Política

JxCat insta Sánchez a desactivar les causes contra els “presos polítics”

Batet assegura que “l’èxit de la lluita a l’exili beneficia tothom”

La formació reclama “explicacions” a l’Estat pels recursos esmerçats en la persecució dels exiliats

JxCat ha reclamat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que insti la Fiscalia a retirar les causes contra els presos polítics després que el jutge del Tribunal Suprem (TS) espanyol Pablo Llarena hagi anul·lat la segona euroordre contra Carles Puigdemont i la resta de dirigents perseguits per rebel·lió. La formació ha confirmat que Puigdemont s’instal·larà a la Casa de la República de Waterloo quan torni a Bèlgica els propers dies.

El portaveu del grup, Albert Batet, ha celebrat la decisió del jutge i ha afirmat que és “un èxit de la lluita de l’exili que beneficia tothom, també els que estan presos”. En un roda de premsa des del Parlament al costat dels diputats de JxCat Gemma Geis i Eduard Pujol, Batet ha constatat que les euroordres no són mecanismes a la carta a disposició d’una estratègia processal”. Segons ell, la defensa de Puigdemont, i la seva formació, sempre han tingut “la raó”, i “ara més que mai”.

El diputat ha reclamat al govern espanyol que doni “explicacions de tots els recursos esmerçats en aquesta aventura estèril, des de la guerra bruta amb balises del CNI fins als viatges amunt i avall de fiscals”.

Per tot plegat, ha exigit l’alliberament “immediat” dels presos polítics: “Els presos han de sortir de la presó avui mateix perquè és evident que no hi ha causa”.

En aquest sentit, ha suggerit a Sánchez que aprofiti aquesta “segona oportunitat” per fer que la fiscalia retiri les acusacions. Batet ha recordat qua quan l’expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero va arribar a la Moncloa va demanar a la Fiscalia que retirés les causes contra la mesa del País Basc i el ministeri públic va accedir. Aprofitant aquest precedent, el portaveu de JxCat ha reclamat a Sánchez que segueixi les mateixes passes per ordenar l’arxivament de les causes contra els presos polítics catalans.

El portaveu ha refermat la posició del seu grup parlamentari de rebutjar suspendre i substituir Puigdemont al ple d’aquest dimecres. Batet ha assenyalat que la decisió de Llarena demostra que hauria estat un “error” suspendre el líder de JxCat a diputat. Sobre la relació amb els republicans, Batet ha afirmat que es crearan més mecanismes de coordinació entre les dues formacions perquè el que va passar dimecres “no torni a succeir”. “Som positius i optimistes”, ha afegit.

Pel que fa al nou escenari, Batet ha demanat Cautela però s’ha mostrat confiat que a partir d’ara es podrà reactivar el Consell per la República que ha de liderar Puigdemont des de Bèlgica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.