IGNASI SABATER
Alcalde de Verges (CUP)
“No hi ha millor govern que el de la pròpia gent”
“Des dels municipis ens hem de centrar amb el Procés Constituent”
“S’ha treballat des del govern intensament i amb un projecte clar”
Ignasi Sabater és professor de llengua catalana i literatura a secundària. És alcalde de Verges per la CUP des del 2015, però vinculat des del 2003 en tot allò que fa referència a la política municipal. Li agrada l’esport, la lectura i el teatre i, en aquest darrer punt, ha estat un dels Jesucrist de referència de la Processó de Verges.
Un miler de persones van donar suport a l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), investigat per un delicte d’odi contra la policia espanyola, en un acte el passat 8 de juny. Va ser un moment emotiu, per aquest filòleg de professió –és professor– que va veure com el 4 d’octubre les rodes de tos els cotxes del municipi van aparèixer punxades. Però aquest ensurt no ha de passar per sobre a una acció de govern que ha treballat diversos fronts en aquests tres anys, els quals van des dels serveis o la revisió del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), entre altres temes.
Com valora aquest mandat?
Aquest mandat, quan encara falta menys d’un any per a les eleccions municipals, el valoro de forma molt positiva. Des del govern de Verges s’ha treballat intensament i amb un projecte clar. Hem treballat molt i, com dic, de forma molt intensa durant tota aquest temps. En tot moment hem pensant en el poble i la seva gent. Realment ens presentàvem amb un projecte molt ambiciós.
Aquest projecte, com el van estructurar?
El vam dividir en compromisos i reptes; és a dir, el que intentaríem fer en quatre anys, i reptes, allò que no depenia únicament de la nostra administració.
En quin punt es troben?
Ara quan falta menys d’un any per acabar aquest mandat, hem complert gairebé el 80% dels nostres compromisos. Per tant, només puc dir que tant d’esforç ha valgut la pena.
I quins eren els reptes?
Doncs tots aquells que feien referència als serveis, els quals son essencials per la qualitat i el progrés social dels veïns, i que cal mantenir-los, millorar-los i ampliar-los, però que no depenen estrictament de la capacitat econòmica de l’ajuntament.
Posi algun exemple?
Per exemple, la construcció d’un Centre de Dia per a la gent gran, la construcció del nou institut-escola i la construcció del nou dispensari. De tots ells, el nou dispensari començarà a executar-se a finals d’aquest any i pel que fa al nou institut-escola, estem fent avenços molt importants gràcies a la implicació de tota la comunitat educativa i als ajuntaments de l’àrea d’influència.
Quines han estat les principals actuacions?
La principal actuació ha estat la fase tres del projecte de sanejament, que consistia en eliminar els punts d’abocament directe d’aigües residuals al rec del Molí de diferents habitatges. Això ha permès, d’una banda, que al fer l’obra s’hagin soterrat els serveis i s’hagin rehabilitat els carrers i, de l’altra banda, estar preparats per quan l’ACA vulgui connectar al col·lector. També hem començat a treballar amb els estudis i treballs previs de la redacció d’un nou POUM. La intenció és que abans d’acabar el mandat hàgim pogut fer la seva aprovació inicial.
Un dels seus objectius va ser apostar per com treballar els residus. Com s’ha plantejat?
Hem treballat des del primer dia amb tot el tema dels residus. El proper mes d’octubre comencem amb el sistema de recollida porta a porta i, a més, d’aquí un mes el poble de Verges tindrà una nova.
Tot això lligat amb el patrimoni natural.
Sí, aquest ha estat un altre dels objectius en el sentit de preservar i divulgar el patrimoni natural i cultural del nostre poble. Aquest any, a més, hem decidit actuar a la sala polivalent per dotar el poble d’un espai cultural per a la gent i totes les entitats, en especial la Processó de Verges. Son unes obres importants, no només per pa processó, sinó perquè es generarà un punt que serà molt útil per les entitats de la població.
La punxada massiva de rodes va ser un cas inèdit i excepcional. Com va afectar aquest fet a la població?
Va ser un dia molt trist i que no oblidarem mai. De fet, jo encara estic judicialment implicat per unes declaracions que vaig fer aquell dia.
Com es va viure aquell dia?
El veïns van viure aquest acat amb tristesa i indignació. Des de l’Ajuntament vam intentar gestionar aquesta ràbia, calmar els ànims dels veïns i posar-nos a treballar per ajudar a tots i cadascun dels veïns. I gràcies al suport d’un munt de gent d’arreu, vam transformar la indignació amb onades de solidaritat.
La situació política és complexa, especialment per la seva relació amb l’Estat. Com creu que poden influir les eleccions municipals? Seran claus?
Sí, és complexa, molt complexa. En tot cas és imprescindible que tots plegats fen un gran pas endavant. Per això penso que les eleccions municipals representen una oportunitat per mirar endavant i començar a treballar. Des dels municipis ens hem de centrar amb el Procés Constituent. I això s’ha de fer des dels pobles. Entenent que el poder el té poble, i és des de baix, des dels pobles que podrem començar a construir.
Què han de ser les properes municipals o què han de representar?
Hem d’intentar que en les properes municipals, els partits independentistes no caiguin en el tacticisme. Seria un autèntic desgavell. A més, necessitarem alcaldes i alcaldesses valents perquè ara ja sabem que la independència té un preu.
El govern de la gent, de la gent del poble?
Exactament! Jo sempre dic, i ho defenso, que no hi ha millor govern que el que ve de la pròpia gent, i que no hi ha millor alcaldia que el propi poble. Si aconseguíssim entendre això, tots plegats aniríem millor.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.