint en compte que el poden inhabilitar per a càrrecs públics, com plantegen vostè i el PDeCAT la preparació de les pròximes eleccions municipals?
El processament és per un suposat delicte de desobediència a les resolucions del TC, que per cert, en el meu cas, no hi ha hagut requeriment previ perquè, de fet, la mesa va atendre altres requeriments del mateix TC, pel que fa a la suspensió d’una sessió plenària amb la petició prèvia efectuada pel PSC davant el TC i respecte al procés de lectura única via modificació del reglament que el mateix TC va declarar constitucional. Per tant, em defensaré i procuraré acreditar que no es donen els elements típics del delicte de desobediència. En tot cas, caldrà veure quins són els escrits d’acusació i quan se celebrarà el judici realment i quina serà la sentència ferma. Davant d’aquest context és perfectament possible i no descarto, malgrat tot, tornar-me a presentar i que els vilatans de Besalú decideixin.
En aquest mandat s’ha acabat el pla de barris. Quin balanç en fa?
En fem una valoració molt positiva. Pensa que han estat deu anys d’inversions al centre històric per un valor global de 3.232.000 milions d’euros. La meitat dels diners els ha posat la Generalitat i l’altra meitat, l’Ajuntament. La majoria dels projectes no s’haurien pogut executar sense aquest ajut.
Un dels objectius que s’havia marcat era la construcció de l’edifici de l’institut. Veig que no ha estat possible.
Respecte a l’institut escola, és positiu que s’hagi consolidat el projecte educatiu compartit per la majoria de la població i per la comunitat educativa de l’ensenyament de 3 a 16 anys. S’ha consolidat, també, la gestió municipal del menjador escolar de manera eficient i satisfactòria. S’han servit aquest any 24.577 menús. És veritat, a més, que la comissió d’Ensenyament del Parlament va acordar prioritzar la construcció de l’IE de Besalú dins la planificació que té prevista el departament. Disposem d’una proposta tècnica de viabilitat i es troba pendent l’acord amb el Departament de Cultura per incorporar, si és possible, el projecte de nova biblioteca pública en el mateix edifici de l’institut. Aquesta és la situació a dia d’avui.
Per primer cop Besalú s’ha dotat de vigilants municipals. S’ha notat?
Buscàvem resoldre diferents problemàtiques: més seguretat complementant el treball dels Mossos d’Esquadra, més vigilància en espais públics i als accessos a l’escola, compliment de les ordenances d’ordenació de la circulació i dels aparcaments, més suport a tasques municipals i a la ciutadania... En general en fem una valoració positiva. Possiblement per cobrir tots els dies de la setmana es necessitarà incrementar la plantilla.
Tot a punt per implantar la recollida d’escombraries porta a porta?
Possiblement començarem a la tardor. Hem fet visites als grans productors i reunions informatives i disposarem d’un tècnic ambiental per ajudar en la implementació del sistema.
Van anunciar un procés participatiu per als pròxims pressupostos. Quan es votarà?
Hi destinem 50.000 euros del pressupost del 2019. De fet, ja tenim enllestides les tres primeres fases preparatòries (s’han recollit 104 propostes), mirarem de fer un taller al setembre per a l’octubre convocar les votacions.
A curt termini i en el pròxim mandat, quins són els reptes que té plantejats Besalú?
En l’àmbit urbanístic, la planificació i el desenvolupament del sector industrial de la carretera de Beuda per a noves activitats; la reordenació dels aparcaments de l’entrada del municipi en direcció a Banyoles i la construcció de voreres sota la Devesa i la reurbanització del passeig Pare Pujiula. Si parlem de turisme i comerç, cal un pla de senyalització i un altre de màrqueting turístic. Quant a equipaments, l’esmentada construcció de l’edifici de l’institut escola, amb biblioteca, i acabar d’equipar Cal Tronc amb llum i so. D’altra banda, tenim prevista la compra del tram del canal d’aigua que va de Can Surós al Molí, una inversió que està inclosa en el projecte del pla de protecció dels horts, que vincularem amb un conveni de custòdia fluvial amb l’ACA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona